Herbeleef hoe president Trump over ons land raasde

Photo News
De Amerikaanse president Donald Trump is vanavond aan boord van Air Force One vertrokken vanop de luchthaven in Melsbroek. Hij is nu op weg naar Sicilië voor een top van de G7. Livebeelden (indien beschikbaar), vindt u hier.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

President Donald Trump is vanavond aan boord van Air Force One vertrokken vanop de luchthaven in Melsbroek.


De politie heeft vangmiddag in totaal 128 activisten opgepakt die actie voerden naar aanleiding van de NAVO-bijeenkomst in Haren. Zevenendertig beklommen portieken boven de Brusselse binnenring in Zaventem om er spandoeken op te hangen. Ook zegt de politie dat ze 91 actievoerders oppakte die een kruispunt bezet hielden in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier.


Nog even een fotomoment

Voor ze vertrekt, poseert Melania Trump nog met Koningin Mathilde en de andere partners van de staatshoofden.

BELGA

Gevolg Trump al op luchthaven

De medewerkers van Trump zijn al aangekomen op de militaire luchthaven van Melsbroek. Hier zal het presidentiële paar straks vertrekken.


Einde in zicht

Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump loopt bijna op zijn einde. Samen met de first lady Melania zou hij om 21 uur vertrekken.


Merkel en Macron richten zich tot Trump

Tijdens haar speech beklemtoonde Duits bondskanselier Angela Merkel het belang van open samenlevingen. "Niet uitsluiting en niet muren zijn succesvol, maar open samenlevingen, die op gemeenschappelijke waarden zijn opgebouwd."

Eén van de toehoorders tijdens de speech was de Amerikaanse president Donald Trump die een muur wil bouwen aan de Amerikaanse grens met Mexico.

De Franse president Macron vroeg aan Trump om geen 'overhaaste beslissing' te nemen over het klimaatakkoord on Parijs. Dat zei hij in een persconferentie na de ontmoeting met Trump.

"Ik heb hem herinnerd aan het belang van het akkoord voor ons, het belang van die engagementen voor de internationale gemeenschap", zei Macron, "Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om het mondiale karakter te behouden van dit engagement, het eerste in zijn soort."


"symbool dat we nu nodig hebben"

Premier Charles Michel noemt het nieuwe gebouw van de NAVO een symbool dat we nu nodig hebben."Ik ben ervan overtuigd dat de NAVO een verschil kan en zal blijven maken." De premier benadrukte dat burgers veiligheid nodig hebben. "We kunnen slechts slagen als we samenwerken."

Hij praatte daarnaast ook over het belang van een sterkere Europese Unie. "Een sterkere EU maakt ook de NAVO sterker." Afsluiten deed de premier met de woorden: "Onze gedeelde waarden zijn niet achterhaald. Vrijheid, vrede, veiligheid, mensenrechten, democratie en de 'rule of law' zullen altijd zegevieren."


Bezoek aan Delvaux afgelopen

Het bezoek van de first ladies én man aan de boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux is afgelopen. De partners van de Belgische, Turkse, Bulgaarse, Sloveense, Luxemburgse, IJslandse en Franse staatshoofden konden de rondleiding in de boetiek duidelijk smaken. Hierna volgt een bezoek aan de koninklijke serres in Laken. Ze worden opgewacht door koningin Mathilde.


Luchtdefilé

26 gevechts- en transportvliegtuigen uit acht NAVO-landen deden mee aan een luchtdefilé. Zo zetten ze de officiële overdracht van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier extra in de verf.

De toestellen vlogen samen "als symbool van de eenheid en interoperabiliteit (tussen de luchtmachten van de NAVO-lidstaten, nvdr.)", zei de NAVO eerder al. Eenheid is de kernboodschap van de vergadering van de staats- en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten.


Partners toegekomen bij Delvaux

De partners van de staatshoofden die deelnemen aan de NAVO-bijeenkomst in Brussel zijn rond 17 uur aangekomen aan de Delvaux-winkel op Waterloolaan in Brussel. Het is Amélie Derbaudrenghien, de partner van premier Charles Michel (MR), die met het gezelschap van first ladies en men, onder wie Brigitte Trogneux en Emine Erdogan, een bezoek brengt aan de winkel van het Belgische luxehandtassenmerk.

