Hervormde waterfactuur rammelt volgens sp.a: "Singles niet laten opdraaien voor gezinskorting"

Singles worden benadeeld wanneer het op de waterrekening aankomt.
ANP XTRA Singles worden benadeeld wanneer het op de waterrekening aankomt.
23.555 gezinnen betaalden vorig jaar geen 'vastrecht' - of vaste kost - voor hun drinkwater, terwijl 653.441 alleenstaanden 80 euro moesten betalen voor dezelfde service. "Singles worden financieel gestraft", hekelt sp.a-parlementslid Rob Beenders. 

Volgend jaar neemt het Vlaams Parlement de waterfactuur onder de loep. Net zoals de energiefactuur bestaat de waterfactuur uit verschillende onderdelen. Een daarvan is het vastrecht: een vaste vergoeding die alle kosten moet dekken die de watermaatschappij maakt om op elk moment drinkbaar water te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen en vernieuwen van de waterleidingen. Begin vorig jaar hervormde de Vlaamse regering die waterfactuur. Het vastrecht wordt aangerekend per wooneenheid of per watermeter en staat los van het waterverbruik. In totaal betaal je 100 euro per jaar, exclusief 6% BTW. Maar per bewoner geldt een korting van 20 euro per jaar, eveneens exclusief de BTW.

Evaluatie in 2018

Vlak na de hervorming protesteerde oppositiepartij sp.a al fel, want de nieuwe regeling benadeelt singles. Een alleenstaande betaalt namelijk 80 euro voor die vaste vergoeding, een koppel 60 euro en een gezin met vijf helemaal niets. Uit de meest recente cijfers die sp.a-parlementslid Rob Beenders opvroeg bij bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) blijkt nu hoeveel alleenstaanden vorig jaar de dupe zijn geworden van de regeling: 653.441 singles betaalden 80 euro vastrecht. 223.555 gezinnen van 5 personen (of meer) moesten die vaste vergoeding niet betalen.

"Financieel gestraft worden omdat je single bent, is onaanvaardbaar, zeker in een samenleving waar het aantal alleenstaanden toeneemt", vindt Beenders (sp.a). "Minister Schauvliege heeft deze ongelijkheid ingevoerd en ze moet in de evaluatie het vastrecht aanpassen tot een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling."

Wat vinden de andere partijen? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Van Vaerenbergh

  En dan heeft men het nog niet over “Panama papers” op zijn Belgisch door de watermaatschappijen. Omzeilen van milieutaksen, waterverkoop onder de kostprijs, geld steken in niet kerntaakgebonden projecten...

 • armand mudah

  Francinne Declerque singles dragen niks bij tot de maatschappij ? omdat ze werken voor eigen zak ? jij leeft van kindergeld en je belastingaftrek zeker ? singles dragen veel meer bij dan gezinnen met kinderen ze ontvangen geen kindergeld geboortepremie hebben geen belastingaftrek wegens kind ten laste , geen goedkopere leningn enz ze kosten de maatschappij minder want je moet geen gesubsidieerde kinderopvang scholen leraars medise verzorging enz betalen voor hun niet bestaande kinderen

 • Gino Denil

  Er zijn veel alleenstaande gepensioneerden, gescheiden mensen, jongeren die nog geen vast werk hebben en helemaal niet te benijden alleenstaande ouders of alleenstaanden met een alimentatieplicht. Allemaal goed om uitgemolken te worden voor de premies en de sociale voordelen van gezinnen met goed betaalde tweeverdieners.

 • Ronny Ooijen

  Ed Toer,dat luidt speciaal voor Bart De Wever die jaarlijks 105000 euro gratis ontvangt om helemaal niets te doen als volksvertegenwoordiger.En wie dat betaald weten we ook ondertussen.Wij dus!

 • raf peeters

  Erger mij steeds meer aan de term alleenstaande ,de alleenstaande is vandaag doorsnee 25 jaar ,goed verdienend ,geen zin in een gezin ,met dikke wagen ,op ieder festival tegenwoordig en zo kan wel even verder ,de overgrote groep zijn zelfs geen gescheiden koppels ,zou men eens kunnen stoppen met dat alleen zijn er een probleem van de gemeenschap te maken,seffens komen ze nog op idee er een speciaal statuut van te maken.