HET DEBAT. Is de euthanasiewet aan een evaluatie toe? Dit is jullie mening

Artsen Godelieve Thienpont, Frank De Greef en Joris Van Hove terwijl ze naar het arrest luisteren.
BELGA Artsen Godelieve Thienpont, Frank De Greef en Joris Van Hove terwijl ze naar het arrest luisteren.
Het euthanasieproces is afgelopen: de drie artsen die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010 werden vorige week vrijgesproken. De assisenzaak in Gent riep heel wat vragen op over euthanasie en het wettelijke kader. Zowel voor- als tegenstanders stelden de euthanasiewet, die dateert uit 2002, in vraag. Is de euthanasiewet aan een evaluatie toe? Eerder vandaag lieten we experts aan het woord. Nu is het jullie beurt: dit zijn de boeiendste reacties. 

Jef Van De Plas
Misschien families ook leren omgaan met de beslissing van hij/zij die euthanasie vraagt. Een soort rouwbegeleiding , want ik denk dat dat bij dat proces een belangrijke factor was. Men voelde daar een onbegrip van de naasten van de geëuthanaseerde, zij zochten antwoorden kregen die amper, en dan lees ik nog over die gebrekkige uitvoering en dingen die plots gebeuren, die niet afgesproken werden tevoren. Dus ja er is nogal wat bijschaafwerk.

Tamzin Andersen
Ik ben geen jurist, maar wat zeker vermeden moet worden is dat de patiënt zo hard “beschermd” wordt dat hij onder dwang van zijn familie verder moet blijven leven en lijden.

Marc Van Frankrijk
Vooreerst mag het recht op euthanasie niet beperkt worden en de rechten van de patiënt moeten voorop blijven staan. Dus ja voor een betere bescherming van de patiënt zonder echter in betutteling te vallen. Een arts mag niet gedwongen worden om euthanasie uit te voeren. De modaliteiten- en formulierenwinkel kan misschien nauwkeuriger bepaald en omschreven worden. Maar religie heeft hier niets te zoeken.

Theo Van Hoof
De wet gaat niet ver genoeg. Het recht op levenseinde moet absoluut zijn. Hebben we liever dat iemand voor een trein springt? Hebben we liever dat iemand zich verhangt en dat geliefden hem/haar daar vinden? Wil je dat een kind zijn vader/moeder verhangen vindt? Hoeveel schade werd er al toegebracht door mislukte zelfmoordpogingen?

Wim Huygen
De huidige wetgeving schiet mijns inziens niet echt tekort maar kan natuurlijk altijd verbeterd worden. Het uitgangspunt moet echter steeds zijn dat zo’n wet goed overeenstemt met de collectieve normstelling die de maatschappij vooropstelt. Dat heet democratie. Ik hoor dat in geen enkel debat...

Jules Van Duffel
Ik pleit voor een opsplitsing van de Evaluatiecommissie in 2 afdelingen . Afdeling 1 behandelt de gevallen van onomkeerbaar , ondraaglijk en uitzichtloos fysiek lijden . Deze blijven behandeld onder voorzitterschap van dokter Distelmans . Als eminent oncoloog ( kankerspecialist ) is hij als voorzitter de juiste man op de juiste plaats . Hij is evenwel geen psychiater . Vandaar: Afdeling 2 : de gevallen van uitzichtloos psychisch lijden dienen behandeld door een college van psychiaters .
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrik De Weirdt

  Er is maar 1 persoon die weet of iemand ondraaglijk lijdt (psychisch of fysisch) en dat is de betrokkene zelf. Enkel de patiënt zelf kan hierdoor beslissen of hij/zij euthanasie wil ondergaan. Iedereen heeft recht op een menswaardig leven maar ook op een menswaardig dood.

 • Dominique Hermys

  Ik lees hier dat iemand die een doodswens heeft moet begeleid worden en ondersteund. En gedwongen opnames. Wel wel wel. Wie heeft het recht om iemand zo te behandelen? Zou je dat zelf graag hebben? Daar kan ik niet bij, dat is beslissen over een ander zonder de vrijheid van die ander te respecteren.

 • Patrick Proost

  Hoe mooi zou het niet zijn mochten we allemaal kunnen beslissen over ons eigen leven? Neen, de politieke orde heeft de onnoemelijke arrogantie zich voor te houden dat enkel zij kunnen beslissen over het leven van eender wie...Ze zijn dan ook grootmeesters in het uitvaardigen van onmetelijk veel wetten en regeltjes, die nooit gecontroleerd worden, maar dat doet er ook niet toe, het gaat om het machtsgevoel dat je erbij krijgt...

 • marijke van Wezer

  Het is gemakkelijker meegaan in iemands doodswens dan die persoon te helpen om terug zin in het leven te krijgen. Zo iemand moet constant begeleid worden en ondersteund worden , problemen moeten in eerste instantie vóór die persoon opgelost worden , misschien gedwongen opnamen. Zodat hij/zij stilaan inziet dat dat hij/zij zelf een nieuwe start kan proberen te maken. Maar er wordt te snel meegegaan in de doodswens want de liefdeloz maatschappij heeft geen tijd en geduld om die mensen op te vangen

 • Gerrit Malego

  Ik ben blij dat in dit dossier het gezond verstand en niet het christelijk geloof en andere moraaltheorieën de overhand hebben gehad. Euthanasie zou nog veel toegankelijker moeten zijn dan het nu is. Als ik morgen wil sterven omdat ik er allemaal genoeg van heb (en dus geen ondraaglijk psysisch lijden), wil ik dat kunnen doen zonder dat 100 man er zich moet mee moeien en protest indienen.