Eerder op de dag namen Derbaudrenghien en Ingrid Schulerud, de echtgenote van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de groep al mee naar het Magritte Museum, op een boogscheut van de luxeboetiek. Daar was Melania Trump nog bij aanwezig, maar zij laat het bezoek aan de Delvaux-winkel aan zich voorbijgaan.


A201 is weer vrijgemaakt

Intussen is de A201, die eerder werd afgesloten door de politie omdat er actievoerders opgedaad waren, opnieuw open.


Betogers ingerekend

De betogers die Donald Trump met een menselijke ketting de weg probeerden te versperren naar het NAVO-hoofdkwartier in Haren, worden allemaal bestuurlijk aangehouden. De actievoerders mochten tot 16.00 uur blijven, maar hielden zich daar niet aan, waarop de politie besloot in te grijpen.

Een agent deelde de beslissing omstreeks 16.40 uur mee aan de betogers, wat heel wat boegeroep van de groep opleverde. Een deel van hen weigert met de agenten mee te gaan, anderen bieden minder weerstand. Incidenten zijn er voorlopig niet. Het waterkanon dat al enkele uren klaarstaat, moest nog niet worden ingezet.

De groep van naar schatting 100 mensen bestaat voornamelijk uit Franstalige jongeren. Volgens een van de betogers is er geen eenduidige organisatie, maar gaat het om een "burgercollectief".

Het doel van de actie om de start van de NAVO-bijeenkomst te verlaten door Donald Trump de weg te versperren, is in elk geval mislukt. De president en zijn gevolg namen een andere weg naar de NAVO.


Sneer naar NAVO-leden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak in het nieuwe NAVO-gebouw hard uitgehaald naar andere lidstaten die de beoogde twee procent aan defensie-uitgaven niet halen. "De lidstaten van de NAVO moeten eindelijk hun eerlijk deel betalen", zei hij, terwijl de andere staats- en regeringsleiders van de lidstaten op een rij hem aanhoorden.

De NAVO-bondgenoten gingen in 2014 het engagement aan om tegen 2024 twee procent van hun Bruto Binnenlands Product te spenderen aan defensie. Tijdens zijn toespraak herinnerde Trump eraan dat slechts vijf lidstaten die drempel halen. Hij oordeelde dat de resterende 23 landen de NAVO "enorme sommen geld" schuldig zijn van de voorbije jaren, waarin die twee procent niet werd gehaald. België is op dat vlak een van de slechtste leerlingen van de klas.

Trump hield een toespraak ter gelegenheid van de onthulling van een monument voor de aanslagen van 9/11, in het nieuwe hoofdkwartier van het bondgenootschap. "Ik ben vereerd hier te zijn met andere landen van een alliantie, die vrede in de wereld promoot", zei hij aanvankelijk.


Terrorisme als prioriteit NAVO

Trump blijft solidair aan de NAVO. "We moeten samenwerken en die extremisten wegdrijven en nooit meer binnenlaten", vertelt de Amerikaanse president in zijn speech. Duidelijk is dat Trump 'terrorisme bestrijden' als een prioriteit ziet voor de NAVO.


Trump over nieuwe NAVO-gebouw

"Ik heb nooit gevraagd wat het nieuwe NAVO-gebouw gekost heeft en ik zal dat ook niet doen."


Speech Trump

Om de slachtoffers van Manchester te gedenken, vraagt Trump voor een moment van stilte. Trump noemt de terroristen van de aanslag opnieuw 'losers'.

In zijn speech spreekt de president over de aanslag in Manchester. "Onschuldige meisjes met nog een mooi leven voor de boeg zijn door een barbarische aanslag overleden."


First ladies maken gezellig uitje

De echtgenote van de Franse president, Brigitte Macron, en de partner van de Belgisch premier, Amélie Derbaudrenghien, hebben een gezellig uitje gemaakt in het centrum van Bussel.

De dames bezochten het cultureel centrum l'Alliance française in de Kunstlaan, en gingen daarna naar de Grote Markt. Ze eindigden hun uitstap met een lunch in Taverne du Passage in de Koninklijke Sint-Hubertus Galerijen.


Actie aan brug boven A201

Activisten houden momenteel een actie aan de brug boven de A201 ter hoogte van Zaventem. Enkelen zouden zich vastgeketend hebben, maar de politie is bezig om ze naar beneden te halen. Door de actie is in beide richtingen de snelweg over twee rijstroken afgesloten.

Facebook
Facebook

Trump komt aan bij NAVO

De Amerikaanse president is aangekomen op de NAVO-bijeenkomst. Hij werd ontvangen door de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.


