Het debat: wat betekent de nationale stakingsdag voor de gewone burger? En heeft het eigenlijk wel nut?

Ook jouw mening telt. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk

Archiefbeelden 2017: nationale betoging van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering Michel.
Photo News Archiefbeelden 2017: nationale betoging van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering Michel.
Woensdag 13 februari zal een nationale staking heel ons land platleggen. De vakbonden hopen op deze manier hun eisen voor meer loonopslag kracht bij te zetten. Wat doet zo’n dag staken met ons land? Wat zijn de gevolgen voor de gewone burger? En heeft het eigenlijk wel nut? Laat weten wat jij denkt over deze kwestie. Lees hieronder alvast wat onze experts van de stakingsdag vinden.

Geert Noels, hoofdeconoom van Econopolis:

“Wanneer in België wordt aangekondigd dat er een nationale staking zal komen, dan leidt dat vaak tot tandengeknars bij diegenen die niet staken. Dat je het openbaar vervoer niet kan gebruiken of je kind niet naar de opvang kan brengen, is vervelend, maar wij Belgen zijn gewend aan stakingen. We houden die dag rekening met het ongemak; mensen gaan bijvoorbeeld met de wagen naar het werk of beslissen om thuis te werken.” De econoom maakt zich echter meer zorgen over de imagoschade die België in het buitenland oploopt. “Buitenlandse bedrijven die overwegen om in ons land een bedrijf op te zetten, zullen bij het maken van hun beslissing er rekening mee houden dat België een stakingsbereid land is”, zegt hij. “Staken is niet goed voor onze reputatie.”

Waar ik me zorgen over maak, is de imagoschade die België in het buitenland oploopt. Bedrijven die overwegen om naar ons land te komen, zullen er rekening mee houden dat België een stakingsbereid land is.

Geert Noels

William Van Erdeghem, voorzitter van metaal- en textielvakbond ACV Metea:

“We zijn er zeker van dat er woensdag massaal veel mensen gaan deelnemen aan de stakingsdag”, deelt William Van Erdeghem mee. “Als vakbond hebben we weinig moeten doen om mensen op de been te krijgen. Het valt op dat niet alleen de werknemers van mening zijn dat hun loon moet stijgen. Ook heel wat werkgevers zijn het daar over eens. Alleen luistert de Belgische werkgeversorganisatie VBO niet naar hun achterban.”

“We hebben het gevoel dat de gewone burgers achter onze actie staan. Het gemor komt voornamelijk van mensen die aan de bovenkant van onze maatschappij leven. Zij hebben voldoende middelen om op het einde van de maand rond te komen en beseffen niet dat er een grote groep is die elke euro bij elkaar moet schrapen. Zo ken ik heel wat tweeverdieners die moeten rondkomen met een gezamenlijk inkomen van 2.000 euro. Voor een jong gezin is dit een schrijnend laag bedrag om van te leven.”

Het gemor over de stakingsdag komt voornamelijk van mensen die aan de bovenkant van onze maatschappij leven.

William Van Erdeghem

Peter Thoelen, woordvoerder van reizigersvereniging TreinTramBus:

“Het is jammer dat op zo’n stakingsdag de reiziger gehinderd wordt om het openbaar vervoer te gebruiken”, zegt Peter Thoelen. “Mensen worden voortdurend aangemoedigd om de trein, tram of bus te nemen, maar nu worden ze gedwongen om alsnog in de wagen te springen. Bovendien is de communicatie over de dienstregeling ondermaats. De Lijn zou zijn reizigers beter moeten informeren. Nu is het onduidelijk waar er wel of juist geen bussen rijden.”

Acteur Ben Rottiers  (PVDA ), vooral bekend als Pol uit F.C. De Kampioenen:

Ben Rottiers laat weten dat hij achter de staking staat. “Wij Belgen zijn vaak te braaf”, zegt hij. “We zouden net vaker op straat moeten komen. Het is voor de ‘gewone burger’ dat er actie gevoerd wordt. Deze hardwerkende mensen blijven het niet pikken dat politici hen niet ernstig nemen, terwijl er een kleine bevoorrechte groep slapend rijk wordt.” Rottiers vindt het dus goed dat woensdag de mensen hun stem laten horen, maar hij hoopt dat ze dat in mei ook in het stemhokje zullen doen. “Het zou mooi zijn dat de kiezer op een partij stemt die hun beloftes zal nakomen.”
101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Dat de studenten eens betogen tegen de vakbond die onze economie kapot maken ! Schone lucht zuivere lucht. daar kun je niet van leven hè gele hesjes !!!!!!!!!!????

 • FRANCOIS VERREYCKEN

  Voor gehandicapten,werklozen en zieken is er zelfs geen +0,8 maar 30%minder inkomen of uitgaven voor gezorgd. FransVerreycken

 • George Baaths

  Staking heeft nu ja als het niet aangekondigd wordt zodat de bazen en overheid iets kunnen regelen altijd onaangekondigd

 • Jan Abelshausen

  waarde landgenoten, waarom zouden we staken voor loonsopslag. Wanneer we op één of andere manier 100€ per maand meer op ons loonbriefje staat ligt er overmorgen een rekening in de bus van 150€ van één of andere bijkomende taks of dergelijke.

 • Marc Spandel

  Voor de 'gewone' burger betekent dit dat hij/zij bij de volgende herstructurering van het bedrijf de eerste is, die op den dop gezet zal worden, want 'de baas' duld geen stakers! En dan mag de vakbond op zijn kop gaan staan... wettelijk mag een werkgever een personeelslid afdanken naar eigen goeddunken (onwettig ontslag bestaat immers niet meer)!