Herverdeling radiofrequenties afgeschoten door Raad van State

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) de hervorming van het radiolandschap goed.
BELGA Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) de hervorming van het radiolandschap goed.
De Raad van State vernietigt het nieuwe frequentieplan voor de radiozenders dat de Vlaamse regering in april vorig jaar invoerde. Het beroep werd ingediend door enkele lokale radiozenders die in het nieuwe plan geen frequentie meer hebben. In afwachting van een herstelbesluit, kunnen de Vlaamse radiozenders gebruik blijven maken van hun zendmogelijkheden, laat Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) weten.

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Sven Gatz de hervorming van het radiolandschap goed. Daarin werd plaats gecreëerd voor vier commerciële netwerkradio's. Voor de lokale radio's werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen. Vlaanderen telt nu nog 103 lokale radio's.

Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. Vandaag kregen ze gelijk. De Raad valt over het feit dat de regering bepaalde radiofrequenties inhoudt zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.

Er blijven in Vlaanderen 26 frequenties onbenut. Het gaat onder meer om bescherming tegen Franstalige frequenties, om frequenties die worden voorbehouden voor buitenlandse strijdkrachten in Vlaanderen en om frequenties die door hun lage vermogen niet echt bruikbaar zijn. 

Herstelbesluit

"De huidige erkende en vergunde radio's kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden, in afwachting van de goedkeuring van een herstelbesluit waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de Raad van State", zegt Gatz in een eerste reactie. 

“De 26 frequenties die niet in het plan zijn vervat, maken onderdeel uit van de onderhandelingen voor een samenwerkingsakkoord met de andere gemeenschappen en de federale overheid waartoe het Grondwettelijk Hof de overheden heeft verplicht”, aldus de minister. Hij wijst erop dat de frequenties ook niet opgenomen waren in de plannen van 2006 en 2012. 

Gatz bekijkt met zijn administratie op welke manier er gevolg kan gegeven worden aan het arrest. Er komt een nieuwe publieke consultatieronde, met daarin de 26 bewuste frequenties, en een herstelbesluit. De 26 zijn zeker niet allemaal bruikbaar, maar mogelijk wordt er een beperkt aantal frequenties toegevoegd.

De erkenningen moeten volgens de minister niet worden overgedaan. 

“Bloedbad”

De Vlaamse Radiovereniging reageert ontstemd nu de Raad van State het frequentieplan heeft vernietigd. “Complete chaos waarvoor de minister verantwoordelijk is”, klinkt het in een sneer naar Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open Vld). “Hij heeft een bloedbad aangericht.” Een herstelbesluit, waar de minister op aanstuurt, zou volgens de Radiovereniging “enkel uitstel van executie betekenen”. “Als hij nu nog met politieke goocheltrucs de situatie onnodig langer rekt, en zo aanstuurt op nieuwe rechtszaken, verliest deze minister volledig zijn geloofwaardigheid.”

De Radiovereniging is desondanks niet verrast over de beslissing van de Raad van State. “Al van bij het begin van de totstandkoming van het frequentieplan was bijna de hele radiosector tegen de gekozen richting. Maar er werd geen rekening gehouden met de opmerkingen van de sector en de mediaminister ging koppig door (..) van enige realiteitscheck was geen sprake”, klinkt het.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Van Laethem

  40 jaar ervaring in telecommunicatie . Studie in telecommunicatie en nog nooit zo een incompetente bende gezien die dat plan in elkaar gezet heeft. Op voorhand kon je al weten dat het nooit ging werken. Kunnen we de lonen van al die gasten terug vragen ? Bij ons in de privė zou je na zo een blunder gewoon buiten vliegen.

 • Peter Smets

  wat de vlaamse regering zelf doet, verknoeit ze beter.

 • frank willems

  Blijf af van radio Minerva want dan krijg je zeker problemen bij de volgende verkiezingen.

 • Myrtle Marien

  Brouwer blijf bij uw bierton...als een brouwer de radiofrequentie verknoeit, DJ's pas op uw kippen. Ik snap echt niet dat iemand zonder ervaring zomaar minister van vanalles en nog wat kan worden. De gevolgen lezen we hierboven.

 • BART VERMEER

  knoeier!minister door gratie,van een andere vld er die zijn adres niet meer tijdig kon verplaatsen wegens verblijf buitenland ! GATZ tweede keus zoals nu blijkt,ea