Helft Belgen vindt werkloosheidsuitkering te hoog

UNKNOWN
Naarmate iemand langer werkloos is, moet hij of zij minder werkloosheidsvergoeding krijgen. Dat vindt 78 procent van de Belgen.

Bijna de helft van de Belgische bevolking (49 procent) vindt de huidige werkloosheidsuitkeringen overigens ook te hoog, zo blijkt dinsdag uit een onderzoek in opdracht van het uitzendbureau Tempo-Team. Voor de peiling werden 1.500 Belgen ondervraagd.
 
Ruim de helft van de respondenten zou een werkloosheidsuitkering die hoger ligt dan het leefloon, voorts willen beperken tot 1 jaar voor werklozen jonger dan 55 jaar, en 76 procent vindt dat de uitkering afhankelijk moet zijn van het totale gezinsinkomen en -vermogen.
 
Om het aantal werkenden te laten stijgen, staan de Belgen open voor verregaande en soms harde maatregelen, stellen de onderzoekers vast. Zo vinden onze landgenoten dat werklozen verplicht moeten worden om bij of om te scholen (88 procent) en actief naar werk te zoeken. Doen ze dat niet, dan moeten ze gestraft worden, zegt 84 procent.
 
Na 1 jaar werkloosheid moet iemand verplicht worden om regelmatig vrijwilligerswerk of gemeenschapsdienst te verrichten (83 procent), elke werkaanbieding te aanvaarden (68 procent) en een knelpuntberoep aan te leren (62 procent). Daarnaast spreekt 71 procent zich uit voor een tweewekelijkse controle van de werkzoekenden. (belga/mvdb)