Hendrik Vuye vindt aanstelling informateurs maar niets: “De grootste partij, N-VA, wordt buitenspel gezet”

Hendrik Vuye.
BELGA Hendrik Vuye.
Voormalig Kamerlid Hendrik Vuye is geen voorstander van de aanstelling van informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR). Dat liet hij vanmorgen verstaan op Radio 1. Volgens hem wordt de N-VA daarmee buitenspel gezet. 

"De spil in de onderhandelingen is nu de liberale en de socialistische familie, aangevuld met anderen”, zei Vuye. “Die spil gaat nu de onderhandelingsagenda beheren en de thema’s op tafel leggen. (...) De grootste partij, de N-VA, wordt buitenspel gezet.” 

Volgens Vuye had de koning de vrijheid om bijvoorbeeld eerst verkenners of bemiddelaars het veld in te sturen. Toch koos hij voor twee informateurs, en die moeten normaal gezien het pad effenen voor een formateur. “Dat wil dus ook zeggen dat de partijen van de informateurs normaal bij die formatie betrokken zullen zijn. Dit is dus een grote voorafname op de toekomst.”

“Paar dagen later weer ‘business as usual’”

Volgens het voormalige Kamerlid was het signaal van de kiezer zondag bovendien “verpletterend”. “Niet alleen over de stemmen van het Vlaams Belang, maar ook dat 1,4 miljoen mensen niet gaan stemmen zijn. En enkele dagen later is het weer 'business as usual’.” Volgens Vuye staan Reynders en Vande Lanotte “symbool voor de oude politieke cultuur”. 

Vuye stapte in de loop van de vorige legislatuur uit de N-VA en ging samen met Veerle Wouters verder als onafhankelijke. Volgens hem stapt koning met de keuze voor Reynders en Vande Lanotte mee in de logica van PS-voorzitter Elio Di Rupo, met een regering met CD&V, Open Vld, sp.a en Groen, zonder N-VA dus. 

Wat de koning dan wel had moeten doen? “Als je een verrassende uitslag krijgt, en het aantal mensen dat niet gaat stemmen of blanco of ongeldig stemt zo hoog is, moet je creatief zijn. Je kan bemiddelaars of verkenners aanstellen, dat hoeven niet altijd politici te zijn. Maar nu is er meteen de keuze voor de zeer oude politieke cultuur, alsof we niet gaan stemmen zijn.”
179 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Ik deze heeft de koning dan ook zijn onpartijdigheid geschonden. Hij zou beter Astrid gestuurd hebben,maar hij doet betaald de linkse partijen: eigen postje eerst. Als de Vlaamse meerderheid in de regering opzij gezet word door de postjespakkers, dan is dit de laatste keer dat ze bij de verkiezingen opkomen. Ik ben benieuwd hoeveel van hun eigen leden dan nog vertrouwen gaan hebben in hun ondemocratisch verkozen partijtop. De stemming is gezet en of willen de verliezers de grote van uithangen.

 • Guido Volkaerts

  Zoals verwacht waren die verkiezingen weer een maat voor niets: De grootste Vlaamse partij (NVA) én de grote winnaar van de verkiezingen (VB) worden bewust opzij gezet en de grootste verliezer (sp.a) mag een informateur uitzenden... De wereld op zijn kop...

 • Jo Peeters

  Het komt er voor de traditionele partijen op aan om in de regering te zitten en ministerposten te hebben. De traditionele partijen willen de winnende partij (VB) niet erkennen omdat ze dan hun voornaamste doel dreigen te mislopen en dat is die ministerposten aan de winnende partij laten.

 • Filiep Lapeire

  Zo vlug mogelijk nieuwe verkiezingen, vanaf dan krijgen ze ook mijn stem erbij en enkel wanneer ze de volledige meerderheid hebben zullen we zien dat de verliezers zich er moeten bij neerleggen!!!

 • anna vandenberg

  Jan Peeters dat is de sterkte van Waalse politici, Walen zijn één volk en Vlamingen ook de Vlaamse politici delen de mensen op in de goeden en de slechte en dat is onze zwakte, sommige politici maken Vlamingen liever arm om op visite te mogen gaan bij Nollet en Di Rupo. De gewone loontrekkende die een eigen woning heeft en wat spaarcentjes zullen de eerste zijn die moeten betalen. Ik hebben zo eens een hysterische linkse professer gezien die klaar stond om te spaarrekening te plunderen.