Het standpunt. Moeten gevangenen hun straf altijd volledig uitzitten? “Desnoods moeten we een gevangenisboot laten komen”

Een breed spectrum over de stelling "Gevangenen moeten hun straf altijd volledig uitzitten."
VTM Nieuws/HLN Een breed spectrum over de stelling "Gevangenen moeten hun straf altijd volledig uitzitten."
In de online reeks ‘Het standpunt’ vandaag een bijzonder actuele kwestie: Justitie. Op de vraag of gevangenen hun straf altijd volledig moeten uitzitten, valt het op hoe verdeeld het spectrum is tussen ‘helemaal niet akkoord’ en ‘helemaal akkoord’, al nuanceren alle zeven partijvoorzitters meteen hun stelling.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wordt Justitie een actueel thema na de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen en de vraag of Steve Bakelmans op vrije voeten had mogen rondlopen? Vandaag debatteren de partijvoorzitters in elk geval over het thema in ‘Het standpunt’. De aflevering is voor alle duidelijkheid voor de verdwijning en de moord op Julie opgenomen.

Meteen valt op dat de partijvoorzitters zich van links naar rechts verspreiden. Peter Mertens (PVDA) en Meyrem Almaci (Groen) zijn niet akkoord met de stelling. “We moeten mensen het zicht geven op re-integratie in de samenleving”, zegt Almaci, al benadrukt ze dat er een groot verschil is naargelang het vergrijp. Een argument waar Mertens zich bij aansluit: “Als het gaat over zware fysische vergrijpen, moeten de straffen absoluut worden uitgevoerd.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken staat aan het andere uiterste van het spectrum. “Wij zijn een partij van law-and-order. Ook kleine straffen moeten effectief uitgevoerd worden. Desnoods moeten we gevangenissen bijbouwen of een gevangenisboot laten komen.”

Voor Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten moeten het principe en de uitzondering opnieuw worden omgekeerd. “Als je gestraft wordt, moet je die straf uitzitten, punt aan de lijn. Pas dan kan je gaan kijken naar uitzonderingen.” Iets waar Wouter Beke (CD&V) zich bij aansluit: “Wie een voorbeeldgedrag heeft, kan met het oog op integratie iets vroeger vrijkomen.”

Ook John Crombez (sp.a) pleit ervoor om “echt gevaarlijke mensen continu op te volgen”. “Voor alle duidelijkheid: dat Dutroux nooit mag vrijkomen, vind ik evident.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever wijst op het gevoel van straffeloosheid als “een van de grootste redenen dat mensen zich afkeren van het politieke systeem”. “In mijn ervaring als burgemeester, straffeloosheid is het ergste wat er is. (...) De mensen mogen het recht niet in eigen handen nemen. Ze moeten erop vertrouwen dat rechtvaardigheid geschiedt, dat straffen die worden gegeven, worden opgenomen. Daar zijn we nog ver van de realiteit zoals die zou moeten zijn.” 

Herbekijk ook de vorige afleveringen van Het standpunt:

1. De werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? “Mensen die 35 jaar hebben gewerkt nu naar het OCMW sturen, daar verzet ik me keihard tegen”

2. Moet het onderwijs zorgen dat iedereen kan volgen? “De lat lager leggen om iedereen erover te krijgen, is een verkeerde keuze”

3. Moeten kinderen van uitgewezen asielzoekers opgesloten worden in gesloten centra? “Wij steken ze niet in kooien”

4. Moeten bevoegdheden als klimaat of mobiliteit naar Belgisch niveau? “Vier ministers van Mobiliteit en toch allemaal in de file staan, dat is geen optie”

5. Moeten we de laagste pensioenen verhogen door de hoogste te verlagen? “Gemiddelde vrouw krijgt amper 880 euro”

6. Iedereen gratis naar de huisarts? “Ja, ook de kinderen van de bankdirecteur”
107 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kathleen Tandt

  Maak gevangenissen minder aantrekkelijk, het lijkt wel of ze op hotel zitten en ze worden dan ook nog voor betaald!!!!!!!!

 • Leonard Tonnelier

  Enkel gevangenisstraffen voor feiten waar de fysieke integriteit gevaar liep, en deze effectief laten uitzitten. Voor de rest, boetes of alternatieve straffen. Niet-Belgen terugsturen.

 • Kurt Swinnen

  De wet Lejeune is er niet voor niets gekomen, en geen strafvermindering maar een manier om de mensen nog te kunnen volgen als ze vrij komen.

 • Pascale De Block

  Er waren er bij die zegden dat de gevangenen zich voorbeeldig gedroegen vervroegd vrij mochten...ze zijn misschien vergeten dat de 2 vorige keren dat Dutroux daar zat, hij een modelgevangene was?

 • robert vanhaelst

  waarom recidivisten niet chemisch ontmannen ?Als ze geen controle heben over hun zaakje , moeten ze wat geholpen worden