Herlees: verdachte overleden na ontploffing in Brussel-Centraal. Parket gaat uit van terreuraanslag

Twitter
Het treinstation Brussel-Centraal is gisterenavond ontruimd na een explosie. Kort daarna opende een militair het vuur op een man die met een vermoedelijke bomgordel naar de sporen liep. De verdachte is inmiddels overleden, meldt het Federaal parket, dat uitgaat van een terreurdaad. Volgens de VRT was de ontploffing enkel de ontsteking van een zwaardere bom die de man in zijn trolley bij had en die niet is afgegaan. De Noord-Zuidverbinding wordt deze ochtend weer opengesteld, maar treinen zullen niet in Brussel-Centraal stoppen. Op vertoon van hun vervoersbewijs mogen reizigers gratis met bussen, trams en de metro verder reizen.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Het treinstation Brussel-Centraal is gisterenavond ontruimd na een explosie. Het parket beschouwt het incident als een terreurdaad. De verdachte werd door de aanwezige militairen uitgeschakeld, hij is overleden. Verdere updates over de aanslag vindt u hier.


alle berichten

review

Nieuw liveblog

Wij sluiten hierbij dit liveblog af. U kan de hele dag verder bij ons terecht voor nieuwe updates.


Sporenonderzoek afgelopen

Alles wijst erop dat het sporenonderzoek in het station Brussel Centraal afgelopen is. Dat stelt Belga ter plaatse vast. De leden van het labo van de federale politie hebben een hoop materiaal in bruine zakken en dozen naar buiten gedragen en de brandweer, die omstreeks 03.00 uur was aangekomen met een generator en extra verlichting, heeft die extra verlichting opgeborgen. Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, maakt zich klaar om te vertrekken. De Europa-esplanade voor het station en het station zelf zijn wel nog afgesloten voor het publiek.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw en federaal magistrate Ann Fransen, gespecialiseerd in terrorisme, vertrokken al eerder.


Procureur en onderzoeksrechter aanwezig

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw is deze morgen rond 04.00 uur aangekomen in het Brusselse centraal station. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. De federaal procureur was vergezeld van federaal magistrate Ann Fransen, gespecialiseerd in terrorisme, een magistrate van het Brusselse parket en de onderzoeksrechter.

De magistraten krijgen in het station uitleg van de speurders van de federale politie over de gebeurtenissen van gisterenavond en de stand van het onderzoek. Intussen hebben politiemensen al een aantal bruine tassen met bewijsmateriaal het station buitengedragen.


Sporenonderzoek nog steeds gaande

In het Centraal Station is het labo van de federale politie nog steeds bezig met een grondig sporenonderzoek. Speurders in witte pakken lopen het gebouw in en uit. Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, is nog steeds ter plaatse.

BELGA

Parket geeft om 11 uur persconferentie

Het federaal parket geeft deze morgen om 11.00 uur een persconferentie over de terreurdaad die gisterenavond plaatsvond in het station Brussel-Centraal. Dat meldt het federaal parket deze nacht zelf.

De persconferentie zal plaatsvinden in het gebouw van het federaal parket, in de Brusselse Wolstraat.


NMBS: "Noord-Zuidverbinding weer open"

De NMBS laat via twitter weten dat de Noord-Zuidverbinding weer open is, maar voorlopig stoppen er nog geen treinen op Brussel-Centraal.

DOVO-interventie Grasmarkt voorbij

De interventie van DOVO op de Brusselse Grasmarkt is rond 01.15 afgelopen en de politie heeft de veiligheidszone opgeheven. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Volgens getuigen hebben de ontmijners een verdacht voertuig onderzocht dat vlakbij het Smurfenstandbeeld geparkeerd stond.

Wat die zoekactie heeft opgeleverd, is niet duidelijk maar het lijkt er sterk op dat het om een vals alarm ging. De federale politie noch de Brusselse lokale politie geven voorlopig enige commentaar over de interventie.

