Het standpunt. Moeten bevoegdheden als klimaat of mobiliteit naar Belgisch niveau?

Partijvoorzitters nemen letterlijk een standpunt in

rv
Vandaag is het de zeventiende mars voor het klimaat van Youth for Climate. De roep om een doortastend klimaatbeleid klinkt steeds luider bij de manifestanten. “Moeten bevoegdheden zoals klimaat of mobiliteit terug naar het Belgisch niveau?” Die vraag krijgen de zeven Vlaamse partijvoorzitters vandaag voorgeschoteld in Het standpunt, de online reeks van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Belgisch klimaatbeleid is een vrij ingewikkeld gebeuren. De bevoegdheden zijn verdeeld tussen de gewesten en het federale niveau en er zijn meerdere beslissingsorganen en -processen bij betrokken. Open Vld, sp.a, Groen en PVDA zijn voorstanders om bevoegdheden als klimaat en mobiliteit terug op Belgisch niveau te brengen. Vlaams Belang, N-VA en CD&V gaan niet akkoord. “Bepaalde dingen zouden kunnen op schaalvergroting, maar of nu de Belgische schaal zo veel groter is om klimaatproblemen aan te pakken... Dat is een loopje nemen met de realiteit”, aldus Tom Van Grieken.

Ook volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever biedt België geen schaalvoordeel. “Vlaanderen is een zakdoek groot en België anderhalve zakdoek. Als u schaalvoordelen zoekt, zoek die dan in een Europese samenwerking. Daar zijn we niet tegen”, zegt De Wever. “Er zijn geen unitaire partijen buiten de communisten. Alle andere partijen zijn gesplitst en hebben verschillende programma’s. Dus laat ons de bevoegdheden concentreren waar je ze nog kan uitoefenen.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke bevindt zich in het gezelschap van De Wever en Van Grieken. Hij wil dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, “maar dat betekent niet dat je alles terug op dat Belgisch niveau moet brengen”.

Hervorming

Peter Mertens, die met PTB/PVDA als één Belgische partij naar de verkiezingen gaat, zegt resoluut ‘ja’. “Vier ministers van Mobiliteit en toch allemaal in de file staan, dat is geen optie. Je moet naar de federale schaal gaan om mobiliteit en klimaat aan te pakken”, klinkt het.

Anders dan Mertens bevindt sp.a-voorzitter John Crombez zich niet op het uiterste van de lijn. “Klimaat en mobiliteit zijn twee bevoegdheden waar we echt grote hervormingen nodig hebben. Onze files zijn de voorbije jaren naar nieuwe piekniveaus gegaan”, aldus Crombez die erop wijst dat “niet de structuur, maar wel de oplossingen voor die problemen het belangrijkste zijn”.

Meyrem Almaci van Groen benadrukt dat er nood is aan één minister van Klimaat. “Wat je ziet is dat we de afgelopen jaren tien ministers van Klimaat en Energie hebben gehad en dat we geen enkele klimaatdoelstelling halen”, zegt Almaci. 

Volgens Gwendolyn Rutten van Open Vld is het belangrijk dat er “naar het geheel gekeken wordt”. “Als je in Antwerpen werken doet, dan is het niet de bedoeling dat je in Gent stilstaat”. 

Herbekijk ook de vorige afleveringen van Het standpunt:

Mogen kinderen van uitgewezen asielzoekers mee opgesloten worden in gesloten centra?

Moet het onderwijs zorgen dat iedereen kan volgen?

Moet de werkloosheidsuitkering beperkt worden in de tijd?
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  NVA wil blijkbaar liever dat Europa ons klimaatbeleid gaat bepalen dan dat België dat zou doen. Gesplitste bevoegdheden leidt tot tegenstrijdige maatregelen, chaos en stilstand. Wil men dat er ooit een algemeen Europees beleid komt dat rekening houdt met specifieke Belgische problemen staan we sterker als we samen een Belgisch standpunt innemen.

 • Gerda Rousseau

  Leonarda Van Opbroecke: Verbod op tropisch hout gaat geen lap helpen! Ik ben ieder jaar drie maanden in Suriname en wat de Chinezen daar aan woudreuzen buiten slepen is onvoorstelbaar! Dagelijks (7 op 7) zie ik daar tientallen houttrucks rijden, met minstens zes van die reusachtige stammen op. Allemaal voor China! En dat is niet alleen zo in Suriname, in Afrika stelen ze de regenwouden ook leeg,onder het mom van 'ontwikkelingshulp'!

 • dretie munkies

  De oplossing is eenvoudig : schaf de gewesten af en laat alles federaal gebeuren : zo spaar je een heel pak ministerposten uit !

 • LISIANE RECH

  Een minister, wij hebben er genoeg van die graiers

 • Wesley Kenis

  Splits heel dat België en je hebt al de helft problemen minder want dan kunnen Brussel en Wallonië zelf opdraaien voor al hun "gratis". Ik ben benieuwd hoe snel in Vlaanderen dan alle milieunormen gehaald zullen worden. De helfgt van België werkt niet....en draagt dus ook niets bij, maar gaat wel vrolijk op vakantie en wij mogen de taksen betalen..ocharme Vlaanderen. Die miljarden die jaarlijks naar wallonië gaan kunne we dan beter investeren in milieu...