Het debat: moeten alle dierproeven verboden worden?

Ook jouw mening telt. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk

Een medewerker van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) in Nijmegen brengt chips aan bij ratten.
BELGAIMAGE Een medewerker van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) in Nijmegen brengt chips aan bij ratten.
Deze week bleek dat de KU Leuven via een achterpoortje in de wet toch proeven op bavianen uitvoert voor wetenschappelijk onderzoek. Minister Weyts liet optekenen dat “dierenvrienden zoals u en ik moeten erkennen dat dierproeven een noodzakelijk kwaad zijn in de strijd tegen ziekten zoals kanker”. Wat denk jij? Zouden alle dierproeven verboden moeten worden? Of is het nodig voor medisch onderzoek? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Liesbeth Aerts, VIB-KU Leuven en Infopunt Proefdieronderzoek:

Op de vraag of alle dierenproeven verboden moeten worden, antwoordt ze duidelijk. “Nee, want dat zou biomedische vooruitgang stilleggen”, zegt Aerts. “Dat sluit echter niet uit dat proefdieronderzoek altijd uitgevoerd moet worden met zorg, respect en verantwoordelijkheid naar de betrokken dieren, en enkel door mensen die hiervoor de wettelijk verplichte opleidingen hebben gevolgd. En als er alternatieven voorhanden zijn, moeten deze worden toegepast.”

Om het nut van de proeven aan te tonen, geeft ze enkele voorbeelden van biomedische doorbraken van het afgelopen jaar. Zo ging de Nobelprijs voor de geneeskunde in 2018 naar twee wetenschappelijke ontdekkingen die een revolutie in de behandeling van kanker brachten. Deze ontdekkingen werden gedaan in dierproeven met muizen. De onderzoekers vonden manieren om het immuunsysteem te stimuleren om kankercellen te herkennen en aan te vallen, een techniek die bekend staat als immunotherapie en die het leven kan redden van maar liefst een vijfde van alle kankerpatiënten. Ook werd een Ebola vaccin voor mensen ontwikkeld dat succesvol bleek bij apen en is het dankzij testen op muizen, schapen, varkens en primaten nu ook mogelijk om via een baarmoedertransplantatie onvruchtbaarheid te overwinnen.

Wij zijn niet tegen wetenschappelijk onderzoek. In tegendeel, deze onderzoeken zijn belangrijk om zieken te helpen. Maar het is niet omdat iets nuttig is, dat het ook ethisch verantwoord is

Michel Vandenbosch

Michel Vandenbosch, dierenrechtenorganisatie Gaia:

In een ideale wereld zou er een totaalverbod op dierproeven kunnen komen, maar we moeten realistisch zijn: dit zal niet gebeuren”, zegt Michel Vandenbosch. “We kunnen momenteel alleen maar een verdere afbouw van de dierproeven aanmoedigen en vechten voor betere leefomstandigheden voor deze gekooide dieren.”

“Ik wil wel duidelijk zijn: wij zijn niet tegen wetenschappelijk onderzoek”, benadrukt Vandenbosch. “In tegendeel, deze onderzoeken zijn belangrijk om zieken te helpen. Maar het is niet omdat iets nuttig is, dat het ook ethisch verantwoord is. Onderzoekers moeten zich loswrikken van het idee dat testen op dieren de beste onderzoeksmethode is. Er zijn alternatieven, alleen stoten deze op verzet of op een grote papierwinkel. Het duurt zeker tien jaar alvorens zo’n alternatieve methode door Europese en internationale instanties wordt goedgekeurd.”

Om toch een lichtpuntje in het debat aan te kaarten, geeft Vandenbosch een voorbeeld van een alternatieve methode die succesvol is: de zogenaamde organoïden, minuscule organen die kunnen worden gevormd uit menselijke stamcellen. Deze miniatuurorganen kunnen worden gekweekt en onderhouden in petrischalen en vormen zo een handig model voor heel wat testen.

Jen Hochmuth, dierenrechtenorganisatie Animal Rights:

Volgens Jen Hochmuth zou geen enkel dier geforceerd mogen worden deel uit te maken van een proef. “Dieren zijn weerloos omdat ze niet in staat zijn te zeggen dat ze dit niet willen”, zegt ze. “In de toekomst moeten deze testen vervangen worden door alternatieve onderzoeksmethoden. Omwille van het dierenleed, maar ook omdat deze andere methoden beter werken.”

In negentig procent van de gevallen werkt een nieuw geneesmiddel dat wel op een muis werkt, niet bij mensen, zegt ze. “En wanneer de geneesmiddelen in een volgende fase op mensen worden getest, zijn deze in vijftig procent van de gevallen ook nog eens gevaarlijk voor de mens zelf. Er zouden fondsen moeten worden vrijgemaakt om meer onderzoek te doen naar alternatieve onderzoeksmethoden.”

En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Moeten alle dierproeven verboden worden? Laat het weten in de comments onder dit artikel. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk.
85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Heidi Tengrootenhuysen

  Dierenproeven mogen onder geen enkel beding doorgevoerd worden. Het stoort mij dat mensen het goedkeuren en zich boven het belang van andere wezens op aarde plaatsen. Wezens die voelen net als wij. Neen volledig verbod nu.

 • Maria Briers

  Dierproeven zijn zeker nodig. De mens primeert nog steeds boven een muis, een rat,...

 • Sabin Schoofs-Gielen

  Om honderdduizenden (miljoenen) mensenlevens te redden kunnen dierenproeven gebruikt worden. Met uitzonderingen van dieren die met uitsterven bedreigd zijn.

 • Vleminckx Rudiger

  Ik vraag mij af hoe de mensen zouden reageren als het andersom moest zijn en proeven op mensen te moeten doen om de dieren te helpen overleven want een dier heeft evenveel recht op leven als een mens en dus STOP a.u.b. met proeven op dieren.

 • Dre Verhelst

  Zoveel nutteloze martelingen en dode dieren zijn het niet waard om medicijnen te testen. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan. Is je tijd gekomen dan is het zo.