"Verdachte had ook zware bom bij"

De na een kleine explosie geneutraliseerde verdachte had nog een zwaardere bom bij, die niet is afgegaan. Dat meldt de VRT. De kleine explosie zou enkel de ontsteking zijn geweest, maar de bom is zelf niet afgegaan. Die bom had een veel grotere schade kunnen aanrichten.

Kleine explosie op Grasmarkt

Op de Brusselse Grasmarkt was zojuist een kleine explosie te horen. Die was het werk van ontmijningsdienst DOVO. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Volgens politiebronnen wordt een verdacht voertuig onderzocht, maar noch de federale politie, noch de Brusselse lokale politie geeft voorlopig commentaar over de interventie. De veiligheidszone rond de Grasmarkt is intussen nog steeds van kracht.


DOVO onderzoekt lichaam verdachte

Dovo is nog steeds alles in gereedheid aan het brengen om het lichaam van de overleden verdachte te onderzoeken. Over de identiteit van de verdachte zijn nog geen gegevens bekend.

Een aantal elementen wijzen er ook op dat de man een bommengordel droeg. Getuigen merkten immers dat onder het witte hemd van de man kabels hingen. Dat het lichaam van de man na de schietpartij niet naar het ziekenhuis werd gebracht, doet ook vermoeden dat dat als te gevaarlijk werd beschouwd. De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, is ook een hele tijd bezig geweest in het station.

Het enige wat het federaal parket over die mogelijke bommengordel kwijt wilde, is dat alle mogelijke veiligheidsmaatregelen werden genomen.

Mark Baert

Grasmarkt volledig ontruimd

De politie heeft de Grasmarkt opnieuw volledig ontruimd en houdt iedereen op afstand naar aanleiding van een nieuwe interventie. De ontmijningdienst van het leger, DOVO, is aan het werk bij een verdacht voertuig. De politie toont zich volgens Belga bijzonder zenuwachtig.

De Grasmarkt was eerder op de avond al ontruimd omdat die deel uitmaakte van de veiligheidszone rond het Centraal Station. Even werd de markt vrijgegeven zodat het federaal parket daar een persconferentie kon geven, maar kort na het einde van die persconferentie, kwam DOVO ter plaatse en sloot de politie de omgeving weer af. Dat kon niet bij alle voorbijgangers op evenveel begrip rekenen.

Parket bevestigt overlijden verdachte

Het parket bevestigt inmiddels ook het overlijden van de verdachte. Dat meldt Belga.

Brussel-Noord + Centraal voorlopig dicht

Brussel-Centraal en Brussel-Noord blijven voorlopig nog afgesloten voor alle treinverkeer. Volgens Infrabel-woordvoerder Arnaud Reymann is het niet zeker of de stations morgenvroeg opengaan.

De infrastructuurbeheerder werkt samen met de NMBS aan een "alternatief plan" voor de drukke Noord-Zuidverbinding. Omstreeks 20.30 uur deed zich in het Centraal Station een ontploffing voor. Infrabel werd volgens Reymann om 20.49 uur op de hoogte gebracht, waarna het treinverkeer onmiddellijk werd stilgelegd en het station werd ontruimd. Ook voor Brussel-Noord was dat het geval. Treinen naar Brussel hebben sindsdien allemaal Brussel-Zuid als eindstation. Het treinverkeer wordt daarnaast omgeleid rond Brussel.

Omdat het nog niet duidelijk is of het verkeer morgen hersteld zal zijn, wordt volgens Reymann volop gewerkt aan een alternatief voor de drukke Noord-Zuidverbinding. Het is nog niet duidelijk hoe dat er precies moet uitzien. Intussen is de omgeving rond Brussel-Centraal nog altijd volledig afgesloten.


Verdacht voertuig op Grasmarkt

De ontmijningsdienst DOVO onderzoekt een verdacht voertuig op de Grasmarkt. De veiligheidszone werd uitgebreid. Dat stelt persagentschap Belga ter plaatse vast.