Trump is bezorgd over Brexit

In een ontmoeting met de Europese leiders toonde Donald Trump zich bezorgd om de impact die de brexit kan hebben op de Amerikaanse tewerkstelling. Hij maakt daarmee een bocht van 180 graden.

In zijn campagne en kort na zijn eedaflegging had hij zich nog een grote fan getoond van de brexit - het zou een "prachtig ding" zijn voor Groot-Brittannië, zei hij toen.


Melania Trump in het Magritte Museum

De Amerikaanse first lady komt aan bij het Magritte museum in Brussel.

Melania Trump hier met Amelie Derbaudrenghien, partner van premier Charles Michel
Photo News Melania Trump hier met Amelie Derbaudrenghien, partner van premier Charles Michel

Donald Trump vertrokken naar NAVO

Donald Trump heeft de Amerikaanse ambassade verlaten, richting NAVO.


Melania toch niet naar Delvaux

Melania gaat niet mee met andere partners van NAVO-regeringsleiders naar een winkel van handtassenmerk Delvaux. Ze zou wel present zijn in het Magritte Museum en de koninklijke serres.


De Turkse president Erdogan is zonet toegekomen aan het NAVO-hoofdkwartier.


Melania Trump bedankt kinderziekenhuis

De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft op Twitter het kinderziekenhuis Koningin Fabiola bedankt voor de ontvangst die ze er gekregen heeft. Ze zegt ook dat ze erg genoten heeft van het bezoek.

May zal Trump aanspreken over lekken

De Amerikaanse president Donald Trump zal tijdens zijn bezoek aan de NAVO in Brussel ook aangesproken worden over de lekken in het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester. Dat heeft de Britse eerste minister Theresa May in Londen duidelijk gemaakt.

Heel wat informatie over de terreuraanslag die maandag in Manchester aan 22 mensen het leven had gekost, is via Amerikaanse media in de openbaarheid gebracht. Zo werd de naam van de dader via de VS bekendgemaakt. Maar vooral het feit dat New York Times beelden heeft verspreid van de plaats van de aanslag, zou bij de Britse onderzoekers tot heel wat irritatie hebben geleid.

"Ik ga duidelijk aan president Trump zeggen dat de informatie, die door onze diensten gedeeld wordt, vertrouwelijk moet blijven", zo verklaarde de Britse eerste minister vlak voordat ze naar de NAVO-bijeenkomst in Brussel vertrok. Volgens de Britse omroep BBC zijn de Britse onderzoekers niet langer van plan om hun informatie met de Amerikanen te delen.


Trump tegen 16 uur verwacht

Ook de Belgische premier Charles Michel is al aangekomen, net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlander Mark Rutte. Pas om 16 uur wordt ook VS-president Donald Trump verwacht en kan het echte programma beginnen. Op en rond het nieuwe én het oude hoofdkwartier van de NAVO gelden donderdag draconische maatregelen. Materiaal wordt meermaals zorgvuldig én met honden gecheckt, de "reis" van het oude naar het nieuwe gebouw - letterlijk de straat oversteken - gebeurt per bus.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg kwam als eerste aan. Hij herhaalde dat terreurbestrijding en de defensieuitgaven van de lidstaten de twee hoofdpunten zijn van het trans-Atlantische treffen. Een kleine drie jaar geleden spraken de bondgenoten af om terug meer uit te geven aan Defensie, met 2 procent van het bbp als doel na tien jaar.


Leiders komen toe bij NAVO

De eerste wereldleiders komen toe aan het NAVO-hoofdkwartier. Onder meer Justin Trudeau, de Canadese premier, is net aangekomen.


Protest aan NAVO-hoofdkwartier

Tientallen activisten protesteren momenteel tegen de NAVO-top in Brussel. Ze zijn verzameld aan tramhalte Bordet. Enkele demonstranten hebben zichzelf aan elkaar vastgeketend en liggen op de grond om de weg te versperren. De politie is massaal ter plaatse. Arrestatiebusjes rijden toe om de mensen vermoedelijk in te rekenen.

"We willen de top blokkeren omdat de NAVO een oorlogsmachine is. Ze is opgericht om het communistisch blok tegen te houden, maar dat blok bestaat niet meer. Tijd om de NAVO af te schaffen dus", zegt activist Younnes.

