Het grootste standbeeld in Europa komt langs een Belgische snelweg

De Arc Majeur moest eigenlijk in Frankrijk komen, maar daar lag een lokale politicus dwars.
rv De Arc Majeur moest eigenlijk in Frankrijk komen, maar daar lag een lokale politicus dwars.
Vanaf oktober komt in Lavaux-Sainte-Anne, langs de E411 die Namen met Luxemburg verbindt, het werk ‘Arc Majeur’ van Bernar Venet. De sculptuur heeft een hoogte van 60 meter.

Twee keer zo groot als het Jezusbeeld in Rio de Janeiro en zelfs groter dan het Vrijheidsbeeld in New York zonder voetstuk. Volgens de woordvoerder van de Franse beeldhouwer Bernar Venet wordt de Arc Majeur het grootste openbare standbeeld op het Europese continent. De sculptuur is ontworpen om langs een snelweg te liggen en is opgebouwd uit twee halve bogen aan weerskanten van de weg.

Eigenlijk was het de Franse regering die het werk in 1984 onder president François Mitterrand had besteld bij Venet. Bedoeling was dat de Arc Majeur in de buurt van Auxerre zou komen te staan, maar een lokale politicus ging op de rem staan. Ook een tweede poging om het werk een plekje te geven in Frankrijk strandde, toen de uitbater van de snelweg voorstelde om de boog rood te schilderen. Venet weigerde.

Het werk zou zo'n 2,5 miljoen euro kosten en werd grotendeels bekostigd door de John Cockerill Foundation.
136 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre martin

  Kijk file is verboden! Hoeveel boete zal men daar niet innen, wordt een goudmijn voor de staat aan boetes. Chappeau goede uitvinding om geld te verdienen, wat men van veiligheid daar vindt? Geen woord.

 • Gaston Maria

  Daarom moet ik dit jaar belasting betalen voor die stomme ijzeren halve cirkel van Mr Bernar Venet en dat heeft dan zo'n 2,5 miljoen gekost. Alze nu eens eerst goede wegen zouden maken, maar hier zijn ze met een man of vijf zes bezig aan één putje en met een truweeltje??? dat dit zo maar kan begrijp ik niet ????????

 • Marc Baeyens

  In Wallonië zijn ze straf voor (nutteloze) megalomane projecten. Zie het hellend vlak van Ronquières.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Smaak is kwestie van goesting. Maar waarom kost het 2,5 miljoen? Zit daar veel aan de vinger blijven plakken geld bij voor openbare diensten ofzo?

 • Jos Spriet-Dewaele

  Word grotendeels bekostigd door John Cockerill Foundation. En de rest door toedoen van mediageile politiekers die nog steeds denken dat Wallonie wel geld zal rapen bij de Vlamingen