Helft van boetes voor zwartrijden en overlast van De Lijn niet betaald in 2019

Helft van boetes voor zwartrijden en overlast van De Lijn niet betaald in 2019.
Photo News Helft van boetes voor zwartrijden en overlast van De Lijn niet betaald in 2019.
Tot dusver werd nog maar de helft van de boetes die De Lijn in 2019 oplegde voor zwartrijden en overlast betaald. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Verkeersminister Lydia Peeters (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Bert Maertens (N-VA).

In 2019 werden 33.583 boetes opgelegd voor zwartrijden, 899 boetes voor overlast en 3.436 voor doorstroming. Van het totaalbedrag van 4,93 miljoen euro aan boetes voor zwartrijden werd nog maar 2,36 miljoen (47,8 procent) betaald. Het opgelegde boetebedrag voor overlast bedroeg 107.321 euro waarvan 56.040 euro (52,3 procent) werd betaald. De pv's voor doorstroming waren goed voor een bedrag van 367.545 euro, waarvan tot dusver 310.407 euro (84,4 procent) werd betaald.

Vlaams Verkeersminister Lydia Peeters (Open Vld)
BELGA Vlaams Verkeersminister Lydia Peeters (Open Vld)

Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) wijst er in haar antwoord op dat De Lijn een dwangschrift kan uitvaardigen wanneer de procedure Administratieve Boetes doorlopen is. "Deze dwangschriften worden vervolgens overgemaakt aan de gerechtsdeurwaarders voor verdere, al dan niet gedwongen, invordering", aldus de minister. 

Lees ook: De Lijn aanvaardt vanaf 1 juli geen magneetkaarten en cash geld meer
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • franky van damme

  Meestal zijn het dezelfde mensen die niet betalen omdat ze geen geld hebben. Dus kunnen ze ook geen boete betalen. Een kei kun je niet stropen.

 • URBAIN CELIS

  het bedrag onmiddellijk afhouden van hun loon, dop, leefloon of andere inkomsten, dan is alles opgelost, en niet zeveren over armoede of andere zaken

 • Henri Wielandt

  De wet aanpassen zodat boetes kunnen geïnd via uitkeringen bv dop/OCMW deurwaarder sturen heeft geen nut ze hebben toch niets om in beslag te nemen daarmee trekken die er zich van aan omdat ze weten dat ze niet aankomen volgens de wet

 • andre van de wege

  boete x 2 via belastingen.

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  Inderdaad alles via de belastingen met boete er bovenop, lukt dat niet dan een deurwaarder