Heropening winkels: overrompeling voor ketens als Action, Primark en IKEA

Rij wachtenden aan de Action in Aalst.
RLA Rij wachtenden aan de Action in Aalst.
De heropening van de winkels in ons land na acht weken lockdown zorgt her en der voor lange rijen. Vooral aan Action-winkels, Primark-filialen en vestigingen van IKEA ontstond er maandagochtend opvallend genoeg drukte. Op andere plaatsen is het eerder rustig of toch zeker geen overrompeling.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De heropening van de winkels verloopt momenteel zonder al te veel problemen. Dat neemt niet weg dat er bij sommige winkels véél volk staat.

Vooral bij winkelketens zoals Action, IKEA, Zara, Primark en Media Markt is het heel druk. Ook sportwinkelketen Decathlon kan er van meespreken. “Er stonden wachtrijen aan onze winkels, maar alles is positief verlopen. Vooral fietsaccessoires zijn populair”, klinkt het daar. Vakbondsorganisatie ACV Puls stelt zich vragen bij de noodzakelijkheid van sommige van de aankopen.

Lange rijen bij Action

Aan de Action-winkel in het centrum van Aalst stond er al vroeg een lange rij van zeker 100 meter. “De eerste klanten stonden er al om 8 uur. Een uur voor we openden”, zegt het winkelpersoneel. Er mogen maar 25 klanten tegelijk binnen, een veelvoud stond te wachten voor de deur. Ook onder meer aan de vestiging van Action in Oudenaarde ontstond er snel een aanzienlijke file, idem dito aan de Action op de Zuidlaan in Wetteren. Wachtenden stonden daar in een dubbele lus aan te schuiven. 

“Toch tijd”

De mensen in de rij hebben allemaal hun eigen reden om op maandagochtend naar de Action te hollen. “Het gaat bij mij echt om essentiële dingen. Ik ben net verhuisd en heb bestek, glazen en ander keukengerief nodig”, zegt Stephanie (27). “Dat ik daarvoor moet aanschuiven is niet zo erg. Vandaag heb ik niks beters te doen”, zegt ze. Ook Judy (49) staat bij de wachtenden. “Ik heb enkele spulletjes echt nodig. Mijn dochter moet knutselen voor school en dus kom ik materiaal oppikken. Dat is iets dat niet kan wachten en ik had toch tijd.”

Veel klanten zijn kennelijk ook plastic handschoenen aan het inslaan. Ook om verf en decoratiemateriaal te kopen wilden sommigen niet meer wachten.

Rijen aan winkels van Primark

Een gelijkaardige drukte is er aan sommige winkels van kledingketen Primark. Zo stond er voor openingstijd al een lange rij wachtenden aan de Primark in Gent en aan de winkel in Brussel. In en rond Gent was het ook bij Action en Kruidvat aanschuiven.

(Lees verder onder de tweet)

Ook drukte bij IKEA

En ook aan bepaalde vestigingen van IKEA is het dus aanschuiven geblazen. Op Twitter wordt onder meer melding gemaakt van lange rijen aan IKEA-vestigingen in Luik, Zaventem en Anderlecht.

(Lees verder onder de tweets)

Liever buiten

In traditioneel erg drukke winkelstraten, zoals bijvoorbeeld de Meir in Antwerpen en het winkelwandelgebied in Kortrijk, is er vooralsnog geen sprake van een totale overrompeling. Al is er ook in Antwerpen intussen wel een opmerkelijk lange file wachtenden aan de Primark, alsook bij kledingketen Zara. In shoppingcenters is het minder druk. 

Mensen willen, na een lange tijd binnen te hebben gezeten, duidelijk buiten winkelen, meldt Comeos-woordvoerder Hans Cardyn. Opvallend volgens hem is ook dat sommige winkels ervoor gekozen hebben om pas binnen een aantal dagen te openen. Dat is niet alleen het geval bij de baanwinkels, maar ook in de centrumsteden.

De heropening van de winkels verloopt voorlopig sereen, meldt Cardyn. De veiligheidsmaatregelen worden goed opgevolgd en klanten begrijpen waarom ze moeten wachten.

(Lees verder onder de foto en tweet)

Mensen in de rij op de Meir in Antwerpen.
BELGA Mensen in de rij op de Meir in Antwerpen.

Mondmaskers

Sommige burgers volgden ook de aanbeveling om een beschermend masker te dragen. “Dat is positief, maar we moeten afwachten wat er nu in de winkels zal gebeuren. Als het masker de drager doet geloven dat hij bijvoorbeeld de regels rond social distancing kan negeren, is het nutteloos”, klinkt het bij Delphine Latawiec van ACV Puls. 

BBTK-voorzitter Myriam Delmée betreurt dat er ook veel klanten zijn die geen mondmasker dragen. “Velen lijken de waarde van het masker bij het beschermen van verkopers niet te begrijpen”, klinkt het bij de vakbond. 

Lees ook: 

Zo zal je vanaf vandaag moeten winkelen

Wat mogen we verwachten van de heropening van de winkels? “De echte solden beginnen nu al” (+)

Aanschuiven bij de Action in Hannut, Luik.
BELGA Aanschuiven bij de Action in Hannut, Luik.
Op de parking aan de Action in Wetteren stond een lange rij klanten te wachten.
Didier Verbaere Op de parking aan de Action in Wetteren stond een lange rij klanten te wachten.
Wachtrij aan de Action.
Ronny De Coster Wachtrij aan de Action.76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nicole desseyn

  Ik ga ook af en toe in action binnen vind daar soms leuke seizoens spulletjes poetsgerief zoals microvezel doeken en dweilen even goed als dure merken ik ben in pensioen heb 42 jaar gewerkt en nog kunnen EN willen sparen denk ook eens aan mensen met klein inkomen vooraleer ze marginaal te noemen

 • Sven Stolk

  Er gaan mensen in de rij staan op dag 1 om toch eens te kunnen gaan shoppen. Velen hebben niets dringend nodig maar gaan toch om buiten te kunnen komen. Je mag buiten voor van alles. Doe iets anders. Allen nu nasaal winkelen? Soms onbegrijpbaar. Men vermeld winkels open voor echt noodzakelijke aankopen. Stel zelf de vraag was men aankoop noodzakelijk nodig vandaag? Dan weet je of bij die 20 of 80% bent. Toppers waren Action, primemark en Ikea. Noodzakelijk?

 • Diana Janssens

  Ik werk in een grote winkel en gelukkig hebben de mensen bij ons wel hun verstand gebruikt! Maar als ik die beelden zie, zou de moed om te werken in mijn schoenen zakken!

 • Jo Hendrik

  Ik ga morgen een paar uurtjes fun shopping doen maar zal wel de social distancing naleven Maar aan runshoppen doe ik niet mee

 • Bruno Billen

  Ik heb er geen woorden voor als ik deze dwaze mensen in een rij zie staan,om toch maar in die winkel te zijn,waar slaat dit in godsnaam op?en dan zullen ze zeggen dat het de fout van de regering is!!! En om 20uur weer in handjes staan klappen zeker?egoisme ten top!!!