Heusden-Zolder wil hagelbui als ramp laten erkennen

De gemeente Heusden-Zolder wil het onweer en de hagelstorm van gisteren als ramp laten erkennen om beroep te kunnen doen op het rampenfonds. De gemeente heeft de provincie en de omliggende gemeenten als Lummen, Houthalen-Helchteren en Zonhoven gecontacteerd om samen een aanvraag in te dienen.

Enkele centimeters
Gisterenavond trok er een heel hevig onweer over West-Limburg, dat gepaard ging met hagelstormen. De hagelbollen hadden soms een diameter van enkele centimeters en vernielden daken, veranda's, tuinen en wagens. Ook tal van vogels overleefden de storm niet, want bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder kwamen verschillende meldingen binnen.

Bewijzen
Voor de erkenningsaanvraag bij de FOD Binnenlandse Zaken zijn er zoveel mogelijk bewijzen en schadegevallen nodig. Burgemeester Claes vraagt de bewoners telefonisch contact op te nemen met de gemeente om een raming van hun schade door te geven. De getroffenen moeten zoveel mogelijk foto's maken van hun schade. Eerst en vooral kunnen ze hun eigen verzekering aanspreken. De gemeente moet binnen de vijf dagen een dossier opmaken. Morgen krijgen alle inwoners van de gemeente een brief in de bus.

Puinruimen

"We zaten gisteren samen met het crisiscomité, en daar is beslist dat er deze week een extra groenophaling plaatsvindt. Bewoners kunnen takken en groenafval in de berm leggen. Tot en met zondag staan er containers aan de kerk, waar de bewoners hun puin kunnen deponeren. Intussen zijn de brandweerkorpsen van Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Beringen en de civiele bescherming bezig met puinruimen en het dichtleggen van vernielde daken om zo de voorspelde regen het hoofd te kunnen bieden. Gemeentearbeiders maken de straten vrij", aldus burgemeester van Heusden-Zolder, Sonja Claes (CD&V). (belga/ep)