De actie lijkt een samenkomst van verschillende groepen te zijn. Zo zijn er gemaskerde mannen in witte pakken, mensen met roze badmutsen en ook een groepje clowns te zien. Het gaat hoofdzakelijk om jonge mensen. Er zou geen specifieke organisatie achter de actie zitten. Volgens een betoger gaat het om een burgerinitiatief.

De betogers scanderen slogans als "police partout, justice nullepart" (overal politie maar nergens gerechtigheid, red.) en noemen Trump, de politie en de NAVO "moordenaars". De politie kwam meteen massaal ter plaatse, maar laat voorlopig begaan. Op wat bengaals vuur en een rookbom na, blijft alles rustig.

Protest aan het NAVO-hoofdkwartier.
Mark Baert Protest aan het NAVO-hoofdkwartier.
Protest aan het NAVO-hoofdkwartier.
Mark Baert Protest aan het NAVO-hoofdkwartier.
Protest aan het NAVO-hoofdkwartier.
Mark Baert Protest aan het NAVO-hoofdkwartier.

Straks begint NAVO-top

Straks begint de NAVO-top in het nieuwe hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in Brussel. Rond 16 uur zou de top beginnen. De pers staat nu te wachten op de staats- en regeringsleiders die hun opwachting zullen maken.


Eerste ontmoeting tussen Trump en Macron

De werklunch tussen Trump en Macron op de Amerikaanse ambassade is de eerste ontmoeting tussen de twee. Ook Melania Trump was aan de ambassade aanwezig om de nieuwe president van Frankrijk op te wachten.

Er wordt een hele lijst onderwerpen besproken. Naast de bijeenkomsten van de NAVO en van de G7, zullen ook Syrië, Oekraïne en Noord-Korea aan bod komen. Ook de economie en de mogelijke terugtrekking van de VS uit het internationale klimaatakkoord van Parijs zijn wellicht gespreksonderwerpen.

De Franse president Macron had eerder al Belgisch premier Charles Michel ontmoet in het Egmontpaleis.

AFP

Actievoerders aan NAVO-hoofdkwartier

De Amerikaanse president Donald Trump en de 28 andere staats- en regeringsleiders die straks naar de NAVO afzakken, worden er opgewacht door enkele tientallen vredesactivisten. De beweging "Agir pour la Paix" houdt er een pacifistische actie tegen kernwapens. Alles verloopt erg rustig.

De actievoerders richten hun pijlen vooral tegen de NAVO zelf, een "onnodig militair bondgenootschap", aldus organisatrice Stéphanie Demblon. "Trump komt hier straks vragen dat alle Europese lidstaten 2 procent van hun bbp investeren in defensie. Voor België betekent dat 900 miljoen euro. Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen, het moet worden weggehaald uit zaken als gezondheidszorg. Dat zullen we voelen", zegt ze.

De groepering protesteert ook tegen de opslag van kernwapens op Belgisch grondgebied. "Dat moet stoppen. Er is al genoeg over gepalaverd, nu moet er actie komen", meent Demblon.

Enkele Amerikaanse activisten van de groepering 'Refuse Facism' zijn speciaal voor de pacifistische actie naar Brussel afgezakt. "Het is belangrijk om hier te zijn, om te tonen dat Donald Trump niet ónze president is", zegt woordvoerder Robert Borba. "Trump is een Amerikaanse Hitler, alleen is hij er eentje mét kernwapens. Het is de gevaarlijkste man ter wereld, als Amerikanen moeten we wel reageren", klinkt het.

De actievoerders staan sinds het middaguur verzameld vlak voor de veiligheidsperimeter rond het NAVO-hoofdkwartier in Haren. Voorlopig zijn het er enkele tientallen, maar volgens Demblon zijn er nog meer in aantocht. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het uit de hand zou kunnen lopen. "We vragen al onze actievoerders om rustig te zijn en fysieke confrontatie uit de weg te gaan", aldus Demblon. Agir pour la Paix blijft nog tot het einde van de NAVO-top omstreeks 16.00 uur actievoeren.


Werklunch tussen Trump en Macron

Vanmiddag staat er voor Trump een werklunch op het programma met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. De twee zullen elkaar ontmoeten op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

AFP

Tusk: "Waarden en principes eerst"

"Waarden en principes eerst. Dat is wat wij Europeanen en Amerikanen zouden moeten zeggen." Die boodschap had Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk naar eigen zeggen voor de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun ontmoeting donderdag. Opvallend: Tusk zei dat hij "niet honderd procent zeker" is dat de VS en de EU een gemeenschappelijk standpunt delen over Rusland. En ook onderwerpen zoals klimaat en handel liggen nog "open".

