Helft van Vlamingen die verhuist, blijft in eigen gemeente

Illustratiefoto. Bijna één Vlaming op de twee die verhuist, doet dat binnen de eigen gemeente.
Thinkstock Illustratiefoto. Bijna één Vlaming op de twee die verhuist, doet dat binnen de eigen gemeente.
Bijna één Vlaming op de twee die verhuist, doet dat binnen de eigen gemeente. Tien procent blijft zelfs in dezelfde buurt wonen. Dat blijkt uit onderzoek van Steunpunt Wonen waarover De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag berichten. "De cijfers bevestigen het beeld dat de Vlaming honkvast is."

De gemiddelde afstand bij een verhuizing bedraagt 11,5 kilometer. De meeste Vlamingen verhuizen naar de binnenstad of landelijke dorpskernen. Amper 1 procent verhuist over de taalgrens, 2 procent gaat in Brussel wonen. 

"De studie bevestigt het beeld dat de Vlaming honkvast is en vaak maar enkele straten verderop gaat wonen", zegt onderzoeker Stijn Dreesen (KU Leuven) in de krant. "Vooral oudere koppels die hun woning willen verkopen omdat hun volwassen kinderen het huis uit zijn, zijn bereid te verhuizen maar niet te ver. Zij hebben een vriendenkring en netwerk opgebouwd en willen die graag behouden."

Hoe hoger opgeleid, hoe verder de Vlaming verhuist. Dat is nog duidelijker voor de nestverlaters, die na hun studies wegtrekken uit het ouderlijke huis en dichter bij Leuven, Brussel of Antwerpen verhuizen, waar er meer jobs zijn.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Gobin

  zal over de taalgrens zijn als ik vertrek ..minder regeltjes en goedkoper .

 • Danielle Duym

  De Vlaming blijft misschien graag in de buurt van zijn ouders en andere familie.

 • Philomena Vanderweyen

  Ben een jaar geleden verhuisd van Antwerpen stad naar de Kempen en dat na 44 jaar,de beste beslissing ooit,wil hier nooit meer weg,de rust en de aangename mentaliteit is onbetaalbaar.

 • Cor Dierckx

  Waar moeten we nog heen de Vlaming verlaat de steden wegens de onveiligheid die er al heerst maar waar moeten we binnen enkele decennia blijven want zelfs de centrum steden lopen al leeg naar de rand maar wat na de rand?

 • André Van Laethem

  Laat de vlaamse politiekers verhuizen. Zou ons veel belastingen besparen