Het standpunt. Iedereen gratis naar de huisarts? “Ja, ook de kinderen van de bankdirecteur”

Het standpunt van vandaag: moeten we het bezoek aan de huisarts volledig gratis maken?
VTM Nieuws/HLN Het standpunt van vandaag: moeten we het bezoek aan de huisarts volledig gratis maken?
In ‘Het standpunt’, de online reeks van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws, gaat het vandaag over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Concreet ligt de volgende stelling voor: ‘We moeten het bezoek aan de huisarts volledig gratis maken’. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bewering levert een gespreid beeld op, met enkel Peter Mertens (PVDA) en John Crombez (sp.a) als absolute voorstanders. Volgens Crombez stellen steeds meer mensen hun doktersbezoek nu uit omdat te duur is, maar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is het daar niet mee eens. Rutten stelt zich het felst van iedereen op tegen de stelling. “Je betaalt wel 20 of 25 euro, maar je krijgt natuurlijk ook een deel terug.”

Ook Bart De Wever (N-VA) is het niet met de stelling eens, al kan hij zich wel inbeelden dat je enkel nog het remgeld zou moeten betalen, aangezien je de rest sowieso terugkrijgt. “Maar als je alles gratis maakt, dan ga je naar een gigantische overconsumptie, dat weet toch iedereen?”

Klopt niet, zegt Mertens. “We hebben het laten berekenen door het planbureau: het zou 190 miljoen euro kosten om de eerste lijn toegankelijk en gratis maken. En het zou besparen op de tweede lijn. Dat zou betekenen dat mensen niet meer rechtstreeks naar de spoed gaan, maar eerst passeren langs een wijkgezondheidscentrum of een huisdokter.” De kinderen van mensen met voldoende middelen - “de bankdirecteur” - mogen van Mertens trouwens evenzeer gratis naar de dokter, naar analogie van het onderwijs. 

In het midden van het spectrum liggen - opvallend - zowel Meyrem Almaci van Groen en Tom Van Grieken van Vlaams Belang. Voor Van Grieken moeten er wel bepaalde kortingen zijn voor doelgroepen, maar hoeft een doktersbezoek ook niet volledig gratis. Volgens Almaci klopt het dat “mensen met een kleine portemonnee vandaag effectief een huisartsbezoek uitstellen”, maar moet een doktersbezoek niet gratis worden voor “mensen met een grote portemonnee”.

Herbekijk ook de vorige afleveringen van Het standpunt:

De werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? “Mensen die 35 jaar hebben gewerkt nu naar het OCMW sturen, daar verzet ik me keihard tegen”

Moet het onderwijs zorgen dat iedereen kan volgen? “De lat lager leggen om iedereen erover te krijgen, is een verkeerde keuze”

Moeten kinderen van uitgewezen asielzoekers opgesloten worden in gesloten centra? “Wij steken ze niet in kooien”

Moeten bevoegdheden als klimaat of mobiliteit naar Belgisch niveau? “Vier ministers van Mobiliteit en toch allemaal in de file staan, dat is geen optie”

Moeten we de laagste pensioenen verhogen door de hoogste te verlagen? “Gemiddelde vrouw krijgt amper 880 euro”
138 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antoon Soetens

  Bravo Matine Schoup , dat is de nagel op de kop! Sedert 2007 heb ik de details van Hippocrates ontdekt en dit geneest alles zonder pillen, injecties,... meer het bewijst dat de dokters en wetenschappers in de verkeerde richting zoeken: enkel de natuur bezit de oplossing want wij worden genezen met levende cellen. Medicatie = dode cellen !

 • Gino Denil

  Er is niets gratis. Maar deze die 2,5 keer het minimumloon verdient betaalt wel 100 keer meer sociale bijdragen en subsidieert de SZ voor al deze zonder werk of met een laag inkomen. En steeds meer omdat de bedrijven hun lasten mogen afwentelen op de burger. Sommigen vinden dat die dan ook nog eens meer zou moeten betalen voor zijn doktersbezoek.

 • Mario Adams

  Begin alvast eens met artsen te verbieden een consultatie aan te rekenen enkel en alleen om een voorschrift te schrijven als dit een voorschrift is dat regelmatig terugkomt. Het gaat hier niet zozeer om die '4 EUR' die je als patiënt moet betalen, maar om het gedeelte dat door het ziekenfonds moet worden betaald. Een voorschrift schrijven duurt 2 minuten, waarom moet dit evenveel kosten als een consultatie?

 • Norbert Bauwens

  Alles gratis zet de deur wagenwijd op naar enorme fraude en verspilling. De mensen zijn niet in staat om zichzelf onder controle te houden , ook sommige dokters niet. Kijk maar eens rond op gelegenheden waar iets gratis uitgedeeld word wat er na het evenement op de grond en in de vuilbak ligt. Vermits ieder departement geld tekort heeft vraag ik me ook af hoe en met welk geld dat allemaal gaat betaald worden. Denk eraan dat er altijd iemand gaat moeten betalen. Zoals Groen zegt :geld bijdrukken?

 • Jef Heffens

  Het beste is niks volledig gratis.