Ga naar de mobiele website
^ Top

Het wordt lente: woensdag tot 14 graden

thinkstock
Je zou het niet meteen zeggen als je naar buiten kijkt, maar de lente is wel degelijk in aantocht. Vandaag is het nog even doorbijten, maar vanaf morgen wordt het zonnig en stijgt de temperatuur. Woensdag wordt het volgens het KMI zelfs lokaal 14 graden.

Vandaag is het eerst grijs en nevelig met vanaf het zuidoosten perioden van lichte smeltende sneeuw of eventueel sneeuw, geleidelijk overgaand in lichte regen. In de namiddag is er nog kans op wat regen over het westen, maar elders blijft het grotendeels droog met stilaan enkele opklaringen over het oosten en het centrum. Het wordt zachter met maxima van 5 graden in het uiterste westen tot 8 of 9 graden in het centrale deel van het land.

Morgen wordt een zonnige en zachte dag. Vooral in het uiterste zuiden kan de dag evenwel nog starten met ochtendgrijs. De maxima klimmen tot 9 graden in Vlaanderen. Dinsdag en woensdag worden opnieuw twee zeer zonnige dagen met maxima dinsdag rond 9 à 10 graden en woensdag zelfs tot lokaal 14 graden.

Donderdag start zonnig maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe vanuit het westen. Tegen de avond kan de eerste regen vallen in het westen van het land. In het oosten van het land verloopt de dag droog en nog veelal zonnig. Maxima nog tot 12 graden.

Nog erg veel fijn stof in de lucht

Intussen hangt er ook vandaag in het hele land nog steeds te veel fijn stof in de lucht. De informatiefase die sinds donderdag van kracht is, blijft dus gelden, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). door het toenemen van de wind in de loop van de dag zouden de fijnstofconcentraties waarschijnlijk wel afnemen. Morgen zal opnieuw worden gecommuniceerd of de informatiefase al dan niet van kracht blijft.

Volgens Frans Fierens van Ircel is de hoeveelheid fijn stof deze winter "niet meer gezien de drie jongste winters. Het is van 2012-2013 geleden dat er in deze periode nog zo veel fijn stof werd gemeten in ons land". De pieken op zaterdag noemt hij "erg hoog", maar niet uitzonderlijk. "We hebben zulke pieken in het verleden nog gezien. Het was vooral erg atypisch, omdat er bijna de hele dag neerslag was gevallen en dan is er normaal minder fijn stof in de lucht".

De oorzaken voor de hoge concentraties de voorbije dagen zijn niet helemaal duidelijk. Ircel verwijst zowel naar rechtstreeks uitgestoten fijn stof (door verkeer en houtverbranding) als secundaire oorzaken, zoals de hoge relatieve vochtigheid en de import van luchtvervuiling uit de buurlanden.

Bij de Vlaamse Milieu Maatschappij reageert men ook verrast op de hoge concentraties zaterdag. "We hadden niet verwacht dat die zo hoog zouden liggen omdat het regende of sneeuwde", aldus woordvoerster Katrien Smet. Bovendien is er minder verkeer in het weekeinde, want haar doet vermoeden dat stoken door particulieren mee aan de oorzaak ligt van de hoge waarden. "Veel mensen zijn thuis en het is koud buiten. We herhalen echter ons advies om de houtverbranding op deze dagen te beperken".

Vandaag worden stilaan gunstiger meteorologische omstandigheden voorspeld. Door het aantrekken van de wind worden gemiddelde concentraties tussen 50 en 70 µg/m3 verwacht. Maandag wordt er opnieuw gecommuniceerd.

Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals jonge kinderen, ouderen en personen met hart- en vaatziekten doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen bij hoge concentraties fijn stof.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yvan Smet

  'T is te hopen dat het geen 7 graden In de voor-, en 7 graden in de namiddag wordt.

 • Tom Van de Walle

  Azo zagen zeg! Sta liever bij 14 graden buiten dan bij -3 zu...

 • Anonymous

  Het moet nog minstens een volledige maand koud winterweer zijn. Dit is niet normaal en niet goed voor de fauna en flora die hierbij volledig ontregeld geraken. Weldra zullen de knopjes aan de bomen staan en plots is daar na de vrieskou weer. Alles kapot! En ik sluit mijn mening aan bij Van John hieronder.

 • Anonymous

  Waar was de winter?

 • Van John

  Goed nieuws,???het is normaal winter geen lente.als je wilt dat het in februari warm is verhuis dan naar de woestijn.we hebben niet eens een winter weer gehad.het 5e jaar op een rij niks winter maar owee als er in de zomer eens geen 30graden is dan durven ze zeggen dat het een slechte zomer is.de zomer duurt van maart tot zelfs november.winter een paar dagen.de aircokosten zullen weer torenhoog zijn

Meld een bug