HET DEBAT: moet elke Belg in DNA-databank zodat misdaden makkelijker opgelost kunnen worden?

Ook jouw mening telt. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk

Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.
Na de ontmaskering van seriemoordenaar Stephaan Du Lion, pleit advocaat Walter Damen voor een algemene databank waar het DNA van élke Belg in wordt opgeslagen. Op deze manier zouden misdaden veel makkelijker opgelost kunnen worden. Maar hoe zit het dan met privacy en ethische bezwaren? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

Leen Duboccage, gerechtelijk deskundige NICC (Instituut voor Criminalistiek en Criminologie):

Het NICC beheert in ons land drie DNA-databanken waar in totaal profielen van ongeveer 114.000 sporen en verdachte, veroordeelde en vermiste personen zijn in opgeslagen. Het instituut is geen voorstander van een algemene DNA-databank. “In België geldt het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Een algemene databank zorgt ervoor dat dit principe omgekeerd wordt en dat je juist je onschuld gaat moeten bewijzen”, legt Duboccage uit. “Daarnaast zal de succesratio om een significante match te vinden net kleiner worden. Omdat er meer profielen zijn, zullen er meer toevallige overeenkomsten voorkomen. Deze matchen moeten allemaal apart worden bekeken wat veel tijd in beslag neemt.” Het NICC vergelijkt het met een speld in een hooiberg waar ze naar op zoek zijn. Door de hooiberg te vergroten, wordt het het moeilijker om de speld te vinden.

Duboccage wijst ook op de kostprijs om DNA van elke Belg in het systeem te zetten. “Wie zal dit betalen?”, vraagt de experte zich af. “Om zo’n gigantische databank te rechtvaardigen, moeten de criminaliteitscijfers in België worden afgewogen tegen het prijskaartje.”

Mocht er een algemene DNA-databank zijn geweest, dan hadden speurders Stephaan Du Lion na zijn eerste moord in 1992 al kunnen ontmaskeren

Walter Damen

Walter Damen, advocaat die de familie van Ariane Mazijn - het eerste slachtoffer van seriemoordenaar Stephaan Du Lion - bijstaat:

Damen opende begin deze week het debat over een algemene DNA-databank. Volgens hem zouden misdrijven op deze manier veel makkelijker opgelost kunnen worden. “De ontmaskering van Stephaan Du Lion als seriemoordenaar toont nog maar eens aan dat we moeten nadenken over een DNA-databank met daarin het DNA van elke Belg”, zegt de advocaat. “Mocht die er geweest zijn, hadden de speurders hem na zijn eerste moord in 1992 al kunnen ontmaskeren en dan had hij geen andere slachtoffers meer kunnen maken. Of misschien zelfs nog eerder, want vergeet niet dat Du Lion in de jaren tachtig al twee keer veroordeeld is voor de aanranding van de eerbaarheid.” (IB)

In wat voor een wereld leven we als iedereen behandeld wordt als een verdachte?

Willem Debeuckelaere

Willem Debeuckelaere, privacy-expert (UGent):

“Waarom zouden we een dure operatie opzetten om het DNA van miljoenen onschuldige mensen te verzamelen, wanneer we nu al amper het werk rondkrijgen?”, aldus Debeuckelaere. “Verschillende Europese landen buigen zich al jaren over een versterkte politiesamenwerking die over de grenzen heen moet werken. In het Verdrag van Prüm worden onder meer snelle procedures geïntroduceerd voor de uitwisseling van gevoelige informatie, zoals DNA en vingerafdrukken. Het lijkt me verstandig om eerst dit goed uit te rollen, alvorens geld en middelen in te zetten voor een ander groot project, zoals een algemene databank in België.”

“Het is een absurd idee”, vindt de professor. “We zouden ook bij iedere Belg een chip kunnen inplanten om na te gaan waar ze zijn en wat ze uitspoken. Op deze manier kunnen we ook allerlei zaken ontdekken. Maar in wat voor een wereld leven we als iedereen behandeld wordt als een verdachte?”

En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Moet elke Belg in de DNA-databank zodat misdaden makkelijker opgelost kunnen worden? Laat het weten in de comments onder dit artikel. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk.
254 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maurice Kuylen

  Dit komt ons alle te goede , enkel zij die iets te verbergen hebben kunnen hier tegen zijn. Het is ook net deze kleine groep, die het harstte schreeuwen over inbreuken op hun privacy, meestal dan via de anonieme sociale media . De trieste cijfers die juist zijn vrijgeven door Eurostat over de criminaliteit in Europa, bewijzen nog maar eens hoe dringend we een DNA databank nodig hebben!

 • Dimitri Clicque

  Heeft niemand 1984 gelezen? Want dat lijken overheden nu als oplossing voor te schuiven, zelfs zogezegde liberalen...

 • Heidi Dilis

  Als we DNA moeten afstaan, bestaat op den duur evolueert naar een politiestaat of erger. Mijnheer of mevrouw, we hebben in je DNA gevonden dat je 5 % kans hebt om een psychopaat te worden, we zetten je vast voor de veiligheid. Bij elke mens zullen ze iets vinden. Of neen we geven die mens geen medicatie, zijn DNA geeft geen kans op genezing. De rijken gaan dan de armen gebruiken voor hun eigen doeleinden. Hebben ze een orgaan nodig, kunnen ze ineens gaan oogsten.

 • Heidi Dilis

  aan al die mensen die pro zijn. Als ze beginnen met DNA te verzamelen, de slimme misdadigers zullen er wel iets op vinden. Die verzamelen DNA. Haren, blikjes, bekertjes, sigarettenpeuken, papier, de vuilbak. En wat als ze dat DNA dan gebruiken en op de plaats delict leggen hé? Die misdadigers zullen er voor zorgen dat ze dan geen DNA achterlaten, en dan. Wie van de ja-knikkers wil er onschuldig t gevang in? Op een plaats delict zal de echte dader zijn DNA zoveel mogelijk opkuisen.

 • Wilfried Vandenbussche

  Hoeveel mensen die onschuldig veroordeeld werden zijn jaren later dank zij DNA-vergelijkingen vrijgesproken. Ik EIS dat mijn DNA opgeslagen wordt. Nu is er een discriminatie tov “verdachten” die nooit verdacht zouden zijn aan een misdaad die door een ander begaan werd. Bij gebrek aan bewijzen blijft de schuldige nu ongestraft verder verkrachten en moorden. Hoeveel zijn mensenlevens waard tov de kost van een DNA-databank? Laborant speurders zullen effectiever zijn dan talloze speurders nu.