Het plan: prominente Belg ontvoeren en onthoofden

belga
Een operationele cel van teruggekeerde Syriëstrijders wilde ons land treffen door aanslagen te plegen op de politie. In Verviers zijn twee verdachten doodgeschoten. De groep wilde een prominent persoon ontvoeren en een video van de onthoofding via internet verspreiden. De politie wachtte dagenlang op de komst van een topterrorist die een belangrijke rol zou vervullen bij de uitvoering van het beestachtige plan.

Wie het slachtoffer van de onthoofding moest worden, is onduidelijk. Volgens goedgeplaatste gerechtelijke bronnen gaat het mogelijk om een magistraat of iemand van de politie met een prominente functie.
De veiligheids- en politiediensten stonden al weken op scherp om de groep van - voornamelijk - teruggekeerde strijders in de gaten te houden. "Het was een operationele cel die concrete plannen had voor aanslagen. De voorbije week kwam het tot een hoogtepunt. We moesten wel ingrijpen", zei Eric Van Der Sypt van het federaal parket gisteravond.

Naast de inval in Verviers, waarbij twee terroristen doodgeschoten werden en één andere werd opgepakt, waren er ook een tiental huiszoekingen verspreid over het land. Volgens de speurders was het een kwestie van uren of dagen voor de verdachten zouden overgaan tot actie. Het was wachten tot een topterrorist zou arriveren in Verviers. Toen die gisteren toekwam, was dat het startsein voor de actie. Het was nog niet duidelijk of de terrorist bij de doden is, dan wel de man die overmeesterd werd.
 
"Ze hadden het vooral gemunt op de politie", zegt Van Der Sypt. De terroristen zouden het nieuwe hoofdgebouw van de federale politie in Brussel als doelwit hebben gekozen, naast een aantal andere commissariaten. "Het gevaar is niet geweken", waarschuwde Van Der Sypt. "We weten niet wat de komende uren, dagen en weken zal gebeuren."

Meer over de geplande aanslagen en de anti-terreuractie lees je vandaag in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie

Eric Van Der Sypt
belga Eric Van Der Sypt