Helft van groene stroom komt uit buitenland

BELGA
Bijna 50 procent van de hernieuwbare stroom die in België wordt verbruikt is van lokale herkomst, de rest van de groene stroom komt uit andere Europese landen. Dat meldt Le Soir vandaag.

Telkens wanneer een producent 1 MWh groene stroom levert, krijgt hij een groenestroomcertificaat. Hij kan dat certificaat dan doorverkopen aan een Europese energieleverancier. De cliënt die groene stroom vraagt, is er op die manier dan ook zeker van dat hij hernieuwbare energie krijgt. 

Op de Europese energiemarkt is er momenteel en overaanbod van groenestroomcertificaten. Dat geldt zeker voor de Scandinavische landen, die 38 procent van de groene stroom in België leveren.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Dat is zoals schone lucht kopen in een ander land ! of ergens anders bomen planten dat men nooit controleert ! alleen maar om statistieken en grafieken te laten kloppen alleen is alles gebaseerd op één grote leugen maar op papier klopt het als een bus en alle politiekers zijn gelukkig !!

 • Erik Desloover

  of wat had je gedacht , en nu nog de kerncentrales sluiten , elektriciteit gaan we invoeren en duur betalen

 • Albert Hendrix

  Uit de Scandinavische landen komen alleen de certificaten, maar die leveren geen stroom aan ons.Die stroom waar die certificaten voor zijn is geen groene stroom ,het heeft alleen de naam en ze word opgewekt door vervuilende centrales

 • Peter Bosmans

  Die stroom komt uit onze kerncentrales en niet via één of ander kabeltje vanuit het buitenland. Er worden enkel (dure) energiecertificaten verhandeld. Net zoals bij het LEZ. Een oude auto is vervuilend, maar met een groencertificaat, lees betaling van een belasting, is hij opeens groen en mag hij binnen.

 • Stefanie van Dijk

  De Scandinavische landen die onze groene stroom leveren lachen in het vuistje, daar hebben ze jaren geleden geïnvesteerd in waterkracht centrales die ze nu dubbel en dwars aan ons terugverdienen. En hier wil iedereen groene stroom maar niemand wil tegen de windmolens aan staren dus blijven we lekker afhankelijk van anderen en dat aandeel zal enkel meer worden

Video