Premier bedankt veiligheidsdiensten

Op twitter heeft premier Charles Michel ook een bedankje uitgestuurd naar alle militairen, NMBS-medewerkers en veiligheidsdiensten "voor hun professionalisme en moed". Ook kondigt hij voor morgen de negende Nationale Veiligheidsraad aan. Die wordt morgenvroeg om 9 uur gehouden in de Wetstraat 16.

De premier heeft samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en zijn collega van Justitie Koen Geens van bij de start permanent contact gehad met het Crisiscentrum. Hij houdt eraan ook de militairen en het personeel van de NMBS die aanwezig waren tijdens de terreurdaad te bedanken. "Ze hebben heel professioneel en moedig gereageerd op deze situatie", aldus de eerste minister.

Impact op treinverkeer onduidelijk

De NMBS laat via twitter weten dat het op dit moment nog moeilijk te voorspellen is of er morgen impact is op het treinverkeer:

Verdachte is overleden

Bronnen bevestigen aan onze redactie dat de verdachte is overleden.

DOVO onderzoekt mogelijke bomgordel

Ontmijningsdienst DOVO is momenteel ter plaatse. Ze onderzoeken de bedrading van de verdachte, die nog altijd roerloos op het perron ligt.

Mark Baert

Terreuraanslag

Het Federaal Parket beschouwt het incident als een terreuraanslag. Dat zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het Federaal parket.

Paniek door brandende bestelwagen

Een half uur nadat de hulpdiensten ingelicht werden over de crisissituatie in Brussel kreeg de brandweerzone Vlaams-Brabant West een verontrustende alarmering. In de Nieuwe Stallestraat in Ruisbroek, ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de Brusselse ring, stond een brandende bestelwagen. Bovendien was er geen spoor naar de inzittenden te bespeuren.

"We doofden eerst de vlammen aan het motorcompartiment", zegt brandweerofficier Geert Van Cauwenbergh. "Uiteraard vanaf een ruime afstand. Nadien maakten we gaten in de zijwanden. Moest er een ontploffing zijn is dat de veiligste plek want de portieren worden eruit geblazen dan. Via die gaten lieten we de laadruimte vollopen met water om zo eventuele explosieven of gevaarlijke stoffen te 'verzuipen'."

Uiteindelijk bleek er niks aan de hand te zijn en daagde de chauffeur even later opnieuw op. Hij was in de buurt hulp gaan zoeken. De oorzaak van de brand lag aan een technisch defect.


Het Federaal parket kan niet bevestigen dat de verdachte is overleden. Dat zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het Federaal parket. Volgens Le Soir is er nog geen duidelijkheid over de identiteit van de man.


Terreurniveau blijft op 3

Het dreigingsniveau 3 blijft gehandhaafd. Dat bevestigt het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) volgens het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. Dat is het op één na hoogste niveau en betekent dat de dreiging voor een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is.

Vuilzak met nagels

Er is ook nog een verdachte vuilniszak gevonden in Brussel-Centraal. Dovo heeft de zak onderzocht en er zaten explosieven in met nagels. Ook bij de aanslag op Brussels Airport werden explosieven met nagels gebruikt.

Getuige: "Naar Hilton-hotel gevlucht"

Rémy Bonnaffé maakte het incident in het Centraal-Station in Brussel vanop de eerste rij mee. Hij kon zelfs een foto maken van een explosie. Het gebeurde allemaal vlak voor zijn neus.

"Ik stond te wachten beneden in de centrale hal, bij de trappen, toen er plots een knal weerklonk. Heel kort daarna volgde een tweede ontploffing. Iedereen begon te lopen. En dan was er een serie knallen, ik vermoed geweerschoten. Uiteraard ben ik naar buiten gelopen, en zoals heel veel mensen het Hilton binnengevlucht", aldus Bonnaffé.

Gecontroleerde ontploffing

De ontmijningsdienst DOVO heeft op een gecontroleerde manier een bommengordel laten ontploffen.

