Het standpunt. Moeten we de kerncentrales langer openhouden?

“Het beeld dat je dan wel redelijke facturen kan hebben, is totaal onwaar”

Het standpunt van vandaag: moeten we de kerncentrales langer open houden?
VTM Nieuws/HLN Het standpunt van vandaag: moeten we de kerncentrales langer open houden?
In de laatste aflevering van ‘Het standpunt’ nemen de zeven partijvoorzitters stelling in over de vraag of we de kerncentrales in België langer moeten openhouden of niet. Alle partijen nemen een expliciet standpunt in: Vlaams Belang en N-VA staan recht tegenover alle andere partijen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Is het budgettair haalbaar, de eerste kerncentrales zoals gepland tegen 2025 te sluiten? Ja, berekende het Planbureau onlangs. Maar het zal ons wel miljarden kosten, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever, omdat we dan gascentrales moeten bouwen om het tekort op te vangen. Die subsidiëren kost geld, veel geld, aldus De Wever: ongeveer een miljard per jaar. “Het zal vooral veel vervuilender zijn om de relatief jonge kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 te sluiten.

Ook Tom Van Grieken van Vlaams Belang pleit voor het langer openhouden van de kerncentrales - “een energiebron die geen CO2-uitstoot heeft” - maar ook voor blijvende investeringen in nieuwe vormen van energie.

Alle andere partijen willen de beslissing die genomen is, ook gewoon uitvoeren. Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt het jammer dat er “bangmakerij en angstverhalen zeer agressief naar de mensen worden gebracht”. Want ze kloppen volgens haar gewoon niet. “Het Planbureau heeft net gezegd dat het tegendeel waar is, dat je bevoorradingszekerheid kan hebben en de uitstap uit de kerncentrales mogelijk kan maken. En dat het perfect betaalbaar is.”

Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil volop inzetten op hernieuwbare energie, maar ondertussen blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld rond het probleem van het kernafval. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke, sp.a-voorzitter John Crombez en PVDA-voorzitter Peter Mertens sluiten zich daarbij aan. “De kerncentrales zijn vandaag nog open en de voorbije vijf jaar is de elektriciteitsfactuur met 70 procent gestegen. Het beeld dat je de kerncentrales openhoudt en redelijke facturen hebt voor de mensen, is totaal onwaar”, zegt Crombez. 

Herbekijk ook de vorige afleveringen van Het standpunt:

1. De werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? “Mensen die 35 jaar hebben gewerkt nu naar het OCMW sturen, daar verzet ik me keihard tegen”

2. Moet het onderwijs zorgen dat iedereen kan volgen? “De lat lager leggen om iedereen erover te krijgen, is een verkeerde keuze”

3. Moeten kinderen van uitgewezen asielzoekers opgesloten worden in gesloten centra? “Wij steken ze niet in kooien”

4. Moeten bevoegdheden als klimaat of mobiliteit naar Belgisch niveau? “Vier ministers van Mobiliteit en toch allemaal in de file staan, dat is geen optie”

5. Moeten we de laagste pensioenen verhogen door de hoogste te verlagen? “Gemiddelde vrouw krijgt amper 880 euro”

6. Iedereen gratis naar de huisarts? “Ja, ook de kinderen van de bankdirecteur”

7. Moeten gevangenen hun straf altijd volledig uitzitten? “Desnoods moeten we een gevangenisboot laten komen”
87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alain Bibendum

  Hoe lang gaan we die roestbakken die om de haverklap moeten stilgelegd worden nog open houden. Je kan een auto 25 jaar houden maar je hebt wel regelmatig kosten voor herstellingen. Hier ook het langer open houden van de centrale kost geld aan de belasting betaler ten bate van de winstmarge van Engie/Suez. en wat ga je doen als je hoe dan ook ooit moet die centrale afsluiten???

 • Marc Baeyens

  Van de Groenen niet, zij verkiezen méér CO2 uitstoot.

 • vanaeken jokke

  Guido Bervoets dan heb ik 190 dagen elektriciteit en gij hebt 34 dagen elektriciteit.Dat verhaaltje heb ik ook horen afzagen door een windvaan van cd&v.

 • Janna Boonstra

  Maak meer invoerlijnen uit Nederland. Nederland kan heel België van stroom voorzien voor een prijs wat de Nederlander ook kost.

 • els deman

  Totale plaatje wordt nooit bekeken... iedereen wil uiteraard propere CO2 arme energie maar voorlopig is langer openhouden kerncentrales het verstandigst naar milieu, klimaat én budget toe. Denk maar aan menselijk leed gerelateerd aan zonnepanelen (grondstoffen) en de recyclage afval ervan. Helaas. Denk dat Groen hier serieuze misstap doet ...