Helikopter van Belgische luchtmacht rukt uit voor transmigrant in kajak in de Noordzee

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Een helikopter van de Belgische luchtmacht is gisterenavond uitgerukt voor een man in een kajak die het Kanaal probeerde over te steken naar Engeland. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen en bij de luchtmacht wordt het nieuws vandaag bevestigd. Het is eerder uitzonderlijk dat een helikopter van de luchtcomponent voor zo'n actie wordt ingeschakeld, klinkt het ook.

Het ging om een transmigrant die het Kanaal probeerde over te steken en 's middags al was gespot door een ferry. Een NH-90 van de basis in Koksijde steeg rond 16.45 uur op. Rond 17 uur bevond de helikopter zich in het zoekgebied en anderhalf uur later had de bemanning de man gevonden. 

Die bevond zich in goede conditie in zijn bootje. Bij de luchtmacht wordt echter opgemerkt dat de man maar een uur voor zonsondergang op zee was gevonden, en dat hij de nacht niet zou hebben overleefd in de omstandigheden waarin hij was gevonden. De NH-90 bleef bij de man uiteindelijk rondcirkelen tot een vaartuig van de Franse kustwacht hem oppikte en naar Duinkerke terugbracht. 

Britse media melden dat gisteren 86 mensen hebben geprobeerd het Kanaal naar Engeland over te steken, het hoogste aantal op één dag. De Britse kustwacht onderschepte zes vaartuigjes, aldus de BBC.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  En de brave Belg draait daar weer voor op. Is dat niet te controleren in Frankrijk, zo een bootje steek je niet in uw rugzak! laat staan een rubberen boot. Leg al die Ngo's aan banden en het stopt, die waanzin.

 • Jozef Van Raemdonck

  Gelukkig hebben we geld teveel

 • Daniel Van Buggenhout

  Juist ja , en wie gaat het betalen ? Al zeker niet Maggie De Block , open VLD stemmers !

 • Marc Gabriels

  Is er echt niemand die weet waar ze al die vaartuigen halen, gammel of niet ? Moet toch een winstgevend handeltje zijn hoor.

 • Denis Stock

  Een mensenleven is meer waard dan die luttele euro’s die deze reddingsoperatie heeft gekost. Hopelijk beseft deze pelgrim dat hij door het oog van de naald is gekropen. Dat de begroting een beetje ontspoort maakt premier Michel erg boos.