Helft kostprijs nieuwbouwwoning naar overheid

UNKNOWN

Bijna de helft van de totale kostprijs van een nieuwbouwwoning op aangekochte bouwgrond vloeit naar de Belgische overheid onder de vorm van allerlei heffingen en bijdragen. Dat blijkt uit een studie van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

"Wie een gemiddeld stuk bouwgrond koopt en daarop een gemiddelde woning bouwt, ontvangt voor slechts 57 procent reële tegenwaarde", schrijft het magazine Trends. Daarbovenop komt nog het overheidsbeslag - in de vorm van btw en RSZ-bijdragen - op de productie van grondstoffen.

Prijs zal nog stijgen
Laurent Stalens, voorzitter van de werkgroep Fiscaliteit van BVS, waarschuwt dat de kostprijs nóg hoger zal worden. Er is volgens hem een regeerakkoord om bij de verkoop van een nieuw gebouw met btw voortaan ook de bijbehorende grond te onderwerpen aan een btw-heffing van 21 procent (in plaats van de huidige registratierechten van 10 of 12,5 procent).

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zal de maatregel een standaardwoning met grond in Vlaanderen tot 21.000 euro duurder maken. "De woningbouwactiviteit zal daardoor pijlsnel dalen. Er staat een nieuwe bouwcrisis voor de deur", zegt de organisatie. Zo zouden meer dan 10.000 arbeidsplaatsen in Vlaanderen in gevaar komen. (belga/bdr)