Hier ondervind je hinder door de staking: avondspits op spoor sterk getroffen, Koning Boudewijnstadion niet bereikbaar met MIVB

photo_news
Vandaag wordt een hele dag gestaakt door de socialistische overheidsvakbond ACOD. 24 uur lang leggen Vlaamse en federale ambtenaren het werk neer als reactie tegen de "stiefmoederlijke manier" waarop de Vlaamse en federale regering hen behandelen. Vooral bij het openbaar vervoer is er hinder.

Hoewel het dus enkel de socialistische vakbond is die actie voert, kan de hinder groot zijn, zeker bij cruciale overheidsdiensten zoals het openbaar vervoer. Zoals wel vaker op stakingsdagen bij het openbaar vervoer, kwam de ochtendspits vroeger op gang dan normaal. Om 07.00 uur stond er al 140 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Dat liep op tot meer dan 300 kilometer. Meteen de drukste ochtendspits van het jaar.

Het verkeer op de Brusselse kleine ring ondervindt ook deze namiddag omstreeks 16 uur ernstige hinder. Dat meldt Brussel Mobiliteit. Daarnaast zijn er ook files op de ring. Volgens Touring Mobilis staat er in totaal 118 kilometer file op de snelwegen in België, voornamelijk in Brussel en Antwerpen. Het Vlaams Verkeerscentrum laat evenwel weten dat de situatie voorlopig niet drukker is dan tijdens een 'normale' dinsdag.

Het lijkt er bovendien op dat de avondspits voor de Vlaamse treinpendelaars lastiger wordt dan de ochtendspits. Volgens de NMBS is het verkeer vanuit Brussel naar Vlaanderen nu sterker getroffen door de staking van ACOD dan in de omgekeerde richting tijdens de ochtendspits.

Van Brussel naar Gent rijdt momenteel bijvoorbeeld maar de helft van de treinen, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. De NMBS wijst er ook op dat het merendeel van de piekuurtreinen niet rijdt. Het treinverkeer ligt evenwel niet volledig stil. Op alle lijnen wordt gereden.

NMBS

De staking bij de spoorwegen is gisteravond al van start gegaan, om 22 uur om precies te zijn en zal nog tot vanavond 22 uur duren. In Vlaanderen reed tussen 7 en 8 uur nog twee derde van de treinen. Een uur vroeger was dat nog drie kwart. Alle lijnen worden bediend, al moeten reizigers wel rekening houden met vertragingen en afgeschafte treinen.

Vooral van en naar Kortrijk is de hinder groot. Tussen Kortrijk en Gent en Kortrijk en Brussel reed tussen 7 en 8 uur minder dan de helft van de treinen, tussen Kortrijk en Brugge iets meer dan de helft, aldus Dimitri Temmerman van NMBS. Op de lijn tussen Antwerpen en Essen rijdt slechts een derde van de treinen.

Op andere grote lijnen is de hinder beperkt: tussen Antwerpen en Brussel en Gent en Antwerpen rijden meer dan twee derde van de treinen, tussen Gent en Brussel meer dan de helft.

"Reizigers blijven best rekening houden met hinder", zegt Temmerman. "Wij blijven reizigers ook aanraden om zich nog vóór hun vertrek naar het station goed te informeren via onze kanalen en routeplanner." Dat kan via de website, Twitter en de informatieschermen in de stations.

In Wallonië veroorzaakt de actie van de socialistische vakbond meer hinder. Daar reed tussen 7 en 8 uur ongeveer 50 procent van de treinen. Vanuit Luik vertrekt slechts een op de vijf treinen en vanuit Charleroi een op de drie richting de hoofdstad. De as Aarlen-Namen-Brussel wordt voorlopig nog relatief gespaard: drie op de vier treinen rijden er. Ook tussen Bergen en Brussel is een kwart van de treinen geschrapt.

Spoorwegnetbeheerder Infrabel laat nog weten dat drie van de 71 seinhuizen gesloten zijn: twee in de provincie Luik (Flémalle-Haute en Visé) en één in de provincie Henegouwen (Quévy). De andere seinhuizen zijn allemaal bemand, wat betekent dat Infrabel alle treinen die zich daar aanbieden, kan verwerken, aldus woordvoerder Thomas Baeken.

