Ga naar de mobiele website
^ Top

Herrieschopper filmt ontstaan rellen in Houthalen

Een van de relschoppers die gisterenavond getuige was van de rellen in de buurt Houthalen zette een spectaculair filmpje online van hoe de situatie tussen de politie en de jongeren in de wijk Meulenberg al snel verhit raakte.

Bij de rellen vielen heel wat gewonden, de relschoppers gooiden met stenen naar de politie. Aanleiding voor de rellen was een arrestatie eerder op de dag in de Houthalense wijk Meulenberg.

In de eerste beelden is de situatie nog redelijk rustig, maar na enkele minuten valt een relschopper een van de politiehonden aan en stromen de jongeren toe. Zo raakt de situatie al snel verhit.

Op het einde zie je hoe de jongeren van op een terras van een café de agenten bekogelen. Het gevolg is dat een van de politiecombi's crasht. In het vervolg dat door dezelfde YouTube-gebruiker online heeft gezet, zie je het resultaat van de crash waarbij de agent zwaargewond raakte.

Milquet: "Nulrisico bestaat nooit" (Milquet)
Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) blijft overleg plegen met de politievakbonden over meer veiligheid, maar wijst erop dat het "nulrisico" nooit bestaat. Dat zegt ze na de rellen in Houthalen. Milquet hoopt dat de gewonde agent zo snel mogelijk herstelt. Wat de rellen zelf betreft, benadrukt ze dat het om een interventie van de lokale politie gaat en dat ze zich moeilijk over de feiten kan uitspreken.

In overleg met de bonden werden al verschillende maatregelen genomen om de strijd tegen het geweld (tegen agenten) op te voeren, zegt Milquet. "De andere voorstellen op de tafel met betrekking tot Justitie en Binnenlandse Zaken worden momenteel besproken met de bonden en zullen volgens de gekende timing uitgevoerd worden". Milquet zegt dat het beroep van politieagent nooit zonder risico is, maar dat er zoveel mogelijk maatregelen moeten genomen worden, "zowel preventief als repressief, zowel operationeel als reglementair, zowel lokaal als federaal, zowel op het niveau van justitie als van Binnenlandse Zaken."

Maandag overlegt de minister met de politiebonden, maar volgens haar woordvoerster was die vergadering al langer gepland. Het veiligheidsthema zal evenwel zeker aan bod komen, luidt het.

YouTube.
YouTube
Meer over


Meld een bug