Helft van kinderen groeit op in meertalig gezin in Brussel
De helft van de kinderen (51 procent) groeit op in een gezin waarin enkel Frans gesproken wordt. In 46 procent van de gezinnen wordt minstens één andere taal gesproken; in 3 procent minstens twee andere talen. Welke die andere talen zijn, maakt de ULB niet bekend, maar uit andere onderzoeken blijkt dat het om het Nederlands en het Engels gaat. "In mindere mate gaat het ook om het Arabisch, Spaans en Italiaans, gevolgd door andere talen", aldus ULB-socioloog Perrine Humblet.
Volgens Humblet moeten de instellingen het plurilinguisme op het moment van de taalverwerving als nieuwe norm zien. Ook crèches en scholen moeten daarmee rekening houden.
Ze benadrukt ook dat alle moedertalen moeten worden gevaloriseerd. "Als een kind thuis Engels praat wordt dat als positief gezien, maar als het om Arabisch of Lingala gaat, riskeert men het plurilinguisme als een obstakel te zien", klinkt het.
Humblet raadt dan ook aan om alle moedertalen te gebruiken als pedagogische tool, zodat alle talen waardering krijgen.
7 reacties
ROBERT GERTS
Eerste taal na 3de & 4de gen.= Arabisch en Turks. Walen laten hun kinderen idd Nederlands leren om met de beste Vlaamse topjobs te gaan lopen! In gans Brussel hoort men nog nauwelijks Nederlands praten! Ook in de Vlaamse randgemeenten! In sommige loketten ven gemeentehuizen spreekt men zelfs geen Nederlands!
Michel Jacobs
Dat is één van de weinige voordelen van Brussel. In tegenstelling tot wat veel Vlamingen denken, zijn er steeds meer Franstaligen die hun kinderen in het Nederlands laten studeren met daarbovenop nog andere talen als Engels en Duits .Dat geldt natuurlijk vooral voor de 'betere ' families.Maar toch isVlaanderen op weg om achterop te hinken door het simplistische discours van rechtse partijen als VB en NVA.De jeugd zal de prijs betalen voor de waanzin van hun ouders, zoals altijd.
vandekempen bart
maar, hoeveel daarvan zijn ook nederlanstalig??
Tamzin Andersen
Engels is een wereldtaal, daar kan je ver mee komen. Die andere talen spreek je met je familie en vrienden, dat is te vergelijken met hoe wij onze Vlaamse dialecten gebruiken. Beschaafd Nederlands moet op iedere Vlaamse school gesproken worden.
Joris Janssens
Lingala of Arabisch zijn dan ook minder gebruikt in de wereld. Met Engels kan je bijna overal naartoe. Normaal dat de landstaal plus Engels meerwaarde toegedicht wordt. Het is nu eenmaal meer gebruikt.