Helft leeflonen uitgekeerd aan niet-Belgen: “Deze Sinterklaaspolitiek is onhoudbaar voor onze sociale zekerheid”

Barbara Pas (Vlaams Belang)
Geert De Rycke Barbara Pas (Vlaams Belang)
Van de bijna 1 miljard euro die afgelopen jaar werd uitgekeerd aan leeflonen ging zowat de helft naar niet-Belgen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Maatschappelijke Integratie Ducarme.

Wie onvoldoende bestaansmiddelen heeft kan beroep doen op het leefloon bij het OCMW. De kostprijs ervan bedroeg vorig jaar 990 miljoen euro. Nooit eerder lag dat bedrag zo hoog. Opvallend: 440 miljoen euro of zowat de helft van het totale budget wordt uitgekeerd aan mensen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken. 

Het aandeel van buitenlanders in de uitbetaling van de leeflonen zit al enkele jaren in stijgende lijn. In 2012 was dat nog een derde van het totaalbudget. Vandaag is dat de helft. Er is een duidelijke toename bij niet-Europeanen. Vergeleken met de regeerperiode Di Rupo is er sprake van een stijging met 105 procent. De regering-Michel spendeerde op vier jaar tijd 1,4 miljard euro aan leeflonen voor niet-Europeanen, meer dan het dubbele als Di Rupo.

Barbara Pas van Vlaams Belang waarschuwt: “Open grenzen en een open sociale zekerheid zijn onverenigbaar. We moeten ophouden met Sinterklaas te spelen voor de hele wereld. Doen we dat niet, dan gaat ons sociaal bijstandssysteem onvermijdelijk naar de haaien. De eerste slachtoffers daarvan zullen onze eigen behoeftigen zijn.”
192 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Niels Veldeman

  Wel vergeten vermelden dat het totale budget van onze sociale zekerheid 80 miljard euro bedraagt. Dus die 440 miljoen is 0,5% van het totaal budget van de sociale zekerheid. Lijkt me toch wat weinig om dan te zeggen dat dit onze sociale zekerheid ondermijnt. Verder ook geen uitleg over welke mensen het gaat, hoe het komt dat dit stijgt, wat we hieraan kunnen doen?

 • Diana Huysmans

  De andere helft zijn Belgen en de meeste van deze mensen willen niet werken of hebben nog nooit gewerkt het gaat niet over nationaliteit maar over profitariaat van deze die weigeren te werken

 • gina duribreux

  en zonder 1eurocent bijgedragen te hebben terwijl onze schoolverlaters de pot op kunnen schaamteloos Dewever doen niets voor de kleine man niets

 • JAN krommentak

  Dit zijn énkel cijfers over niet Belgen waar zijn die van de nieuwe Belgen en wat gebeurd er als men die samenvoegt ? waarom durft men nu eens niet concreet en duidelijk te zijn en stopt men met leugens en de goed nieuwsschouw te verkopen

 • Willy De Vidts

  En later krijgen ze bovendien pensioen voor al die jaren dat ze leefloon gekregen hebben. De oorlogen in Syrië en Irak zijn toch voorbij, stuur de "vluchtelingen" terug naar hun land en stop de tsunami van Congolese leefloners, maar nee, Vlaanderen heeft hun kinderen nodig omdat de Vlamingen niet meer zo overvloedig kweken doordat het kindergeld te laag geworden is.