Hendrik Bogaert pleit voor negatieve inkomensbelasting

Hendrik Bogaert (CD&V).
BELGA Hendrik Bogaert (CD&V).
Eén Belg op vijf had in 2018 moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit cijfers van Statbel. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert pleitte vanavond in "Terzake" voor een negatieve inkomensbelasting, waarbij de overheid mensen beneden een bepaald inkomensniveau extra geld toestopt bovenop het loon. "Ik denk dat dit de enige manier is", zei hij.

Uit een enquête van armoede van het statistiekbureau Statbel blijkt dat 19 procent van de Belgen het "moeilijk" of zelfs "zeer moeilijk" heeft om rond te komen met het budget. Die armoedecijfers liggen in lijn met de voorbije jaren.

Volgens CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert is een negatieve inkomensbelasting "de enige manier" om alvast de groep van mensen die werken uit de armoede te helpen. Dat houdt in dat mensen binnen een bepaald inkomensniveau overheidshulp krijgen in plaats van belastingen te betalen. 

Bogaert haalde de mosterd bij de Amerikaanse econoom Milton Friedman. "Als je 10 euro per uur verdient in de fabriek, legt de overheid bijvoorbeeld 2 euro bij. Dan zit je onmiddellijk met een veel hoger inkomen. Ik denk dat dit de enige manier is", zei Bogaert.

Daling werkloosheidsuitkering

In degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen - waarbij de uitkering aanvankelijk hoger is en daarna sneller daalt - gelooft Bogaert veel minder. "Mensen die na twee jaar nog werkloos zijn, moet je uit het systeem halen en in intensive care nemen: hen opleiden van 8 uur 's morgens tot 17 uur 's avonds, veel meer bezig zijn met hen en in hen geloven", zei hij. "Ik weet niet of je door geld af te nemen mensen zal motiveren richting de arbeidsmarkt." De degressiviteit lag even op de tafel van de regering-Michel, maar een akkoord bleek na de exit van N-VA niet langer mogelijk."

“Nog weg te gaan”

Bogaert, die in mei de CD&V-Kamerlijst voor West-Vlaanderen zal trekken, verdedigde tegelijkertijd het beleid van de regering-Michel. "De problematiek is deze legislatuur verbeterd. Alle werkenden hebben er 100 euro per maand bij (via de taxshift, red), dat is significant. Maar ik erken dat er nog een weg te gaan is."

De CD&V'er ging vanavond in debat met voormalig Agalev-kopstuk en minister van Staat Jos Geysels. Hij vindt dat de regering nu vooral het minimumloon moet optrekken naar de armoedegrens, "wat ook in het federaal regeringakkoord staat". "Ik zou dat op tafel willen leggen in plaats van de voorstellen van de heer Friedman.”
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  En wie betaald dat verschil dan? Waarom moet de belastingbetaler daavoor opdraaien? Laat de bedrijven gewoon de lonen met 2 euro verhogen. Zelfde resultaat en het enige juiste. Hun aandeelhouders maken grote zwier met alle miljoenen die ze per jaar meer verdienen.

 • Wilfried Vanden Berg

  Minister van staat Jos Geysels ? Aan wat heeft die dat verdiend. Destijds de uitvinder van het Cordon ,en dan gaan lopen voor de reacties van de mensen. Hebben hem een postje gegeven dat nooit bestond ,zodat hij de zakken kon vullen zonder te moeten werken. Voor de rest kon hij niks.

 • Gerry Cle

  De zoveelste nep oplossing om bedrijven uit de wind te zetten. Het loonoverleg afbouwen zodat bedrijven zelf het loon van hun werknemers kunnen bepalen en dan de staat laten bijpassen omdat dat loon schandalig laag zal zijn. Verander de naam van 'volksvertegenwoordiger' maar in 'bedrijfsvertegenwoordiger'.

 • Eric Loyens

  Nonsens dat de overheid moet bijpassen bij een loon want dit wil zeggen dat die lonen te laag zijn .het zijn de bedrijven die daarvan profiteren en die lonen verhogen moet betaald worden door de werkgever want die pakt ook de winsten op die lage arbeidslonen

 • Lidia Van Bogaert

  Leuk voorstel, maar dat zal voor de neoliberalen weeral niet mogelijk zijn.