De Greenpeace-activisten die met een groot spandoek actie voerden aan de Amerikaanse ambassade komen uit de kraan. Volgens een bron bij de politie worden de activisten niet opgepakt.


Er zijn nog amper betogers op de manifestatie tegen de NAVO tegenover de zetel van de verdragsorganisatie. De politie verwacht dan ook weinig problemen tijdens de betoging. Wel zijn de ordediensten alert op kleine groepjes activisten. Zij kondigden al aan dat ze vanmiddag voor de start van de NAVO-top konvooien zullen proberen te blokkeren om de bijeenkomst in het honderd te doen lopen.


Trump is om 11.40 uur opnieuw aangekomen aan de Amerikaanse ambassade, nadat hij die om 10 uur verlaten had voor een ontmoeting met de EU-leiders. Verwacht wordt dat president Trump deze middag de Franse president Emmanuel Macron zal ontvangen in de ambassade, voor een werklunch. Beide staatshoofden zullen nadien naar de NAVO-top in Evere vertrekken. Zoals bij elke verplaatsing van de Amerikaanse president door Brussel, werd ook nu het verkeer stilgelegd. De Wetstraat was volledig afgesloten en het verkeer op de kleine Brusselse Ring werd tegengehouden.

AFP

Trump heeft ruim een uur samengezeten met de leiders van de Europese Unie. Veel meer dan 'good morning' kreeg de aanwezige pers van Trump niet te horen.

Trump zorgde de voorbije maanden voor heel wat tandengeknars rond het Brusselse Schumanplein en elders in Europa. Sinds zijn aantreden zijn de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de EU en de VS in de koelkast beland. Trump juichte ook de brexit toe en liet meermaals verstaan dat hij de VS zou terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Vandaag zat Trump dan eindelijk samen met Europees 'president' Donald Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, parlementsvoorzitter Antonio Tajani en EU-topdiplomate Federica Mogherini. In aanloop naar de ontmoeting had Tusk getweet dat hij zou proberen Trump "te overtuigen dat Euro-Atlantisme betekent dat de vrije wereld samen tracht een post-westerse wereldorde te voorkomen".

Het vliegtuig van de Franse president Emmanuel Macron heeft klokslag om 11 uur de wielen aan de grond gezet in Brussel. Ook hij werd op het tarmac ontvangen door premier Charles Michel en zijn partner. Voor het kersverse Franse staatshoofd richting de NAVO trekt, heeft hij eerst nog een ontmoeting gepland met de Amerikaanse president Donald Trump.

BELGA

Child Focus-topvrouw Heidi De Pauw blikt tevreden terug op de ontmoeting die ze gisteren had met first lady Melania Trump. "Alles is zeer goed verlopen. Ze toonde veel interesse, vooral voor onze tips voor kinderen en ouders rond veilig surfen op het internet", zegt De Pauw.

Een delegatie van Child Focus zat een halfuur samen met Melania Trump en koningin Mathilde, die erevoorzitter is van de organisatie. Child Focus had een filmpje meegebracht waarin de first lady via vijf tussenpersonen gelinkt wordt aan een vermist kind. De first lady was volgens De Pauw verbaasd en onder de indruk van de campagne.


Melania Trump is rond 11.10 uur aangekomen aan het kinderziekenhuis Koningin Fabiola. De first lady wil in het kinderziekenhuis verschillende patiënten en hun familieleden ontmoeten. Meer uitleg over het bezoek wordt er niet gegeven. Ze zal geen verklaring afleggen en ook een woordvoerster van het ziekenhuis geeft geen commentaar.

Ook in Jeruzalem en hier in Rome bezocht Melania Trump een kinderziekenhuis.
AP Ook in Jeruzalem en hier in Rome bezocht Melania Trump een kinderziekenhuis.

Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, en haar partner Jared Kushner zijn niet meegereisd naar Brussel. Ivanka koos voor een verlengd verblijf in Rome, waar ze samen met haar vader gisteren de paus ontmoette. Vanochtend zwaaide ze Rome uit op Twitter. Het koppel zou naar Washington terugkeren.

Op Trumps agenda staat nu een werkvergadering waar ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, parlementsvoorzitter Antonio Tajani en EU-topdiplomate Federica Mogherini aan zullen deelnemen.

