HET DEBAT. Moet de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken worden tot 18 jaar? Dit is jullie mening

Beeld ter illustratie.
Hollandse Hoogte / Peter van Beek Beeld ter illustratie.
Vorig jaar belandden elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar straalbezopen in het ziekenhuis. Moet de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken worden tot 18 jaar? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maurice Depreatere: “De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol moet opgetrokken worden tot 21 jaar. De jeugdige schepsels van tegenwoordig zouden pas dan beseffen wat voor kwaad dit met een mens kan doen. De jeugd is niet verstandig meer ten opzichte van vroeger. Het moet snel veranderen!”

Kristine Delacourt: “De wet is goed zoals ze is maar ze wordt niet toegepast. Ook de ouders hebben de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven.”

Jan Verbruggen: “Wat voor nut heeft het de minimumleeftijd van 16 jaar op te trekken? Men spreekt hier van een 14-jarige in dronken toestand. En ze worden steeds jonger. Men straft alleen normale jeugd zoals bijvoorbeeld 17-jarigen die naar een fuif gaan en daar graag een pintje drinken. Dit is weer met een bazooka op een mug schieten.”

Door voor hen het alcoholgebruik in de illegale sfeer te duwen wordt het drinken wellicht interessanter. Een verboden vrucht smaakt immers het lekkerst

Ronnie Mathieu

Freddy De Vuyst: “De mentaliteit in België over alcoholgebruik is echt belachelijk. Kinderen horen geen alcohol te drinken! Er zijn al zoveel volwassenen die hun grenzen niet kennen, dan kan je dat van een kind helemaal niet verwachten. Kinderen zien dat overal gebeuren en denken dat het normaal is. Als je alcohol drinkt kan je niet meer helder nadenken. Als ze er echt iets mee inzitten dan trekken ze de leeftijd voor bier op naar 18 en sterke drank naar 21.”

Bart Verbeeck: “De Amerikaanse drooglegging heeft nooit gewerkt, waarom zou iemand dan ook denken dat zoiets gaat werken voor jongeren, die omgeven zijn van alcohol. En niet vergeten: het internet staat vol handleidingen.”

Ronny Dekimpe: “Men kan de leeftijdsgrens verhogen naar 18 jaar. Zal het helpen? Dat is een andere zaak. Hoe meer men verbied, hoe meer er in het stiekem gedronken zal worden. Sensibilisatie zou zeker niet slecht zijn. Ook duidelijk maken wat het effect op langere termijn zou kunnen zijn. Sensibilisatie begint bij de opvoeding. Dus ouders kunnen hier ook aan meewerken. Tenzij zij zelf alcohol verslaafd zijn. Dat maakt het natuurlijk niet evidenter. Tenzij men ziet welke impact dit teweeg kan brengen.”

Het is een goed idee op de leeftijd op te trekken, maar dan moeten verkopers ook effectief de leeftijd controleren. Dit gebeurt veel te weinig

Joyce Bruggeman

Ronnie Mathieu: “Met deze maatregel, hoe goed het ook bedoeld is, vrees ik een averechts effect bij de -18 jarigen. Door voor hen het alcoholgebruik in de illegale sfeer te duwen wordt het drinken wellicht interessanter. Een verboden vrucht smaakt immers het lekkerst. Het drinken zal meer geniepig gebeuren en zal het indrinken thuis of op straat bevorderen. En zullen -18 jarigen met alcoholvergiftiging zich nog spontaan melden aan een spoeddienst?”

Joyce Bruggeman: “Als ze willen zullen ze toch aan alcohol geraken. Het is uiteraard een goed idee op de leeftijd op te trekken, maar dan moeten verkopers ook effectief de leeftijd controleren, dit gebeurt veel te weinig. Het zal de verkoop van alcohol aan jongeren moeilijker maken maar zeker niet onmogelijk.”
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul van de velde

  Die moet je gewoon aan hun lot overlaten. Ze zoeken het zelf en iedere schade die dat met zich mee breng laten betalen tot de laatste cent. Dan zouden de ouders ook beter op hun jong letten.

 • pol van de velde

  Reclame voor alcohol verbieden, zoals bij tabak. En stop met alcohol te schenken en verkopen op luchthavens en in vliegtuigen, zal al veel problemen vermijden. Of zijn er echt nog mensen die geen dag zonder alcohol kunnen? En zolang de universiteiten coma zuipen toelaten en of aanmoedigen zullen er nog veel "ongevallen" met jongeren gebeuren. Voor politici moet alles dat geld opbrengt blijven bestaan.

 • Freddy Vranken

  Het probleem is dat er overal reclame gemaakt wordt, de meeste winkels vol staan en dat de jeugd (lees: ook kinderen) het 'cool' en stoer vinden om te drinken. Volwassenen drinken vaak ook meer dan goed voor hen is, dus wat verwacht je van kinderen. Ik drink zelden. Als ik nog met de auto moet rijden drink ik nooit ! Ik denk dat het overmatig alcoholgebruik vooral een vlucht is van de realiteit die alsmaar harder en egoïstischer wordt. Dit zal enkel nog verergeren naar mijn gevoel.

 • RENE LENAERTS

  Als je ooit vanaf 16 mag stemmen moet je ook alcohol kunnen kopen en autorijden. Ik kies 18 jaar voor alle drie. Consequent zijn is echter geen politieke deugd; problemen maken om ze dan op te lossen wel.

 • Bernard Aelvoet

  Lees niets over het feit dat alcohol ernstige schade kan toe brengen aan de hersenen. Vergeet niet dat bij jongeren de hersenen nog niet volgroeid zijn. Misschien op school eens het gesprek aanbinden en laten zien wat alcohol met ons lichaam doet i.p.v. maar wetjes te formuleren die toch niet worden nageleefd.