HERLEES: Premier Michel zet N-VA buitenspel: “Ik ga naar Marrakech.” N-VA houdt lippen voorlopig stijf op elkaar

Photo News
De crisis rond het VN-migratiepact is compleet, nadat premier Michel zich gisteren gedwongen zag op zoek te gaan naar een wisselmeerderheid toen bleek dat regeringspartner N-VA het migratiepact niet wilde goedkeuren, waardoor ons land het niet-bindende verdrag volgende week in Marrakech niet kan ondertekenen.

Politicoloog Dave Sinardet verwacht dat de regering vandaag valt, na de ontwikkelingen van gisterenmiddag, toen de N-VA een controversiële anti-migratiecampagne met de toon en in de stijl van Vlaams Belang - die de verwijderde campagne inmiddels volledig overnam - online zette en na ferme kritiek vrij snel weer terugtrok.

lees verder onder de tweet:

“Heel waarschijnlijk komt N-VA vandaag naar buiten met een verklaring. Ze kunnen dat voor tien uur doen (wanneer de goedkeuring van twee resoluties bij het migratiepact op de agenda in de commissie Buitenlandse Zaken van het parlement staan, red.) of wachten tot na de stemming in het parlement”, zegt Sinardet.

Schaakmat

“Gisterenavond zette premier Michel de N-VA schaakmat toen hij bekend maakte dat hij het parlement laat stemmen over wat er moet gebeuren in Marrakech", legt de politicoloog uit. “Die zet heeft technisch niet noodzakelijk repercussies. De regering kan overleven, als N-VA zich bij voorbeeld neer zou leggen bij het feit dat Michel het akkoord van België in Marrakech bevestigt. Maar de N-VA had op voorhand al aangekondigd dat er geen regering meer is, als men het VN-migratiepact met een wisselmeerderheid zou goedkeuren.”

Vlaamse partners: “regering laten vallen is onverstandig”

Voor de andere Vlaamse regeringspartners, CD&V en Open Vld, hoeft de stemming in het parlement over het VN-migratiepact niet noodzakelijk tot de val van de regering te leiden. “Wat mij betreft hoeft de regering niet te vallen. Ik zou dat onverstandig vinden”, zei CDV-voorzitter Wouter Beke gisterenavond in het VRT-programma Terzake. 

Zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten viel hem bij en lanceerde een oproep aan N-VA. “Zet je mee op zo’n parlementaire lijn”, zei Rutten, die erop wees dat landen als Nederland en Denemarken een verklaring hebben aangenomen “waarmee ze zich nog meer versterkt hebben in het discours tegen extreemrechts”.

lees verder onder de tweet:

Maar hoe kan het dat na ruim vier jaar regeren, het water plots zo diep is tussen de N-VA en coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V? 

Tot voor kort was er geen vuiltje aan de lucht: ons land was voorstander van het migratiepact - dit werd door Charles Michel in een toespraak aan de VN in New York eind september nog bevestigd. Ons land zou de tekst zelfs ‘actief promoten’. Volgende week zou de premier naar het Marokkaanse Marrakech afreizen, waar de tekst maandag officieel wordt aangenomen.

Alles veranderde eind oktober. De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, de huidige voorzitter van de EU, verklaarde toen dat zijn land toch niet zou meedoen met het pact. Hij zwengelde daarmee het debat aan in verschillende landen. Bij ons sprong N-VA op de kar, opgejaagd door oppositiepartij Vlaams Belang. De tekst is “problematisch”, verklaarden verschillende N-VA-partijkopstukken plots.

Vraag is welke uitweg de premier nog in petto heeft om een val van de regering in extremis te vermijden.

Herlees hieronder de live:247 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Castelnau

  Als 87% van de bevolking tegen is, gaan die links-liberale partijen dan proberen om verkiezingen te winnen met 13% van het electoraat? Dat wordt interessant.

 • Eric Brocatus

  Wat mij het meest verontrust is de titel "Global Compact" . Compact betekend toch "verkort / beperkt ......" dan stel ik me de vraag wat de volledige versie is. Dat een compacte versie niet bindend en niet juridisch afdwingbaar is , dat lijkt me logisch maar wat met de niet-compacte versie ?

 • Juliana Van Royen

  Ik merk op dat er bij minder schroom is om het onderwerp van migratie bespreekbaar te stellen; ik heb er nog gene enkele gehoord die zijn zegen geeft aan het migratiepact. Calvo zuigt weer iets uit zijn duim

 • Joseph Van de Perre

  Al bij al heeft N-VA met haar campagne duidelijk gemaakt hoe het werkelijk gesteld is met ons land en dat er dringend iets aan gedaan moet worden.

 • Dirk Thyssen

  Toch raar dat men voor asielzoekers zo veel moeite doen , ze vergelijken ons dan met de omringende landen die wel zullen tekenen . Raar dat ze voor de lage pensioenen die de laagste zijn van Europa de andere landen er niet bijsleuren waar de pensioenen veel hoger zijn .