Hele wereld wil Belgische oplossing tegen terroristen met vrachtwagens

Geen betonblokken waar je kranen en veel mankracht nodig hebt om ze te plaatsen. "Maar een mobiele barrière, die één persoon in een paar minuten kan opbouwen."
RV Geen betonblokken waar je kranen en veel mankracht nodig hebt om ze te plaatsen. "Maar een mobiele barrière, die één persoon in een paar minuten kan opbouwen."
Pitagone, een Belgisch bedrijf, heeft een mobiele barrière ontwikkeld die terroristen moet tegenhouden als die met vracht- of bestelwagens in een mensenmassa willen rijden. Ze leveren hun barrières in heel Europa, van Disneyland Parijs tot het Zweedse Malmö waar ze recent een aanslag vreesden.

Nice, Berlijn, Londen, Stockholm en recent nog Barcelona. Steeds vaker rijden terroristen met vracht- of bestelwagens in op de menigte. Marc Weissberg, baas van het Brusselse Pitagone - dat zich al decennia toespitst op antiterreurmaatregelen - zag het met lede ogen aan. "Zeker na de aanslag in Nice", zegt hij. "Bloembakken en betonblokken hadden niks uitgehaald tegen zo'n geweld. Toen hebben we de koppen bij mekaar gestoken en een mobiel systeem ontwikkeld."

Vandaag is dat mobiele systeem klaar en de wereld kijkt een beetje van overal naar Pitagone. "Onze filosofie is dat je nooit op voorhand weet vanwaar het gevaar komt. Dus het moest een flexibel systeem zijn. Geen zware en dure veranderingen aan de infrastructuur van een plein. Geen betonblokken waar je kranen en veel mankracht nodig hebt om ze te plaatsen. Maar een mobiele barrière, die één persoon in een paar minuten kan opbouwen." (lees verder onder de video)

Crash-Test / Certification PITAGONE F11

Le seul dispositif mobile certifie et breveté contre des véhicules de 7,5 Tonnes a 48 Km/H. PITAGONE F11 - Etre certain que cela fonctionne. The only barriers certified in the world against vehicles 7,5 Tons 48Km/H. PITAGONE F11 - To be sure that it works Certified IWA14 & PAS68

Pitagone F11 | Build Up

How to assemble the F-11 Pitagone Anti-Truck Mobile Barrier

Roland Garros & Eurodisney

De beelden van een recente crashtest in het Duitse Münster spreken voor zich. Een vrachtwagen van 7,5 ton rijdt met 48 km per uur in op de mobiele barrière van Pitagone en wordt tot stilstand gedwongen.

"We leveren in binnen- en buitenland. Aan een razend tempo. Onze barrières stonden op Roland Garros, staan aan Eurodisney in Parijs en even voor de zomer - nog vóór de crashtest - bestelde de Zweedse stad Malmö een container vol barrières. Ze vreesden er een aanslag zoals in Stockholm."

Intussen legt ook de Belgische politie contacten met Pitagone. "In Ieper, Zonnebeke, Bergen, Waver, Sint-Genesius-Rode en Gent vindt u ons al. En er zijn nog plekken."
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sven T

  Erg dat het zover moet komen pffff

 • Koen Geens

  Hilarisch!net grote tandenstokertjes,benieuwd naar de werking annex efficiëntie ervan...

 • emilyeh

  Trouwens doet het mij erg veel denken aan een andere legendarische Belgische vinding; 'de Belgische poort', ofte 'Belgian Gate'..ontwikkelt en gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog als anti tank systeem, en wereldwijd gelooft.

 • Angelo VAN RENTERGHEM

  Oef ! Ben blij ,het terroristenprobleem is opgelost .Meteen terroniveau 3 afblazen.

 • emilyeh

  ""Is dit een grap????"" Voor sommigen is alles een grap wanneer het Belgisch is. Ik weet niet of ik medelijden wil tonen voor mensen zonder zelfrespect. In realiteit gaat het om een vernuftig stukje techniek vanwege mensen die begaan zijn met het lot van slachtoffers van moordlustige terroristen. Je hebt er die roepen, en je hebt er die handelen. Geen woorden maar daden, weet u wel (...).