Hervormde Senaat kost 1,25 miljoen euro per vergadering

De nieuwe Senaat zal 105 medewerkers op haar betaalrol hebben staan.
PHOTO_NEWS De nieuwe Senaat zal 105 medewerkers op haar betaalrol hebben staan.
De nieuwe Senaat dreigt een dure instelling te worden: de Hoge Vergadering zal na haar hervorming nog maar acht keer per jaar bij elkaar komen, maar krijgt toch nog 10 miljoen euro budget. Dat schrijft de krant De Standaard.

Als de hervormde Senaat een besparing moest voorstellen, lijkt dat behoorlijk tegen te vallen. De instelling telt na de volgende verkiezingen nog maar vijftig leden uit de deelstaatparlementen en tien gecoöpteerde senatoren; die zestig leden zullen per jaar acht keer vergaderen. Met een totaal budget van net geen 10 miljoen euro komt dat neer op ongeveer 1,25 miljoen euro per vergadering.

In de Senaat zullen ook 105 werknemers aan de slag gaan. In totaal gaat het om dertig fractiemedewerkers, vijf directieassistenten, tien administratieve medewerkers en zestig universitaire medewerkers. En dat terwijl de vijftig deelstaatafgevaardigden in hun eigen parlement al hun eigen medewerkers hebben.

"Onbegrijpelijk"
N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts vraagt zich in De Standaard af wat de Senatoren gaan doen met al dat personeel. "Kubb spelen met Wouter Beke en fietsen met Koen Geens?" Weyts vindt de financiering "onfatsoenlijk en onbegrijpelijk". De vrees bestaat dat de medewerkers vooral voor de eigen partij zullen werken.

"Dit is een dag van de schone schijn. De Senaat wordt opgeheven, maar blijft voortbestaan als niet-permanent orgaan waar een volgende staatshervorming in kan worden bevroren", stelde Bart Laeremans (Vlaams Belang). Karl Vanlouwe (N-VA) vond dat de institutionele meerderheid geen zinnig antwoord heeft kunnen formuleren over de precieze taakinvulling of meerwaarde van de Senaat.

Mieke Vogels (Groen) betreurde dat het debat over de Senaat in de media beperkt wordt tot de kost per plenaire zitting. Bert Anciaux (sp.a) wees op het belang van de personeelskosten in de uitgaven van de Senaat en stelde geen bloedbad te willen organiseren.