HET DEBAT. Moet er een bindende taaltest komen voor kleuters? Dit is jullie mening

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Getty, Belga Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Alle kleuters in het derde kleuterklasje zullen een taaltest moeten afleggen, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). En wie achterop hinkt, moet een taalbad krijgen. Is dit een goed idee? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

Hans Van Reeth: Ik ben 20 jaar Vlaamse migrant in Spanje. Mijn ervaring: kinderen leren snel en makkelijk een vreemde taal. Bij de ouders duurt dit langer, tot zelfs nooit. Kinderen die de taal snel leren kunnen hun ouders bijstaan als tolk. Dat neemt een hele grote sociale druk op een migrant weg.”

Norbert Bauwens: “Taal is identiteit, juist, maar als het kind bijvoorbeeld alleen Turks of Swahili wil of mag spreken van thuis dan moeten ze ook een school uitzoeken die in die taal onderwijs geeft. Ik vind het niet meer dan logisch dat een kind tenminste de taal spreekt waarin “ons” onderwijs gegeven wordt. Je kan niet verwachten dat de leerkrachten de verschillende talen van de kinderen beheersen noch dat er in alle klassen verschillende tolken moeten zijn.”

Een beoordeling door de kleuterjuf lijkt me verstandiger. Zij werkt dagelijks met die kinderen en weet als geen ander wat ze kennen en kunnen.

Ronny Cuypers

Ronny Cuypers: “Natuurlijk moeten kinderen die aan het lager onderwijs beginnen de taal van de klas spreken en begrijpen. Maar is een test dan de beste methode? Een beoordeling door de kleuterjuf lijkt me verstandiger. Zij werkt dagelijks met die kinderen en weet als geen ander wat ze kennen en kunnen. Nodig dan de ouders van de kinderen die een taalachterstand hebben uit voor een taalbad. Dat zal veel meer effect hebben.”Frank Van Wayenberg: “Ik vind niet dat men het taalprobleem naar de kinderen moet verschuiven. Hoeveel kinderen worden er niet grootgebracht in een omgeving waar men thuis geen of praktisch geen nederlands praat. Als men thuis nederlands praat zal het bij de kinderen wel automatisch volgen.”

Chris Wauters: Wat een bijzonder slecht idee om op 5 jarige leeftijd al een schifting te maken in A en B burgers.”

niet alleen de kinderen moeten een taaltest krijgen, maar ook de ouders

Gerda Immens

Etienne De Bondt:Ja, kinderen die in de klas niet kunnen volgen wegens gebrek aan taal kennis, halen het onderwijsniveau naar beneden. De kinderen die nu het Nederlands voldoende machtig zijn zullen later hun kinderen ook in het Nederlands opvoeden en lost het probleem zichzelf op.”

Gerda Immens: “Voor de kinderen is het goed dat ze goed de taal spreken waarin ze onderwijs krijgen, ook voor hun verdere leven, werk en dergelijke. Maar niet alleen de kinderen moeten een taaltest krijgen, maar ook de ouders. Hoe kan een kind nu goed Nederlands spreken en begrijpen, als ze het aan de bron ook niet kunnen.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GUNTER ORTMANN

  Terecht dat men in Vlaanderen Nederlands spreekt en een zekere basis moet hebben om verder te studeren. Vermoed dat het in andere Europese landen ook een vereiste is...

 • Yelene dekann

  Mijnheer Weyts ik denk dat er momenteel belangerijkere zaken zijn die voorrang moeten krijgen,m.n. een regering vormen,daarna kan er over zulke zaken gedebatteerd worden,ik krijg de indruk dat de NVA er alles aan doet om een regering vormen te vertragen.Sturen ze aan op nieuwe verkiezingen, ik ben wel voor maar of de NVA dan nog meespeelt is maar de vraag,opletten want dit zou eens de doodsteek voor NVA kunnen zijn

 • Gino Denil

  Ze zijn bij de N-VA niet erg sterk in taal en nog minder in rekenen. Het Nederlands heeft hen blijkbaar niet veel geholpen in hun ontwikkeling. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat jonge kinderen heel snel en spontaan een taal aanleren in een anderstalige omgeving zoals bijvoorbeeld de schoolklas. Wetenschappelijk onderzoek laat verder zien dat kinderen die thuis een andere taal spreken dan op school een cognitief voordeel hebben t.o.v. eentalige kinderen.

 • Peter Huyskens

  Deze taaltest is complete onzin! Al van in het eerste kleuterklasje kan er vastgesteld worden of kinderen het Nederlands als voertaal hebben thuis, en als ik mij niet vergis wonen wij hier nog altijd in Vlaanderen waar de taal Nederlands is. Dus moet men de ouders VERPLICHTEN hen deze taal ook aan te leren en indien zij dit niet kunnen horen ze hier ook niet thuis en willen ze zich niet integreren!!!

 • Mady Vermeulen

  Michel Meskens, de nagel op de kop! Het probleem van schoolachterstand is uitsluitend te wijten aan de ouders! Met hun schotels die uitsluitend gericht zijn op hun land van herkomst krijgen de kinderen geen woord Nederlands mee tegen de tijd dat ze aan de leerplicht worden onderworpen. Met alle gevolgen vandien. Het zijn de ouders die voor HUN falen moeten worden aangepakt!