Mark Baert
belga

Bart De Wever prijst militairen

Bart De Wever prijst in een tweet het kordate optreden van de militairen. "Dank voor de aanhoudende waakzaamheid", klinkt het.

Persconferentie

Het federaal parket heeft vanavond het onderzoek. Het houdt zodadelijk een persconferentie op het Agoraplein, in de buurt van het station. Je kan de persconferentie hier live volgen.


Gratis metro, tram en bus

Teinreizigers kunnen vanavond gratis gebruik maken van de metro, de tram en de bus, zo melden NMBS en Infrabel.

De stations Brussel-Centraal en Brussel-Noord blijven ontruimd. Er is geen treinverkeer van en naar die stations. Brussel-Zuid is wel toegankelijk. Het Noord-Zuidverkeer wordt omgeleid via het westelijk ringspoor.

Toekomstig burgemeester ter plaatse

De toekomstige Brusselse burgemeester Philippe Close is aangekomen in Brussel-Centraal. Dat meldt Le Soir. De woordvoerders van premier Charles Michel en van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon lieten weten dat ze de situatie op de voet volgen.

Philippe Close
BELGA Philippe Close

Treinverkeer verstoord

Het Noord- en Zuidstation worden nu gebruikt als eindstations. Treinen die toekomen, worden weer ingezet in de andere richting en voor zover dat mogelijk is, worden omleidingen voorzien via het oostelijk en westelijk ringspoor. Omdat de capaciteit van de stations beperkt is, worden omliggende stations als buffers gebruikt.

Het is nog niet duidelijk hoe de situatie van het treinverkeer in de loop van de avond zal veranderen.

Bomgordel

Nicolas Van Herreweghen werkt voor de NMBS en zag vlak voor het incident een man met zijn trolley wandelen. Volgens Van Herreweghen riep de man Allahoe Akbar. Daarna ontplofte de trolley.

Vervolgens wandelde de man naar beneden, naar de achterkant van perron 3 en 4. Vermoedelijk zijn op dat moment de militairen tussengekomen en hebben ze de man uitgeschakeld.

Volgens Van Herreweghen droeg de dader, een dertiger, een zwarte jeansbroek en een wit hemd. Ter hoogte van zijn broeksriem waren draden zichtbaar.

Deze getuige vertelde hoe hij de verdachte naar de sporen zag wandelen met iets wat eruitzag als een bomgordel.
Mark Baert Deze getuige vertelde hoe hij de verdachte naar de sporen zag wandelen met iets wat eruitzag als een bomgordel.

Verdachte riep Allahoe akbar

Volgens getuigen riep de verdachte in Brussel-Centraal na de ontploffing "Il a sauté" ("Hij is ontploft"). Vervolgens riep hij "Allahoe akbar" en liep hij naar de sporen. Daar schoot een militair hem uiteindelijk neer.

Mark Baert

Na de eerste explosie merkten militairen een verdachte man op. Uit zijn kledij kwamen draden, dus opende een militair het vuur. De man zou zwaargewond zijn.


Situatie onder controle

Peter De waele van de politie bevestigt dat inderdaad een dader betrokken was en militairen succesvol tussenbeide zijn gekomen. De politie is momenteel massaal aangekomen en hebben de situatie onder controle. De ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.

Mogelijk bomgordel

Volgens onbevestigde bronnen zou er een man op de grond liggen met draden die uit zijn kledij komen. Of het effectief om een bomgordel gaat, is nog onduidelijk.

Mark Baert

Station ontruimd

De politie heeft het station ontruimd. Al het treinverkeer is onderbroken. Zeker is dat er een (kleine) ontploffing heeft plaatsgevonden, mogelijk gevolgd door nog kleinere ontploffingen of geweerschoten.

Kleine ontploffing

Volgens de Federale politie is er een kleine ontploffing geweest in het Brusselse Centraal Station. Er zou niet veel schade zijn.