Helft Brusselse moslimleerlingen is antisemitisch

De helft van de Brusselse moslimleerlingen is antisemitisch. Dat blijkt uit het onderzoek 'Jong in Brussel' van het Platform Onderzoek Jeugd. "Een erg hoog en verontrustend cijfer", zegt VUB-socioloog Mark Elchardus. "Erger is dat die anti-Joodse gevoelens niets te maken hebben met een laag opleidingsniveau of sociale achterstelling, wat wel het geval is bij racistische autochtonen." Bij autochtone Brusselse leerlingen is 10 procent antisemitisch.

"Het antisemitisme bij die leerlingen is theologisch geïnspireerd en er is een rechtsreeks verband tussen moslim-zijn en antisemitische gevoelens koesteren", aldus Elchardus. "Bij katholieken met anti-Joodse gevoelens zijn die lang niet zo sterk." Dat maakt die negatieve gevoelens ook moeilijker te bestrijden. Elchardus pleit voor meer aandacht voor verdraagzaamheid in de scholen met veel moslims.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgische, Marokkaanse, Turkse en Zuid-Europese jongeren vooral aansluiting zoeken bij de eigen cultuur. Ze maken nog steeds moeizaam vrienden in een andere etnische gemeenschap, en dat geldt helemaal voor liefdesrelaties.

"De Moslimexecutieve staat voor dialoog en verdraagzaamheid. De jongeren worden beïnvloed door de internationale conflicten." Dat zegt Mohamed Achaibi, binnen de Moslimexecutieve verantwoordelijk voor communicatie, in een reactie. "De jongeren hebben een visie over het conflict tussen Israël en Palestina", stelt Achaibi. "Ze richten zich niet tegen de Joodse burgers of het geloof, maar wel tegen de gevoerde politiek door de staat Israël." Achaibi verwijst ook naar de Koran, die volgens hem oproept tot een serene samenleving.
 
Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, meldt dan weer dat Joden in Brussel al langer last ondervinden van deze zorgwekkende mentaliteit en dat ze zich nauwelijks met een keppeltje op straat durven begeven. "In sommige Brusselse wijken zijn de Joodse handelaren compleet uit het straatbeeld verdwenen, en de synagoge van Anderlecht is vaak het slachtoffer van brandbommen tegen de gevel", zo luidt het.
 
De satellietontvangst van antisemitische Arabische zenders blijft volgens de hoofdredacteur in de Brusselse moslimhuiskamers voeding geven aan de antisemitische beeldvorming bij de Brusselse jeugd. (belga/vsv/adv)