Later op de dag ontvangen Tusk en Juncker onder meer ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, voor aanvang van de Navo-bijeenkomst in Brussel.


Melania naar kinderziekenhuis

Terwijl Donald Trump wordt ontvangen bij de Europese instellingen, wordt first lady Melania Trump verwacht voor een bezoek aan het kinderziekenhuis in Brussel. Eerder deed ze hetzelfde in Italië.

Privé-ontmoeting tussen Trump en Tusk

Donald Trump en Donald Tusk zullen nu een privé-ontmoeting hebben in het Europagebouw. De twee hebben de pers niet toegesproken bij het binnengaan.

Donald Tusk, de Europese president, ontvangt Donald Trump in het Europagebouw in Brussel.
EPA Donald Tusk, de Europese president, ontvangt Donald Trump in het Europagebouw in Brussel.

Karavaan komt aan

De colonne met de Amerikaanse president komt nu aan het Europagebouw aan. Europees president Donald Tusk wacht Trump op. Zoals bij elke verplaatsing van de president, vond ook deze onder zware politiebescherming plaats. Langs het hele parcours stonden politiemensen opgesteld en boven het konvooi met "The Beast", de presidentiële limousine, cirkelde een helikopter van de federale politie. Politiecombi's en legertrucks versperden ook de verschillende kruispunten op het parcours.

Net zoals woensdag bij de aankomst van president Trump was donderdagochtend een indrukwekkende troepenmacht op de been in de omgeving van de Amerikaanse ambassade. Zowat op elke straathoek stonden politiecombi's en agenten. Passanten die de zone rond de ambassade wilden betreden, werden vriendelijk doch beslist een andere weg gewezen.

Opvallend is wel het verschil met het bezoek van Trumps voorganger, Barack Obama. Minstens bij diens eerste bezoek aan Brussel stonden geïnteresseerden soms rijendik langs het parcours om een glimp op te vangen van het presidentiële konvooi of de president zelf. Donderdagochtend waren alvast in de omgeving van de Amerikaanse ambassade amper kijklustigen komen opdagen.


Trump vertrekt naar EU

President Donald Trump heeft de ambassade verlaten en zet in 'The Beast' koers naar het Europagebouw, daar heeft hij een afspraak met Jean-Claude Juncker en Donald Tusk.


Vertraging

Het programma voor de Amerikaanse president op deze tweede dag in België loopt al meteen vertraging op. Trump werd om 10 uur aan de Europese instellingen verwacht, maar hij is intussen nog steeds niet vertrokken aan de Amerikaanse ambassade.


The Hotel blijft afgesloten

The Hotel, waar first lady Melania Trump vermoedelijk verblijft, blijft ook donderdag stevig afgebakend voor omstaanders. De aangrenzende Waterloolaan tussen de Naamsepoort en het Louizaplein is wel open voor het verkeer, zo stelt Belga ter plaatse vast.

Donderdagmorgen om iets voor 9.00 uur vertrok er een colonne wagens met daarin vermoedelijk Melania Trump. Op het programma van de Amerikaanse first lady staat donderdag een bezoek aan het universitair kinderziekenhuis Koning Fabiola in Brussel. Daarna krijgt ze samen met de andere first ladies een rondleiding in een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

Terwijl voorganger Barack Obama tijdens zijn bezoek aan ons land wel in The Hotel verbleef, doet president Trump dat niet. The Hotel is wel het onderdak van het gehele Amerikaanse gezelschap met de pool van journalisten en vooral medewerkers van de Secret Service die er constant aan en af gaan. Er blijft een grote perimeter afgezet rond The Hotel tot aan de Waterloolaan, die wel open is voor het verkeer tussen de Naamsepoort en het Louizaplein.

AP

Wachten op president Trump

Aan de Amerikaanse ambassade wordt alles in gereedheid gebracht voor het vertrek van Trump naar de Europese instellingen. Een eerste groep motards van de federale politie is zonet al vertrokken. Het blijft tot het laatste moment afwachten voor welke route de presidentiële karavaan zal kiezen.


Protest van Greenpeace

Vijf activisten van Greenpeace zijn vanmorgen om 7.30 uur in een hijskraan in de buurt van de Amerikaanse ambassade gekropen. Ze hebben een grote vlag opgehangen met het woord #Resist erop en bungelen zelf aan kabels. De milieubeweging protesteert tegen "politici die maatregelen nemen die slecht zijn voor de bevolking en de planeet", zo luidt het. Rond de ambassade zijn veel ordediensten aanwezig, maar de activisten lijken voorlopig te blijven hangen.