De Lijn, MIVB en TEC

Ook het bus-, tram en metroverkeer is verstoord door de 'reactiedag'. Zowel De Lijn in Vlaanderen als de MIVB in Brussel raden aan hun websites en hun sociale media in het oog te houden. Het busverkeer in Wallonië is eveneens zwaar verstoord, meldt de Waalse vervoersmaatschappij TEC.

Op de meeste plaatsen in Vlaanderen is de dienstverlening van De Lijn verstoord, zo blijkt uit een overzicht op de website van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. Op de stadsnetten is de hinder het grootst. Dertig procent van de voertuigen is vanochtend niet uitgereden.

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer een derde van de trams en de stadslijnen. Op de streeklijnen naar het noorden van de provincie, in de regio's Turnhout en Mechelen is de situatie beter: daar is ongeveer driekwart van de chauffeurs uitgereden.

In Limburg is 75 procent van de chauffeurs aan de slag. Er rijden overal bussen, maar er is hinder bij de streeklijnen, de stadsnetten (Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren) en de belbussen (Kortessem, Bilzen, Hoeselt, Leopoldsburg, Tessenderlo, Sint-Truiden, Heers, Borgloon en Tongeren).

In Oost-Vlaanderen zal er na 19.00 uur nog nauwelijks aanbod zijn, waarschuwt De Lijn. Al zullen de nachtlijnen wel zo goed als normaal rijden. In de namiddag was in die provincie ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan het werk. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

Ruim 70 procent van de bussen rijdt in Vlaams-Brabant. In het oosten van de provincie en de Druivenstreek is dat iets meer, een kleine 80 procent. In de Noordrand, het Pajottenland en de Zuidrand is dit ruim 60 procent, met zeer zware hinder op de as Brussel-Ninove.

In West-Vlaanderen is intussen 80 procent van de chauffeurs aan de slag. Bij de Kusttram is dat de helft. De stadsnetten van Oostende en Brugge zijn licht verstoord. Op de streeklijnen rijdt ongeveer driekwart van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn. In de regio Kortrijk, Ieper/Diksmuide en Roeselare verloopt de dienstverlening vrijwel normaal.

Rode Duivels

De MIVB waarschuwt supporters van de Rode Duivels dat ze niet op het openbaar vervoer mogen rekenen om vanavond naar de wedstrijd tegen Cyprus in het Koning Boudewijnstadion te gaan. Door de staking van ACOD zal het stadion niet door het openbaar vervoer bediend worden, zegt de Brusselse vervoersmaatschappij. Vanaf 17.00 uur wordt tramlijn 7 beperkt tot de halte Eeuwfeest. Heizel en Koning Boudewijnstadion worden dus niet bediend. Metrolijn 6 wordt de hele dag niet bediend.

Voor het overige is er in Brussel nu enkel metroverkeer op lijn 1, al is de frequentie sterk verminderd. Er is maar ongeveer elke 20 minuten een metro. Van de trams is er enkel verkeer op lijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94. De bussen bleven allemaal in de stelplaatsen

De toestand kan doorheen de dag veranderen. Reizigers kunnen voor de recentste informatie terecht op de website en sociale media van de MIVB.

In Charleroi zijn vanochtend maar twee bussen uitgereden, en is er geen metroverkeer. In Bergen rijdt een derde van de diensten, terwijl in de regio Luik-Verviers geen voertuigen van de TEC rijden. Er staan stakingsposten opgesteld voor de stelplaatsen. In Namen rijdt een kwart van de bussen, in Luxemburg is dat 60 procent. In Waals-Brabant rijdt 69 procent van de bussen.

belga

Luchthavens

Op de luchthavens wordt er niet gestaakt, en ook bij verkeersleider Belgocontrol is er geen stakingsaanzegging ingediend. Normaal gezien zullen reizigers naar Zaventem dus geen hinder ondervinden.

