Herman Reynders stopt als gouverneur van Limburg

De Limburgse gouverneur Herman Reynders.
Karolien Coenen De Limburgse gouverneur Herman Reynders.
Herman Reynders (61) legt op 1 februari vervroegd zijn ambt van gouverneur van Limburg neer. "Na 30 jaar politiek is het goed geweest", zegt hij woensdag in Het Belang van Limburg.

De handelsingenieur die een jaartje lesgaf en de 17 daaropvolgende jaren opklom tot secretaris bij De Voorzorg Limburg, startte zijn politieke carrière in 1989 als gemeenteraadslid voor de socialisten in Hasselt. Vanaf 1995 was hij er schepen van Financiën en vanaf 1998 burgemeester. Hij zat 2,5 jaar in het Vlaams Parlement om in de herfst van 2009 gouverneur van Limburg te worden.

"In principe had ik nog tot mijn 65ste verjaardag, in 2023, gouverneur kunnen blijven. Maar het is goed geweest. De nieuwe Vlaamse regering is gestart en de meerjarenplanning van de Limburgse deputatie is klaar. Voor mij is dit het geschikte moment om ermee te stoppen en andere dingen te gaan doen", zegt Reynders. Afgezien van het ambassadeurschap van basketbalclub Hubo Limburg United heeft Reynders nog geen concrete toekomstplannen.

Politiseren

In het voorjaar van 2018 lanceerde de Vlaamse regering voor het eerst een vacature voor provinciegouverneur. De open procedure was het rechtstreekse gevolg van de heisa die vijf jaar eerder was ontstaan bij de benoeming tot gouverneur van Oost-Vlaanderen van Jan Briers, die vorig jaar met pensioen ging. Er werd afgesproken om voortaan een objectieve selectieprocedure te organiseren. Maar de eerste liep al meteen faliekant mis. Wim Leerman, de algemeen directeur van de stad Aalst die door minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) naar voor was geschoven, kwam volgens gelekte rapporten als beste uit de bus. De nieuwe Vlaamse regering besliste tijdens de onderhandelingen, buiten het regeerakkoord om, de procedure opnieuw te politiseren.

Veerle Heeren

De komende legislatuur gaan ook de gouverneur van Vlaams-Brabant (Lodewijk De Witte, van sp.a-signatuur) en nu dus ook die van Limburg (Herman Reynders, ook met een sp.a-stempel) met pensioen. Op die manier kan Open Vld Oost-Vlaanderen opeisen, de N-VA Vlaams-Brabant en CD&V Limburg. Volgens insiders circuleert al langer de naam van Truiens burgemeester Veerle Heeren (CD&V).
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Weer een socialist die kan rekenen op een riant pensioen, benieuwd of hij gaat voorstellen om iets in te leveren om te lage pensioenen van mensen die 45 jaar gewerkt hebben te verhogen. Van ons pensioen blijf je af is de slogan, we gaan herverdelen van de anderen die moeten solidair zijn, wij zijn toch goede mensen wij denken ook aan de mensen die het minder goed hebben. En die schijnheiligheid verkoopt nog ook, want het voelt beter dat de buurman moet inleveren dan de bevoorrechte rijken.

 • Berthie Gijsen

  Afschaffen is een grote besparing.

 • Johan Billiet

  Maar de gewone man (vrouw) voorhouden dat men langer moet werken omdat de pensioen niet betaalbaar zijn...Nu begrijp ik: het "wij" moeten langer werken om "hun" hoog en vervroegd pensioen veilig te stellen...

 • Peter Hegge

  Die heeft het voor elkaar gekregen dat de verbinding noord-zuid na meer dan 40 jaar nog steeds in de pijplijn zit. Een voortreffelijke prestatie. Ik lees , zijn plannen ?

 • emiel hayen

  Ik lees volop dat zijn zakken gevuld zijn, graag had ik daar meer over geweten.