BELGA

Vandeput begrijpt Trumps vraag

Op de tweede dag van Amerikaans president Donald Trump in ons land wordt vooral uitgekeken naar zijn bezoek aan de NAVO. De president liet zich eerder bijzonder kritisch uit over de organisatie. Toch is minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hoopvol op een succesvolle ontmoeting, zei hij vanmorgen op Radio 1: "We hebben gisteren een heel andere Trump gezien dan tijdens zijn campagne. Hij ging geen enkel onderwerp uit de weg."

De Amerikaanse president vraagt dat alle NAVO-leden twee procent van hun begroting investeren in defensie. Of we dat halen, is niet zeker. "Maar we zijn hard ons best aan het doen", zegt Vandeput. "In 2014 hebben alle regeringsleiders afgesproken dat we moeten stoppen met besparen. We gaan nog niet in de richting van twee procent, maar we kunnen ons wel meten met het peloton van Europa."

Vandeput zegt Trumps vraag te begrijpen. "Zij zijn big spenders en betalen voor onze veiligheid. Ze vragen nu dat we meer verantwoordelijkheid opnemen. Ik vind dat een legitieme vraag."


Op dit moment is Donald Trump nog in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur, waar ze de nacht hebben doorgebracht. De buurt rond het gebouw is volledig afgesloten en zwaarbewaakt.


Actie van Greenpeace

Actievoerders van Greenpeace voeren donderdagochtend actie in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Brussel, waar president Donald Trump de nacht heeft doorgebracht. Vijf actievoerders zitten sinds 07.30 uur op een kraan, in een zijstraat van de Belliardstraat, en hebben daar een spandoek ontrold waarop "Resist" staat. Twee van de actievoerders hangen ook in het ijle naast het spandoek. Een helikopter van de federale politie vliegt rond boven de kraan en aan de voet van de kraan worden de actievoerders opgewacht door de Brusselse politie.

BELGA
BELGA

Verkeersproblemen vallen mee

De verwachte verkeershinder naar aanleiding van de NAVO-top en het bezoek van de Amerikaanse president in Brussel vallen mee. Dat de top en het bezoek samenvallen met Hemelvaartsdag speelt daarbij wellicht ook een rol, aldus politiecommissaris Ilse Van de keere.

Er was op voorhand door de autoriteiten duidelijk gewaarschuwd dat het woensdag en donderdag moeilijk zou zijn om zich met de auto te verplaatsen in Brussel.


"Warm welkom"

Trump bedankte gisterenavond op Twitter voor het "warme welkom" dat hij in ons land had gekregen van koning Filip en koningin Mathilde.

AP

Verkeershinder in Brussel

Het bezoek van Trump zorgt ook vandaag voor de nodige verkeershinder in de hoofdstad. Belangrijke assen zijn verkeersvrij gemaakt. Het gaat onder meer over de klassieke veiligheidszone rond het Schumanplein (met sluiting van de Reyerstunnel), de omgeving van de NAVO (sluiting A201/Leopold III laan), de omgeving van het Paleizenplein en de Waterloolaan en de kleine ring bovengronds tussen het Louizaplein en Kunst-Wet.

Belangrijke assen als de Hertogstraat, de Wetstraat en de Belliardstraat worden tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Dat kan verscheidene uren duren.

Brussel Mobiliteit raadt aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Het MIVB-net zal wel op bepaalde plaatsen hinder ondervinden van het bezoek van de Amerikaanse president. De hinder zal vooral voelbaar zijn in de omgeving van het Koninklijk Paleis, de Europese wijk, de NAVO en de luchthaven.


Drukke tweede dag

De tweede dag van Trump in België belooft opnieuw erg druk te worden. In de voormiddag bezoekt hij de Europese instellingen in Brussel, daarna heeft hij een werklunch met de nieuwe Franse president Macron en in de namiddag trekt Trump naar het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. Ontdek hier zijn gedetailleerde programma voor vandaag.


Herbeleef Trumps eerste dag in België

Sinds gisterennamiddag vertoeft Trump in België. Herbeleef hier zijn eerste dag in ons land, van de landing met Air Force One op Melsbroek, tot zijn bezoek bij de koning.