Helft missen stapt op na ruzie: "Wie niet genoeg snoepzakjes verkocht, kreeg geen eten"

Kimberly Van de Winkel
rv Kimberly Van de Winkel
"We willen het land opnieuw een échte Miss schenken. Anders dan het bij het oubollige Miss België." Miss Exclusive-organisator Ken Stevens sprak eerder deze week klare taal in deze krant. Vandaag, twee dagen voor de finale van zijn verkiezing in het casino van Knokke, blijken maar liefst negen van zijn twintig finalistes weggevlucht bij de man die al eerder voor oplichting werd veroordeeld. "Al het geld voor goede doelen gaat naar de financiering van zijn luxe-leventje." "Onzin," aldus Stevens.

Onbesproken is hij allerminst. In 2012 veroordeelde een rechter Ken Stevens tot negen maanden cel met uitstel omdat hij als apothekersassistent zijn werkgever 22.000 euro lichter maakte. De selfmade-man verlegde met 'Miss Exclusive' zijn jachtterrein naar ambitieuze meisjes maar slaagde er zelfs daar niet onder de radar te blijven. "Iedere finaliste moet minstens 2.000 euro aan sponsorgeld ophalen, plus 2.000 euro voor het goede doel", getuigden de ouders van winnares Miss Shallie Abbiusi in 2013. "Het geld kwam echter nooit terecht bij die goede doelen, terwijl de meisjes, vaak cash, meer dan 20.000 euro hebben opgehaald. Stevens stak het in zijn eigen zak."

Ken Stevens
photo_news Ken Stevens

Ook Véronique De Kock haakt af

De jonge organisator kreeg tot op vandaag vrij spel en etaleerde de ambities van zijn 'Miss Exclusive' maandag nog in deze krant. "We willen absoluut de grootste verkiezing worden," klonk het. "In tegenstelling tot Miss België krijgt onze Miss wél een auto. En bovendien zal Véronique De Kock (al jarenlang het gezicht van de Miss België-finale) gastvrouw zijn van ons event. Zij gelooft in ons en onze verkiezing."

De Kock werd door haar werkgever FOX al snel teruggefloten en zal zaterdag niet aanwezig zijn, maar Stevens had nog andere troeven achter de hand. "De kroon van Miss België is er eentje met goedkope Swarowski-steentjes. Wij lieten een juweel ter waarde van 28.000 euro ontwerpen met saffieren en diamanten."

Dat juweel mag vanaf zaterdag een jaar lang gedragen worden door één van de elf finalistes. Een ongebruikelijk aantal tenzij je Roberto Martinez heet. "We hadden oorspronkelijk twintig finalistes, maar een aantal meisjes heeft in aanloop naar de finale inderdaad afgehaakt," adus Stevens.

"Louche misssverkiezing"

Die 'afhakers' willen nu niet langer zwijgen. "Zijn kroon met saffier-stenen die 28.000 euro heeft gekost, kan hij enkel dankzij de finalistes betalen," klinkt het bij Kimberly Van de Winkel die tot de oorspronkelijke 20 uitverkorenen behoorde. "Ken werkt niet en leeft van het OCMW. Alles wat hij verdient, dankt hij aan de finalisten. Hoe kan hij alles anders betalen? Ik ben superblij dat ik gestopt ben. Dit heeft niets met opgeven te maken. Dit heeft enkel te maken met het feit dat Miss Exclusive één louche missverkiezing is."

"Ken werkt niet en leeft van het OCMW. Alles wat hij verdient, dankt hij aan de finalisten. Hoe kan hij alles anders betalen?"

Kimberly Van de Winkel, ex-deelneemster

Snoepjesverkoop

Bij andere 'vluchtelingen' klinkt hetzelfde verhaal. En zeker wanneer 'de snoepzakjes' ter sprake komen. "Dagelijks moesten we voor 250 euro snoepzakjes verkopen aan 5 euro per stuk. Het geld daarvan was -zo zei Ken- bestemd voor 'Artsen Zonder Grenzen'. Die verkoop was erg moeilijk omdat de porties in die zakjes veel kleiner waren dan wat je voor dat geld kreeg in 'Het Kruidvat' maar we deden het vooral uit angst omdat Ken constant dreigde met een boete van 5000 euro voor meisjes die de wedstrijd vroegtijdig zouden verlaten. Op een bepaald moment was het zo erg dat wie niet genoeg snoep verkocht, die dag geen eten kreeg. Wij (ex-finalisten) hebben ondertussen al dat geld bijeen moeten halen en onze hele zomer verpest door altijd snoep te verkopen voor hem. Voor geld dat uiteindelijk alleen naar zijn eigen zakken gaat, welteverstaan. Geld waarmee hij luxe-reizen en zijn luxe-leven betaalt. Ken staat bekend voor fraude en bewijst hier nogmaals dat hij een echte oplichter is. Het geld is nooit naar Artsen Zonder Grenzen gegaan. Nu gebruiken ze zelf "Het kinderkankerfonds" om snoep te verkopen. Echt een 'man' die geen respect kent."

Dat de organisator tot op heden onbestraft blijft, is volgens de meisjes logisch. "De finalisten mogen zelf hun sponsorcontract opmaken op hun naam. Zo heeft Ken Stevens er niks mee te maken en blijft hij buiten schot. Bovendien staat de missverkiezing niet op zijn eigen naam, maar bij elke editie op naam van de nieuwe miss. Er is zelfs geen ondernemingsnummer en een financiële zetel, maar al het geld gaat naar Ken Stevens."

"Op een bepaald moment was het zo erg dat wie niet genoeg snoep verkocht, die dag geen eten kreeg. Wij (ex-finalisten) hebben ondertussen al dat geld bijeen moeten halen en onze hele zomer verpest door altijd snoep te verkopen voor hem. Voor geld dat uiteindelijk alleen naar zijn eigen zakken gaat, welteverstaan."

Ex-deelneemster

"Roddels van jaloerse ex-deelneemsters"

Stevens zelf weerlegt alle beschuldigingen aan zijn adres. "Die meisjes hebben opgegeven en proberen nu onze verkiezing in de aandacht staat, nog wat publiciteit mee te pikken. Mocht alles zo erg zijn als zij beweren waarom zijn er dan nog elf meisjes over die heel gelukkig zijn bij Miss Exclusive? Dit zijn allemaal roddels van jaloerse ex-deelneemsters. Bekijk onze sponsors een bijvoorbeeld. Een aantal onder hen werkten vroeger met Miss België maar zijn nu zelf naar ons toegekomen."

Ook de zaakvoerster van 'Vieux Depot' -de zaak waar de meisjes zogezegd geen eten kregen wanneer ze niet genoeg snoep hadden verkocht- valt uit de lucht. "Mijn dochter is zelf finaliste. Wanneer de meisjes hier komen, krijgen ze altijd eten. Ik geef hen zelfs lunchpakketten mee, die altijd keurig door Ken worden betaald. Ik hoop dat het moddergooien eindelijk stopt."

"Die meisjes hebben opgegeven en proberen nu onze verkiezing in de aandacht staat, nog wat publiciteit mee te pikken."

Ken Stevens