Helft minder mensen met brugpensioen

Het aantal mensen dat met brugpensioen vertrekt, is gehalveerd in vier jaar tijd.
Thinkstock Het aantal mensen dat met brugpensioen vertrekt, is gehalveerd in vier jaar tijd.
Het aantal mensen dat met brugpensioen vertrekt, is gehalveerd in vier jaar tijd. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Ondanks de soms felle discussies over brugpensioen (officieel 'SWT' genoemd), verliest het systeem fors aan populariteit. Het aantal mensen dat op jaarbasis instapte, is gehalveerd sinds 2013, blijkt uit cijfers van de RVA. In het laatste jaar van de regering-Di Rupo waren het er nog 13.900, in 2017 daalde dat aantal naar 6.800.

Ook het aantal mensen dat met brugpensioen wordt gestuurd na herstructurering zit in dalende lijn. In 2011 waren dat er nog 2.300 op jaarbasis, vorig jaar nog een kleine 900. De lijn is daar wel een stuk grilliger. Het aantal collectieve ontslagen varieert afhankelijk van de economische context.

Het totale aantal SWT'ers maakt zo een duikvlucht. Momenteel zijn er dat zo'n 75.000, in 2011 waren het er nog 120.000.

De verklaring voor de cijfers ligt voor een groot stuk bij het gevoerde beleid. Al onder premier Elio Di Rupo (PS) werd afgesproken om de voorwaarden voor brugpensioen te verstrengen, zijn opvolger Michel diepte die inspanning verder uit.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Ervinck

  De regering is altijd de beste, zoals belfius(de Dexia van vroeger) met het Arco bedrog dat ze hebben gepleegd nu naar de beurs gaat met het Arco geld, allemaal bedriegers

 • JAN krommentak

  Men schrijft dit alsof de bruggepensioneerde hier schuld aan heeft maar het was en is de regering die deze maatregelingen voor hun grootverdienende bedrijven in het leven riepen omwille van de economie dat alle andere burgers deze kost mee moeten ophoesten daar geven ze niet om en zij die deze gunst maatregel nooit kregen mogen dit opvangen door te werken tot hun 67 ste !!

 • herman cohen

  Als nu ook de helft van de bedrijven en zelfstandigen belasting zouden betalen zoals werkenden en gepensioneerden gingen we er echt op vooruit.

 • Gino Denil

  SWT is geen pensioen. Het is werkloosheid met een bedrijfstoeslag. Waarop sz bijdragen en belasting betaald worden. Het is misleiding en bedrog om het als pensioen voor te stellen. En enkel de ondernemers worden er beter van als ze goedkoper mogen afdanken.

 • Cor Dierckx

  Het was het beste dat er ooit geweest is brugpensioen uiteraard voor mensen die GEWERKT HEBBEN.