Helft Belgische terroristen begint als crimineel

Abdelhamid Abaaoud die werd gedood na de Parijse terreur, was meermaals veroordeeld voor diefstallen en geweldpleging.
AP Abdelhamid Abaaoud die werd gedood na de Parijse terreur, was meermaals veroordeeld voor diefstallen en geweldpleging.
Nergens stappen criminelen zo vaak over naar terreur als in België en Frankrijk. Dat blijkt uit de allereerste studie die het gangsterterrorisme in heel Europa vergelijkt. Gemiddeld heeft een kwart van alle terroristen een verleden in de misdaad. Maar bij ons loopt dat op tot de helft.

Sinds het bloedbad van november 2015 in Parijs heet ons land een middelpunt van gangsterterrorisme te zijn. Heel wat sleutelfiguren die afkomstig waren uit België bleken immers een verleden in de gewone misdaad te hebben. Vraag was lang of dat verschijnsel typisch Belgisch is - of hier alleen het duidelijkst in de kijker kwam. 

De gereputeerde denktank GLOBSEC biedt daar nu een antwoord op. Ze onderzocht 225 terroristen uit elf landen en concludeert dat Belgen en Fransen dubbel zo vaak een voorafgaand strafblad hebben als het Europese gemiddelde. 

Hoe dat komt, staat nog niet vast. Maar de onderzoekers wijzen op het belang van vriendschapsbanden bij de vorming van terreurnetwerken. Die maken dat één oud-crimineel al gauw ook andere aantrekt. Dat België en Frankrijk in hetzelfde schuitje zitten, heeft dan weer te maken met de nauwe banden tussen jihadisten aan weerszijden van de grens. 

Uit het onderzoek, dat deze krant exclusief kon inkijken, blijkt ook dat het misdaadverleden van terroristen merkelijk zwaarder is dan tot nu werd gedacht. Van de 116 feiten die de onderzoekers optekenden, valt twee derde onder de noemer 'zware criminaliteit' - zoals gewapende overvallen, gewelddaden en zelfs moord.

Islamitische Staat preekte in haar propaganda dat “mensen met het slechtste verleden soms de mooiste toekomst creëren” - waarmee ze de jihad voorstelde als een vorm van boetedoening en ook heel wat navolging in gevangenissen kreeg. Lees het hele verhaal in onze abonneezone. Proef nu 4 weken gratis.
152 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peeters Freddy

  En advocaten doen er alles aan om criminelen vrij te pleiten, ook dat is een vorm van terrorisme.

 • eric maier

  Pano vertikt het wel hier eens een diepgaand "onderzoek" te doen. Liever eigen volk in de kou zetten.

 • Elisabeth Van Der Hauwaert

  En dan komt later hun mama op een lijst van CD&V... Begrijpe wie het begrijpen kan!!

 • Roy Cooks

  Daar zal het rode bastion aan de Reyerslaan wellicht geen reportage (durven) over maken.

 • Liliane Vervliet

  Moet men daar een onderzoek naar doen ??? De gevangenissen zitten al jaren vol met terroristen in wording !