Helft Vlaamse erfenissen lager dan 132.000 euro

Illustratiebeeld
Shutterstock Illustratiebeeld
De helft van de erfenissen in Vlaanderen is kleiner dan 132.000 euro, en zo'n zeventig procent blijft onder de drempel van 216.000 euro steken. Slechts tien procent van de overleden Vlamingen liet meer dan 450.000 euro na. Dat blijkt uit cijfers voor 2017 van de Vlaamse belastingdienst, waarover De Standaard bericht. 

Het belastbare vermogen dat de Vlamingen in 2017 nalieten aan familie, kinderen en andere erfgenamen, bedroeg bijna 11,5 miljard euro. Concreet zijn dat overlijdens waarvoor een aangifte werd ingediend of die ambtshalve getaxeerd werden. Het gaat om 5,71 miljard euro aan roerend vermogen (spaargeld, beleggingen ...) en 5,48 miljard euro aan onroerend vermogen (vastgoed).

Roerend versus onroerend vermogen 
Opvallend is dat het roerend vermogen voor dat jaar licht gestegen is, terwijl het nagelaten onroerend vermogen lichtjes daalde. Het eerste is volgens de Vlaamse belastingdienst wellicht mede te danken aan de goede prestatie van de aandelenmarkten in 2017. 

Het tweede - de daling van het onroerend vermogen - is mogelijk een effect van de hervorming van de onroerende schenkingen. "De tarieven voor onroerende schenkingen werden medio 2015 verlaagd, wat aanleiding heeft gegeven tot een toegenomen aantal onroerende schenkingen. Dat kan als gevolg hebben dat het onroerend vermogen in de nalatenschappen daalt", zegt Kris De Sagher, woordvoerder van de Vlaamse belastingdienst.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ian Vandenbossche

  De rusthuizen, klinieken, dokters, tandartsen en voor een groot gedeelte ook de gulzige overheid, zullen er wel voor zorgen dat de gewone burger niet veel meer achterlaat voor erfgerechtigden. Slimme costructies om erfrechten te omzeilen is enkel weggelegd voor miljardairs, politici, koningshuizen, profsporters...

 • Ian Vandenbossche

  Over multimiljardair erfenissen, ondergebracht in allerlei spitstechnologische constructies wordt niet gesproken. Ah nee, net dat zijn de vriendjes van de politici en de politici zelf. Moesten zij een even hoog percentage aan belastingen en erfrechten betalen als wij, de domme belastingbetalende slaafjes, belgie zou het meest welvarende land van europa zijn.

 • Chris Hom

  Een groot percentage van 80+-sers wilt hun centen tot aan hun laatste dag houden met alle gevolgen van dien natuurlijk aangaande het betalen van hoge erfbelasting. Nochtans een goede regeling kan veel verkwisting aan vadertje staat voorkomen, maar "zich ontkleden zolang ze leven", doen ze liever niet.

 • Jean West

  Je huis kan ook al verkocht zijn om de hoge rekeningen te betalen als je niet anders kan dan naar een verzorgingstehuis gaan.

 • Paul Winters

  Mijn schoonvader is vorig jaar overleden, zijn vrouw en twee kinderen moesten in totale met als 10000€ betalen aan successie rechten voor een stukje grond te erven