Hele dag problemen op Brusselse ring door lekkende gifvaten

Twee van de drie rijstroken van de Brusselse binnenring zijn opnieuw vrijgegeven voor het verkeer nadat de ring eerder op de dag in beide richtingen afgesloten was na een ongeval. Dat meldt de federale politie.

Vanochtend om 4.15 uur geraakten een Tsjechische vrachtwagen en een personenwagen betrokken bij een ongeval op de binnenring, ter hoogte van de afrit Wemmel. Hierbij verloor de vrachtwagen 3 van zijn 80 vaten met ontvlambaar en giftig product. De vaten, die beschadigd geraakten en bijgevolg lekten, rolden tot op de berm naast de pechstrook. De bestuurder uit de personenwagen raakte lichtgewond en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Buitenring

Om 4.25 uur was de politie ter plekke. De Brusselse ring werd meteen in beide richtingen afgesloten, omdat toen nog niet onmiddellijk duidelijk was hoe gevaarlijk de lading van de vrachtwagen was, zegt Astrid Kaisin, woordvoerster van de federale politie. Toen bleek dat dat meeviel, werd de buitenring al snel weer geopend, maar op de binnenring ging de eerste rijstrook pas open om 6.45. Een tweede rijstrook ging open voor het verkeer om 8.20 uur.

Vaten

In de loop van de voormiddag hadden de Civiele Bescherming en de brandweerdiensten hun handen vol met het verder leegmaken van de vrachtwagen. Dat moest met de nodige omzichtigheid gebeuren, aangezien niet duidelijk was of er nog vaten in het voertuig beschadigd waren. Dat bleek uiteindelijk het geval voor een vat. De Civiele bescherming zag zich verplicht de stof van dat vat over te laden in een ander hermetisch vat, aldus Kaisin. Ook de bermgrond raakte vervuild en moest met gespecialiseerde middelen gereinigd worden.

Eenmaal de vrachtwagen geledigd was, konden de takelwerken beginnen. Daarvoor moest in de namiddag opnieuw een rijstrook afgesloten worden, waardoor het verkeer op de binnenring weer over een rijstrook moest. Omstreeks 16.20 uur was de hele klus geklaard, en kon de automassa weer de drie rijstroken benutten.

Hele ring

Het ongeval heeft de hele dag voor grote verkeershinder gezorgd op de Brusselse ring. Zowel op de binnenring, waar de meeste file stond, als op de buitenring waar zich in de loop van de dag een kijkfile vormde. In de namiddag was er op een gegeven moment een file van zo'n 8 kilometer op de ring, van Dilbeek tot Wemmel. De verkeershinder was voelbaar ook tot op de E40 ter hoogte van Ternat.

Batibouw

Veel bezoekers van het bouwsalon Batibouw, op de Brusselse Heizel, tot slot zullen hun bezoekdag aan de bouwbeurs ingekort gezien hebben. "Batibouw heeft niet geholpen. Er was duidelijk meer trafiek dan op een gewone zaterdag", besloot Kaisin.