Hedebouw (PVDA) over PS en sp.a: "Het zijn blingblingsocialisten"

Raoul Hedebouw (PTB/PVDA);
Photo News Raoul Hedebouw (PTB/PVDA);
'Cool Raoul' Hedebouw, de sympathieke smoel van de PTB. De politicus die stakers niet uitspuwt, maar hen omarmt. Anno 2017 heeft het marxisme in België een vriendelijk gezicht gekregen, schrijft De Volkskrant. Zij trokken een dag met het parlementslid op. Wij bundelden enkele quotes.

Een peiling uit oktober toont dat, mochten er nu al federale verkiezingen zijn, de PS fors verliest in Brussel en Wallonië. Het zijn vooral de groenen, Ecolo, en het extreemlinkse PTB die met de stemmen gaan lopen. Die laatste zou in het zuiden van het land de vierde partij worden. Radicaal-links gaat dan wel een aantal procenten vooruit, er is nog een kloof met traditioneel links. Die noemt Raoul Hedebouw, federaal parlementslid voor PVDA-PTB, in De Volkskrant "blingblingsocialisten". 

"In theorie zijn ze links, in de praktijk voeren ze een rechts beleid", zegt hij. "Met de PS hebben linkse stemmers twintig jaar rechts beleid gekregen. Met de PTB, kameraden, krijg je links!" Zijn partij profiteert bovendien van de schandalen die zich bij de Parti Socialiste het afgelopen jaar hebben afgespeeld. 

"Er is een ander politiek paradigma mogelijk. Ik moet met mijn beide voeten op de grond blijven. Maar er is iets aan het verschuiven, dat voel je", zegt hij ook. Hedebouw heeft dan wel veel aanhangers in het zuiden van het land, er is ook kritiek. Velen zien in de mediagenieke marxist een gevaar. Zo wordt gezegd dat de partij van buiten gematigder oogt, maar binnenin nog altijd even rigide is dan vroeger - toen het dweepte met communistische dictators en een fout verleden. Daarover zegt Hedebouw nog: "Ja, wij zijn marxistisch, maar dat is geen geheim. Wij gaan niet akkoord met het kapitalisme, dat onze natuur kapotmaakt en mensen tot de burn-out toe uitput. Mensen moeten niet op ons stemmen om een links kleurtje te geven aan een regering die verder rechts bestuurt. Wij willen echt een ander systeem." Voor Hedebouw leven we "in België, niet in een democratie".
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • François Nuyts

  Net daarom moeten wij in Antwerpen al zeker niet op Samen gaan kiezen beste man , oh ja , maar daar zit Groen ook mee tussen hoor .

 • Jos Boesmans

  Mijnheer Hedebouw ,ik ben een salonsocialist en ben daar fier op. Ik wil graag veel geld verdienen , ga graag op vakantie en op restaurant. Wat is daar mis mee ? Maar als socialist wens ik dat mijn buur die minder kansen kreeg , of mindervalide of werkloos of gepensioneerd is, het ook goed heeft ! Dat heet solidariteit. Dat is het verschil met een egoïstische Rechtse die vindt dat zijn buur maar beter zijn best moet doen !

 • Danny Holdensrath

  Communisme werkt goed bij bijtjes, niet bij mensen.

 • Stephan Chef

  Zijn laatste quote klopt volledig, België is geen democratie maar een particratie.

 • geert calu

  leven wij nu in een democratie?