Uiteraard hou je best wel rekening met vertragingen bij de trein- en busverbindingen naar de luchthaven en vertrek je dus best iets vroeger richting de luchthaven.

Onderwijs

In het onderwijs wordt er niet gestaakt, enkele sensibiliseringsacties niet te nagesproken.

Belga

Crèches

Sommige openbare crèches zullen wel actie voeren, al zijn er sterke regionale verschillen. Informeer je best op voorhand.

Post

Bij Bpost wordt er actie gevoerd, maar zal de hinder regionaal verschillen, aangezien enkel het ACOD actie voert, en het ACV bijvoorbeeld niet. Mogelijk zullen brieven en pakjes later bezorgd worden. Kranten zullen wel op tijd in de bus vallen.

Overheidsadministraties

Het ACOD zal ook actie voeren bij de overheidsadministraties en bijvoorbeeld OCMW's. Daardoor kan er ook hinder zijn bij steden en gemeenten.

belga

Gevangenissen, elektriciteitscentrales en sluizen

Actie zal er ook nog gevoerd worden bij andere overheidsdiensten, zoals in gevangenissen, elektriciteitscentrales en aan sluizen. Toch zal de hinder voor het grote publiek daarbij beperkt zijn.

Bij de gevangenissen zal er volgens het ACOD in elke provincie minstens één stakingspost staan, net als aan de elektriciteitscentrales. Het is echter niet de bedoeling de werking volledig lam te leggen. In de gevangenissen zal mogelijk de politie ingeschakeld worden om het werk over te nemen.

De actie van de socialistische overheidsvakbond ACOD op 10 oktober betekent geen eindpunt, zegt voorzitter Chris Reniers. "We gaan onder geen voorwendsel akkoord met een afbouw van de openbare diensten. Elk onderdeel van het regeringsplan dat de openbare sector ondergraaft, blijft voorwerp van een verdere reactie", waarschuwt ze.

Sinds 5.30 uur wordt er gestaakt in de Brugse gevangenis. Een twintigtal vakbondsafgevaardigden hebben een piket opgezet.
Jan Van Maele Sinds 5.30 uur wordt er gestaakt in de Brugse gevangenis. Een twintigtal vakbondsafgevaardigden hebben een piket opgezet.

Door de stakingen van de socialistische vakbond bestaat de kans dat de levering van uw krant vandaag hinder zal ondervinden. Geen krant ontvangen? Meld het ons hier. Onze oprechte excuses voor het ongemak. 
92 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy VANDENBOSCH

  Waarom moeten de vakbonden staken? ze kunnen hun ongenoegen ook uiten door op zondag een manifestatie te houden zodat ze studenten en werkwilligen niet gijzelen, maar ja dat intreseert hun waarschijnlijk niet ze blijven op zondag liever met hun luie kont in hun zetels liggen

 • Paul Boutsen

  De stakers zijn blijkbaar ook separatisten, ze willen zelfs niet werken om de supporters van België naar het stadium te brengen. Ofwel zijn ze al te zat ofwel zijn ze nog aan bbq'n op hun brandende paletten.

 • Ingrid Vantroostenberghe

  De stakende sukkels hebben geen geluk gehad met het weer. Het zonnetje heeft ook "gestaakt". Geen chance hè bende gijzelaars, het was geen barbecue weertje voor jullie extra dagje verlof.

 • Cooks Roy

  Het wordt hoog tijd dat men de vakbonden rechtspersoonlijkheid geeft zodat ze kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de geleden economische schade. De walgelijke De Leeuw zal dan wellicht iets minder hard brullen. Trouwens, dit was een zuivere politieke staking omdat zijn vrienden niet in de regering mochten zitten (en hopelijk gaan ,die bij de volgende verkiezingen naar de kiesdrempel)

 • aaron aerts

  De postbode kwam toch de post ophalen vandaag en werd met veel pret en plezier ontvangen. Deze goede man legde ook uit dat "de vakbonden bijna niemand vonden om te staken en dat ze het toch wel ver drijven voor niets". Je mag blij zijn dat je een goede job hebt. Basta.