Het debat: moeten dierentuinen afgeschaft worden?

Ook jouw mening telt. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk

Foto ter illustratie.
Getty Images Foto ter illustratie.
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het houden van dolfijnen in gevangenschap op termijn verbieden. Maar hoe zit het met andere diersoorten? Hebben dierentuinen nog nut of moeten ze worden afgeschaft? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Midas Dekkers, bioloog:

“Hét dier dat absoluut niet in gevangenschap hoort, is de dolfijn”, zegt Midas Dekkers. “Dat zijn de meest sociale dieren, die zich alleen in een grote groep goed voelen en in een territorium waarin ze dagelijks enorme afstanden kunnen zwemmen. Ze horen dus helemaal niet thuis in een pierenbadje in België.”

Apen die hun hele leven in een kooi moeten slijten: zielig toch?

Midas Dekkers

Komen er naast dolfijnen ook nog andere dieren in aanmerking voor een verlaat-de-gevangenis-kaart? “Of hij nu in het wild zwemt of in een dierentuin: een reuzenschildpad voert toch geen klap uit. Als dat beest eten heeft, is het tevreden”, zegt Dekkers. “Een haai is weer een ander verhaal. Alleen omdat ze er levensgevaarlijk uitzien, moeten hondshaaien of doornhaaien hun leven in zo’n zwembad doorbrengen. Terwijl dat in realiteit dieren zijn die geen vlieg kwaad doen. Ook dierentuinen hadden vroeger een wetenschappelijke functie, maar nu kunnen onderzoekers de dieren ook in de vrije natuur bestuderen.”

“Een zoo heeft z’n nut omdat kinderen anders enkel via tv met dieren in contact komen, maar er zijn maar weinig dieren die er zich echt thuis voelen. Gedomesticeerde dieren horen op de boerderij thuis, wilde dieren moet je gewoon in de vrije natuur laten. Apen die hun hele leven in een kooi moeten slijten: zielig toch? Wat afgedankte olifanten, leeuwen of tijgers uit het circus en wat flamingo’s: meer moet dat niet zijn voor een dierentuin.” (SSB)

Dierentuinen zijn belangrijk om mensen in contact te brengen met dieren. Zo zien ze waarom het behoud van onze natuur belangrijk is.

Gudrun De Boeck

Gudrun De Boeck, mariene biologe van de Universiteit Antwerpen:

“Dierentuinen zijn vooral belangrijk om mensen, en dan vooral jongeren, in contact te brengen met dieren”, zegt Gudrun De Boeck. “Zo zien ze waarom het behoud van onze natuur belangrijk is en krijgen ze een gevoel van plichtsbesef.”

Naast deze educatieve rol, zijn ook onderzoek en de conservatie van bedreigde diersoorten belangrijke taken van een dierentuin. “Het is positief dat dierentuinen uit verschillende landen dieren uitwisselen om bedreigde diersoorten een grotere kans op overleven te geven. De kweekprogramma’s zorgen er mee voor dat de genetische diversiteit wordt behouden. Uiteraard is het beter om dit in hun eigen natuurlijke habitat te doen, maar jammer genoeg zijn de leefgebieden vaak bedreigd. We zouden dan eerst de natuur moeten redden.”

Dat dolfijnen niet in een dolfinarium thuishoren, daar is De Boeck het mee eens. “Niet alle dieren zijn geschikt voor gevangenschap, maar zeehonden bijvoorbeeld hebben een goed leven in een dierentuin. Naast spelen, liggen en rusten ze vooral, wat prima in een aquarium kan. Het is vooral belangrijk dat dieren genoeg ruimte hebben die aangepast is aan hun noden. Daarnaast moet de plek voldoende uitdaging bieden.”

En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Moeten dierentuinen afgeschaft worden? Laat het weten in de comments onder dit artikel. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk.
215 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Wuyts

  Dierentuinen moeten blijven het bewijs dat er zoveel mensen jaarlijks wel een of ander dierenpark bezoekt zegt meer dan genoeg sommige diersoorten zitten beter en veiliger in gevangenschap dan in het wild en zit een vis graag in een bokaaltje of een hamster in een kooitje of een papegaai in een kooi en dan zwijgen ik nog over al die sukkelaars van kippen koeien varkens en alle andere dieren ik denk wel dat de verzorgers goed hun werk doen om de dieren in de dierentuinen een goed leven te geven

 • mike Coppejans

  Als er mensen zijn die dat willen geen dierenparken meer dan zullen er meer van die onozelaars zijn met een wapen dood schieten zoals in africa een olifante . Leer om met dieren te respecteren dat is de zoo want vroeg of laat zijn ze er niet meer

 • Beppie Dingenouts

  Ik ben tegen dierentuinen omdat er veel mis gaat. Denk aan de giraf in de dierentuin in Zweden meen ik, doodgemaakt en gevoerd aan de leeuwen voor de toeschouwers. Dierentuinen in oorlogsgebieden waar de dieren verhongeren. Te kleine kooien, bedenk hoeveel ruimte ze hebben in het wild...Graag afschaffen.

 • delfine priem

  Als jullie allemaal vinden dat dierentuinen overbodig zijn...en de wilde dieren in de vrije natuur moeten kunnen leven... Waarom hebben jullie dan een probleem met de terugkeer van de wolven? Of mogen wilde dieren enkel in een ander zijn achtertuin leven?

 • Deseure Caroline

  Waarom geen virtuele dierentuinen? Als het om het educatieve gaat???? Sommige dieren kunnen inderdaad in een dierentuin maar waarom? Is inderdaad wel leuk maar met de technologie van vandaag kan er zoveel meer dan de 'echte' dieren op te sluiten. De Zoo van Antwerpen is zoooo zielig. Maak er een mooi park van met veel bomen. Gezonde lucht en dieren in vrijheid in hun eigen omgeving.