Hier ergert u zich het meeste aan op de weg

De Antwerpse ring.
Laenen De Antwerpse ring.
Op de weg ergeren we ons te pletter aan middenvakrijders en aan bestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het vroegere BIVV. 

Naar aanleiding van de 'nationale dag voor de verkeersveiligheid' van vandaag heeft Vias institute, het vroegere BIVV, een rondvraag gedaan over ergernissen in het verkeer. Op Vlaamse autosnelwegen worden we vooral horendol van bestuurders die op de middenstrook blijven plakken en bumperklevers. Eerder gaf in een Europese verkeersbarometer 55 procent van de Belgen al aan vaak op het middenvak te blijven rijden. Gevolg is dat we - weinig benijdenswaardig - Europees kampioen rechts inhalen zijn, nochtans een fikse overtreding.

Stef Willems, woordvoerder van Vias insitute, begrijpt de ergernis. "De momenten waarop we vlot kunnen rijden, worden steeds zeldzamer. Als er dan voor je iemand op het middenvak blijft hangen, waardoor je wordt opgehouden, is dat inderdaad vervelend. Het is bovendien ook een overtreding. Maar rechts inhalen is in geen geval een oplossing. Het is niet alleen een zware inbreuk, maar ook gewoon erg gevaarlijk."

Agressie

Meer dan de helft (57 procent) van de Belgen zegt in het afgelopen jaar slachtoffer geweest te zijn van agressief gedrag in het verkeer. Dat blijkt uit een peiling van Vias Institute. Toeterende wagens (28 procent), obscene gebaren (28 procent) en verbale agressie (27 procent) komen het vaakst voor. In 2 procent van de gevallen ging het om fysieke agressie.

Welke ergernissen heeft de Vlaming nog meer in het verkeer? Lees het in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
146 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mattijs Raspaard

  Alle mensen die hier vinden dat ze iets doen op de baan omdat het minder gevaarlijk is mogen hun rijbewijs gaan afgeven, twijfelaars zorgen voor evenveel accidenten als hardrijders. Ik zie het genoeg als ik inhaal tegen 120km/h en iemand met 20km/h minder twijfelt en zet zich het laatste moment voor mij, dus ik moet alles toeslaan en ben zo een gevaar als 'hardrijder'.

 • Wilfried Vanden Berg

  Voor diegenen die het misschien niet weten of niet willen weten. Het voertuig dat zich op een rotonden of rondpunt bevinden,heeft steeds voorrang .

 • Paul Van Heesvelde

  Ons gedrag in het verkeer is een spiegelbeeld van de mentaliteit in onze samenleving!

 • patrick decoo

  Ik denk dat die enquête door de ambtenaren zelf in gevuld worden Grootste ergernissen zullen wel komen door teveel aan vrachtwagens op de wegen Voorbij steken terwijl het regent, filmpjes kijken en telefoneren terwijl aan het rijden kan allemaal voor de heren beroeps chauffeurs want voor de wet is er maar een boosdoener de gewone burger overal flitsen en traject controles uit voeren om de gewone mens uit te persen maar bij de overtredingen van de weg cowboys wordt een oogje dicht geknepen

 • FRANCIS vanoverschelde

  RECLAME en File opnoemingen op de radio : 100 X per dag afzetten Voor die enerverende zever