Heethoofden opgepakt bij rellen in Antwerpen

UNKNOWN

De protestactie die de Arabisch Europese Liga (AEL) in Borgerhout georganiseerd had tegen de bombardementen in de Gazastrook, is uit de hand gelopen. Nadat de manifestatie ontbonden was, trokken de betogers naar de joodse wijk in Antwerpen, waar het tot rellen met de politie kwam. Dertien heethoofden werden opgepakt. Twee politiemensen raakten gewond, zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens van de lokale politie. In de loop van de avond hebben zich geen nieuwe incidenten meer voorgedaan in Antwerpen.

Afspraak geschonden
Naar schatting 200 à 250 AEL-sympathisanten waren om 14 uur naar de Kerkstraat in Borgerhout gekomen om te protesteren tegen de bombardementen in de Gazastrook. "Er was met de organisatoren afgesproken dat het om een 'statische' manifestatie zou gaan. De deelnemers gingen met andere woorden in de Kerkstraat blijven", zegt Bastiaenssens. Na een twintigtal minuten wilde een aantal jongeren echter de stad intrekken. Ze vielen daarbij een passerende bus en een politiewagen aan. De organisatoren en enkele ouderen konden op hen inpraten en hen terug naar het pleintje voor de kerk begeleiden.

Groep heethoofden schopt keet
Toen de manifestatie om 15 uur ontbonden werd, trok een grote groep heethoofden via de Turnhoutsebaan naar het Koningin Astridplein. Ze probeerden langs daar de joodse wijk te bereiken, maar de politie had die toegangsweg afgezet. Er volgde een tweede poging via de Van Ertbornstraat en de Quellinstraat, maar ook daar werden de betogers afgeblokt. De pogingen om de joodse wijk binnen te raken, gingen gepaard met rellen. De betogers bekogelden de agenten met stenen, vuilnisbakken en wegbewijzering en vernielden hier en daar ook auto- en winkelramen.

"Geen rellen verwacht"
"Wij hadden geen rellen verwacht. We hadden er in eerste instantie voor gekozen om niet zichtbaar aanwezig te zijn om geen reactie uit te lokken. Tijdens de manifestatie in de Kerkstraat waren wel mensen van onze cel diversiteit en info aanwezig. Toen de situatie na afloop uit de hand dreigde te lopen, werden alle vrije ploegen opgeroepen. Dankzij de imam is de rust uiteindelijk weergekeerd", zegt de politiewoordvoerder.

Ergste lijkt voorbij
De imam begeleidde de betogers samen met de politie naar de moskee in de Van Monfortstraat, waar hij hen toesprak. Rond 17 uur leek het ergste voorbij. "Het blijft natuurlijk afwachten of het zo blijft. Hier en daar proberen jongeren opnieuw contact met elkaar te leggen", zegt de woordvoerder. De politie blijft waakzaam. De federale politie heeft inmiddels ook een waterkanon naar Antwerpen gestuurd. Er werden uiteindelijk dertien relschoppers opgepakt. Bij de rellen raakten ook twee politiemensen gewond. De ene liep een gebroken kaak op, de andere kreeg een zware steen op zijn voet. (belga/vsv)