Helft minder kankerdiagnoses door corona

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Het aantal kankerdiagnoses is in de maand april met bijna de helft gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kankerregister waarover De Morgen bericht. Veel mensen stelden niet-essentiële onderzoeken uit en de grote bevolkingsonderzoeken vielen stil.

Terwijl er in een maand tijd normaal meer dan 5.000 nieuwe vaststellingen zijn, waren dat er afgelopen april 44 procent minder. Bij huidkanker en melanomen is de daling het scherpst, tot meer dan 60 procent.

"Tijdens de lockdown aarzelden mensen om naar de dokter te gaan en soms was het ook gewoon bijna niet mogelijk", zegt Liesbet Van Eycken van de Stichting Kankerregister. Tegelijk viel tijdens de lockdown de screening stil. De lopende bevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker lagen tot midden mei stil, die naar borstkanker werd pas eind juni hervat. Ook daar liep het aantal diagnoses fel terug.

Agressieve kankers

Opvallend is dat het aantal diagnoses bij de meest agressieve kankers, zoals pancreas-, long- of slokdarmkanker slechts beperkt terugliep. Voor een vreemd vlekje op de huid wachtten heel wat mensen voor een consult, maar wanneer de symptomen acuut waren, vonden ze wel de weg naar de dokter of specialist.

Vanaf half april ziet Van Eycken een algemene verbetering van de cijfers. De piek van het coronavirus was dan stilaan achter de rug en ook sensibiliseringscampagnes van onder meer Kom Op Tegen Kanker en huisartsenverenigingen hebben hun werk gedaan.

Gevolgen

Volgens Van Eycken is het nog moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn van de uitgestelde diagnoses. Wel geeft ze aan dat we bij een volgende lockdown beter niet opnieuw alles toe gooien. "Mits de nodige veiligheidsmaatregelen weten we hoe we de consultaties kunnen verder zetten zonder risico op besmetting", besluit ze.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Van de Velde

    De verzorgingscapaciteit van de ziekenhuizen (het aantal bedden en personeelsleden) is nooit onbeperkt; daar is geen plaats, geen personeel en ook geen geld voor. Zij kunnen m.a.w. geen bijkomende capaciteit te voorschijn toveren, daarom hebben zij bepaalde zorgen stopgezet en de daarvoor bestaande capaciteit voorbehouden voor corona patiënten. Dit is de meest voor de hand liggende praktijk en dat kunnen zij zelf beslissen. Ministers zijn daar niet bij nodig.

  • stefan crama

    Uiteindelijk ga je meer doden krijgen omwille van de lockdown dan omwille van het corona virus. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.

  • Jan De Maeyer

    Alsof er momenteel niets anders is dan corona, 99% van de bevolking weet er niets van of heeft lichte symptomen, sommigen denken dat het zal verdwijnen wanneer iedereen een mondmasker draagt, dit virus is niet weg he, leef er mee en breng het normale leven weer op gang.