Het Lichtfestival (met nu al 200.000 bezoekers) in enkele wist-je-datjes

Een van de meest gefotografeerde  kunstwerken: 'Forgotten', op het Laurentplein.
Wannes Nimmegeers Een van de meest gefotografeerde kunstwerken: 'Forgotten', op het Laurentplein.
Het Lichtfestival is twee dagen ver en mocht nu al meer dan 200.000 bezoekers verwelkomen. Alles verliep tot nu toe trouwens rustig, alleen koppeltjes blijken elkaar weleens kwijt te geraken in de meute. Enkele weetjes.

- Op de eerste dag van het Lichtfestival trokken 90.000 bezoekers naar Gent. Gisteren waren er dat, ondanks het regenweer, 120.000.

- Iedere avond dooft Eandis 240 straatlampen. Een aantal lampen gaat uit voor de hele periode van het Lichtfestival, het andere deel enkel 's avonds, wanneer het evenement start. De werknemers van Eandis doen dit manueel en gaan daarvoor met de fiets langs alle lantaarns die gedoofd moeten worden.

- De brandweer blust om de tien minuten het administratief gebouw aan het Woodrow Wilsonplein. Op één avond gaan ze dus dertig keer naar boven en naar beneden. Op zondag duurt het Lichtfestival een uurtje langer, dus dan zal dat 36 keer zijn.

'To the Rescue'.
Yves Masscho 'To the Rescue'.

- Een jonge dame uit Finland raakte op de eerste avond haar vriend kwijt. Ze kende de stad niet en had haar gsm niet bij. De politie kon met behulp van de lichtkrant het koppeltje na tien minuten herenigen. Ook gisteren raakte een koppel tachtigers elkaar kwijt in de drukte aan het Laurentplein. Samen met de politie en de seingevers, en met behulp van de lichtkranten, konden de twee elkaar na een halfuurtje weer in de armen sluiten.

- #loveyoutothemoonandback. Het Lichtfestival blijkt een goeie datingplek te zijn. Via Twitter verschenen al meerdere oproepen om op date te gaan naar het Lichtfestival.

- De meest gefotografeerde werken zijn 'Museum of the Moon' op de Kalandeberg, 'To the rescue' op het Woodrow Wilsonplein en 'Forgotten', op het Laurentplein. Tevens onze aanraders.

- En dan nog het weerbericht voor vanavond: deze avond en nacht kunnen er lokaal nog een paar buien vallen, al zou het overwegend droog blijven. Nog een tip van deze bezoeker: kleed je warm! Want de tocht stap je niet in één, twee, drie. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    De ene dag verspillen, licht vervuiling en de andere oproepen om zuinig te ijn. En mee te doen aan de nacht van de duisternis om verspilling en vervuiling tegen te gaan. Hypocriete boel als je het mij vraagt.

  • SABINE VAN DE KERKHOVE

    En wij mogen ons lamp niet doen branden en niet allemaal tegelijk 's avonds koken en zuinig omspringen met electriciteit......en daarvoor is er geld, snappe wie kan.

  • Johan Billiet

    kijk, kijk....niettegenstaande de gewijzigde verkeerssituatie geraken de mensen toch nog (vrij) makkelijk de stad in...en dit zelfs vanuit de Finland...en de Gentenaar maar klagen...