Het debat: moet het cordon sanitaire afgeschaft worden? Dit is jullie mening

Tom Van Grieken viert de overwinning van zijn partij.
Bas Bogaerts Tom Van Grieken viert de overwinning van zijn partij.
Al dertig jaar lang houden de traditionele partijen de uiterst rechtste Vlaams-nationalisten ver weg van de macht, maar door de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang komt het cordon sanitaire onder druk te staan. Moet het Vlaams Belang een kans krijgen om mee te besturen? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

Jeanine Ruiter: “Het doodzwijgen van andersdenkenden is funest voor een democratie. Het doorzetten van het cordon is een teken van zwakte. Bovendien bedrieg je eigen aanhang door loze beloften. Je wilt dan immers alleen de strijd aangaan met gelijkgestemden. Dat kan iedereen. Politiekers worden betaald om juist tot een consensus te komen daar waar de verschillen groot zijn. Zij die daar niet voor open staan kunnen beter stoppen.”

Wilfried Vandenbussche: “Op het moment dat het cordon ingesteld werd, was mijn reactie: ‘De democraten hebben zonet de democratie de nek omgedraaid’. Sinds het cordon werd de partij telkens groter. De underdog was geboren. De traditionele partijen hebben deze situatie gecreëerd omdat ze absoluut geen besef van strategie op lange termijn hebben. Iets wat Bart De Wever mijn inziens wel heeft. Hij beheerst het schaakbord.”

Debbie Groeneveld: “Ik heb zelf niet voor het VB gekozen, maar van mij mag het cordon onmiddellijk afgeschaft worden. Het cordon is discriminerend en ondemocratisch. Waarom het volk laten stemmen als de resultaten toch niet gelijk behandeld worden?”

De partijen die het cordon in stand willen houden doen dat niet uit ethische of morele overweging. Ze willen gewoon de taart onder zichzelf blijven verdelen

Chris Ysebaert

Bert Michielsen: “Ooit is het Vlaams Blok veroordeeld voor racisme. Een “cordon sanitaire” was toen gerechtvaardigd en zelfs terecht. Het VB veranderde van naam en verwijderde datgene wat aanleiding had gegeven tot de veroordeling, het fameuze 70-punten plan. We huldigen het principe dat de mens kan veranderen, maar voor het VB maken we een uitzondering? klopt niet. dat gezegd, het VB zal toch afstand moeten nemen van enkele omstreden figuren. Dat is dan de prijs die zij zullen moeten betalen.”

Claude Denys: “Laat de politieke partijen de keuze, opnieuw het cordon ondertekenen of niet. dan kunnen die partijen tonen dat ze niet te laf zijn om uit te komen voor hun keuze zodat hun kiezers weten wat ze aan hen hebben. Nu zijn ze gewoon aan het afwachten en aan het kijken wie de eerste zal zijn om het cordon te doorbreken, om dan al dan niet mee te gaan of om te pogen voordeel te halen uit de “verkeerde” keuze van de ander. Dat rond de pot draaien moet nu eindelijk eens gedaan zijn.”

Chris Ysebaert: “De partijen die het cordon in stand willen houden doen dat niet uit ethische of morele overweging. Ze willen gewoon de taart onder zichzelf blijven verdelen.”

Waarom niet? Laat ze mee besturen en geef hun de kans om het waar te maken. Mislukken ze, dan zullen de kiezers hun daar wel op afrekenen

Karine Van Damme

Mieke Piot: “Cordon afschaffen! Vlaams Belang zal heus niet al hun programmapunten kunnen realiseren als ze in een Vlaamse regering zitten, maar ze kunnen wel meewerken aan dat ene belangrijke punt: het confederalisme waarmee de basis gezet kan worden voor de Vlaamse welvaartsstaat. Wanneer zien de andere partijen ( behalve N-VA dan) nu eindelijk eens in dat België een draak van een land is met een rechts noorden en links zuiden. Moeten we weer een federale regering maken die enkel regeert met compromissen?”

Liesbeth Cuppens: “Ik vind het een tweesnijdend zwaard. Enerzijds is het VB een gevaarlijke partij die een hele reeks ondemocratische en asociale maatregelen zal invoeren en geen nuances zal leggen of aanvaarden. Anderzijds is het mogelijk juist wel een oplossing het VB te laten meeregeren om hun leugenachtige uitleg en loze beloftes te doorprikken. Enkel tijdens een regering met het VB zal het publiek zien dat deze partij geen knip voor de neus waard is en dat hun holle woorden geen inhoud hebben.”

Karine Van Damme: “Waarom niet? Laat ze mee besturen en geef hun de kans om het waar te maken. Mislukken ze, dan zullen de kiezers hun daar wel op afrekenen.”
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  Het had er nooit mogen zijn , het is niet democratisch ,een woord dat politiekers dikwijls gebruiken ,maar ze weten zelf niet wat het wil zeggen.En nu , na de verkiezingen gaan ze grondig analyseren hoe het komt dat er zoveel mensen VB hebben gestemd , dus ze snappen het nog niet wat veel mensen willen of niet willen.

 • Myrtle Marien

  Ik weet echt niet of het doorbreken van het cordon positief gaat zijn voor Vlaanderen. Zeker omdat alleen NVA kandidaat is, hoeven wij ons daar niet al te veel zorgen over te maken want samen hebben ze geen meerderheid. Maar de fake-kandidaten, het "plotse" begrotingsgat in Vlaanderen zijn toch zeer zwaar negatieve signalen. Ik persoonlijk vrees dat ze ons, kiezers, ook gewoon als uitpersbaar kiesvee gaan behandelen. Van NVA weten we dit ondertussen heel zeker.

 • LISIANE RECH

  Natuurlijk moet het cordon afgeschaft worden, kiezer heeft gekozen, wij zij het beu om vreemden te zijn in eigen land

 • Francis Beels

  De cordon in stand houden is absoluut tegen de basisprincipes van de democratie. In de politiek gaat het er niet om wie gelijk heeft of niet, wat wijs is of niet, wat rechtvaardig is of niet, het gaat om bestuur: uitvoeren wat noodzakelijk is, respect voor de mening van een aanzienlijk deel van de bevolking die duidelijk zijn mening(en) geuit heeft, een overwinning behaald heeft Of niet soms? Andere partijen mogen er tegen gekant zijn, doch de kiezers voor VB verdienen gerespecteerd te worden.

 • werner Van der Kelen

  Gijsels moet zich schamen, hij heeft de democratie veerkracht