Ga naar de mobiele website
^ Top

Helikopter bevestigt kabels aan hoogspanningsmasten in Eeklo

In Eeklo wordt vandaag een helikopter ingeschakeld om de kabels tussen zes hoogspanningsmasten te bevestigen. Het gebied rond de Ringlaan is immers te dicht bebouwd om een kraan te gebruiken.

Aan de cargohaak van de helikopter worden nylontouwen vastgemaakt. De piloot stijgt tot 100 meter hoogte en laat het touw neerdalen tot in de mast. Op die masten staan arbeiders klaar, die de lijnen in een katrol leiden. Na afloop zal het nylontouw vervangen worden door sterkere stalen trekkabels en over enkele weken komen de loodzware hoogspanningskabels er.

De zware kabels kunnen niet meteen geplaatst worden, omdat de helikopter enkel lichtere touwen kan dragen. Op een drietal uur tijd heeft de helikopter zes hoogspanningsmasten kunnen bedienen vlak bij het containerpark in Eeklo. Omstaanders keken hun ogen uit. Binnen twee weken worden de zes volgende masten, rond het kruispunt met de Ringlaan en de Leopoldlaan, ook bediend. "Eeklonaren zullen nog vaak helikopters horen en zien vliegen", zegt Arianne Mertens, projectleider van netwerkbeheerder Elia. "Aan de procedure zijn geen risico's verbonden. Het was niet de eerste keer dat we helikopters inzetten voor dit soort plaatsingen. We zorgen telkens dat we genoeg stroomreserves hebben en doen maar een kant van de mast per keer. De andere kant van deze zes masten wordt deze zomer bediend."

Meer over


Gesponsord

Meld een bug