Hertrouwen kan zonder aan de erfenis van kinderen te raken

Thinkstock
In nieuw samengestelde gezinnen kunnen de echtgenoten elkaar binnenkort volledig onterven ten voordele van hun eigen kinderen. Een ex kan de toekomst van een bedrijf niet meer dwarsbomen. Wie na een scheiding niet wil delen met zijn ex, moet dat al in zijn huwelijkscontract vastleggen. En kinderloze echtgenoten zullen meer van elkaar erven. Dat bericht De Tijd vandaag.

Een wetsvoorstel dat onder leiding van Kamerlid Sonja Becq (CD&V) samen met Sarah Smeyers (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld) en Philippe Goffin (MR) werd uitgewerkt over het nieuwe huwelijksvermogensrecht zal voor die vier vaak voorkomende situaties een wereld van verschil maken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelt dat nieuwe juridische kader voor gehuwden vandaag voor aan de ministerraad.

Het gaat om de tweede fase voor van de update van het familierecht waar het parlement al enkele jaren aan werkt. Afgelopen zomer werd al een wetsvoorstel onder leiding van Carina Van Cauter (Open Vld) met een nieuw wettelijk kader voor het erfrecht goedgekeurd. De bedoeling is dat beide nieuwe regelingen op 1 september 2018 ingaan.

Meer solidariteit

Volgens Becq biedt de modernisering van het huwelijksvermogensrecht "meer keuzevrijheid, en ook meer keuze voor solidariteit". Als voorbeeld geeft ze het stelsel van scheiding van goederen dat vaak door zelfstandigen en vrije beroepers wordt gekozen, om partners te beschermen voor eventuele schulden. "Wie omwille van een zelfstandige activiteit kiest voor het stelsel van scheiding van goederen, krijgt de optie om meer solidariteit in te bouwen. Op deze manier kunnen de partners ervoor kiezen om van de zogenaamd 'koude uitsluiting' toch een 'warme omhelzing' te maken", zegt ze.

"We passen de regels van het huwelijksvermogensrecht uit de tijd van Napoleon aan aan de moderne tijd", zegt mede-indiener Carina Van Cauter (Open Vld). "Uiteraard blijven de drie huidige stelsels - het wettelijke, gemeenschappelijke en de scheiding van goederen - bestaan, maar binnen elk stelsel brengen we wijzigingen aan die de partners meer zekerheid en een betere bescherming geven in geval van een scheiding of bij overlijden."

Tweede fase

Het gaat om de tweede fase van de update van het familierecht waar het parlement al enkele jaren aan werkt. Afgelopen zomer werd al een wetsvoorstel onder leiding van Van Cauter met een nieuw wettelijk kader voor het erfrecht goedgekeurd. De bedoeling is dat beide nieuwe regelingen op 1 september 2018 ingaan.

Kamerlid Sonja Becq van CD&V
Photo News Kamerlid Sonja Becq van CD&V7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • van roy jozef

  de reden waarom ge uw kinderen niet kunt onterven is omdat GIJ die op de wereld hebt gezet. en heel hun leven UW kinderen blijven, ook al zijn ze 70 JAAR.

 • rik lagrou

  en er zijn kinderen die hun salaris hebben afgeven tot ze uit huis gingen en daarna nooit meer bij ouders -elk kind zijn deel erfenis Ouders kunnen bij leven geven aan die wel langs gaan met nieuwjaar of verjaardagfeest

 • Jean West

  Waarom niet één wet. Men zou gewoon in een testament de erfenis moeten kunnen nalaten aan wie men wilt en alle problemen opgelost.

 • raf peeters

  Sorry ,mag men ook eens de reden aanhalen waarom kinderen soms niet naar hun ouders kijken,vandaag bestaan er wetten van zodra een ouder een oorveeg geeft kan ie het uitleggen,in de jaren 50-60 keek er geen mens om als kinderen bond en blauw op school verschenen,zelf leraars keken de andere richting op,wie zijn levens-verhaal ik hier vertel ga ik niet aanhalen ,maar zo was het alsof het toen de normaal-ste zaak was,doch bij zo'n kinderen blijft het trauma het hele leven meedragen.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Waarom kunnen wij kinderen niet onterven er zijn er heel veel die niet naar hun ouders omkijken behalve als er te erven valt